De videoref staat nog niet helemaal op punt: "Op de duur kun je zelfs spelen zonder scheidsrechters en door een luidspreker zeggen wat er aan de hand is"
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
De Confederations Cup is het eerste grote toernooi dat experimenteert met de videoref. En er is nu al een hoofdrol weggelegd voor de mannen achter de schermen, zowel positief als negatief. We polsten bij commentator Eddy Demarez voor zijn blik op de nieuwste technologie in het voetbal.
Net wanneer de toeschouwers stilaan overtuigd raakten, liep het tijdens Mexico-Nieuw-Zeeland compleet mis. Na een serieuze opstoot konden er makkelijk drie rode kaarten uitgedeeld worden, maar de scheidsrechter hield het onbegrijpelijk bij geel.
"Dat is vreemd hé. Zeker die tackle van die Nieuw-Zeelander lijkt me altijd een rode kaart, dus waarom ze dan anders beslissen – met vier man dan nog! Alhoewel de scheidsrechter op dat moment ook toeschouwer is, het waren de mannen in dat hokje die geel genoeg vonden," vertelt Eddy Demarez aan Voetbalkrant.com.
Meeluisteren
"Het zou al veel helpen als iedereen kon horen wat daar gezegd wordt en waarom ze die beslissing nemen. En dat is perfect mogelijk ook. Als dat in het hockey kan, moet dat in het voetbal met veel grotere budgetten ook kunnen. In het voetbal kun je alleen zeggen ‘het zal daar wel over gaan’, maar je hebt er eigenlijk het raden naar, of ze een beslissing wel of niet nemen."
Die communicatie kunnen volgen is echt een belangrijk punt
De scheidsrechterlijke hiërarchie
De videoref bewees ook wel al zijn nut, met enkele juiste correcties bij het afkeuren of toekennen van doelpunten. Al is er dan soms nog interpretatie mogelijk. "Want wie is dan de baas," steekt Demarez van wal.
"De videoref die alles ziet, of de scheids op het veld die kan oordelen dat een speler niet deelnam aan het spel bijvoorbeeld? En wat is de rol van de lijnrechter? Eigenlijk moet die bij elk twijfelgeval al niet meer vlaggen. Dan kun je die in feite gewoon afschaffen en op de duur zelfs spelen zonder scheidsrechters. En door een luidspreker zeggen wat er aan de hand is."
En in België?
"Het is natuurlijk ook nog maar het begin. Dat zal wel verder evolueren en verbeteren. De ‘videoref’ die we volgend seizoen in België krijgen zegt ook dat we ons zeer beperken in vergelijking met wat ze nu doen op de Confederations Cup."
Je mag het ook niet te ruim maken, want dan worden de scheidsrechter en zijn assistenten op de duur overbodig
Om de voor- en nadelen eens duidelijk op punt te zetten: "Doellijntechnologie, daar kan niemand tegen zijn. Af- en goedkeuren van doelpunten hetzelfde, maar dan kun je bij handsspel soms nog steeds discussiëren of het al dan niet opzettelijk was. Ook buitenspel kun je wel met 100% zekerheid controleren."
"Het is goed dat eraan gewerkt wordt, maar dat is ook niet automatisch een garantie op betere leiding," besluit Demarez.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief