Heel wat wijzigingen in de spelregels, maar dit zijn de belangrijkste
Foto: © photonews
Het Referee Department van de Belgische voetbalbond heeft in Tubeke meer uitleg gegeven bij de wijzigingen aan de spelregels. Vooral in het strafschopgebied zijn er enkele wijzigingen.
Zo wordt de zogenaamde dubbele straf voor een fout uit de wereld geholpen. Wanneer een verdediger duidelijk voor de bal gaat en toch een strafschopovertreding maakt, krijgt hij niet langer automatisch de gele kaart. Wanneer hij een open kans ontneemt, maar ook voor de bal gaat, krijgt hij niet langer automatisch rood.
Het moet vermijden dat een doelman die te laat komt wanneer de aanvaller de bal naar buiten duwt, nog automatisch de gele kaart krijgt. Alle scenarios worden uitgelegd in onderstaande afbeelding. Al lijkt het het werk van de ref er niet makkelijker op te maken.
Verder mag de speler die de aftrap neemt -die dus al een tijdje naar achteren gegeven mag worden- zich in het speelveld van de tegenstander bevinden. Het werd wat moeilijk anders. Nog belangrijk is dat spelers die na een blessurebehandeling zonder toestemming het veld betreden, bestraft worden met een gele kaart.
Alle nieuwe regels op een rij
De zijlijn mag nu ook in kunstgras zijn op een natuurgrasveld.
Als een doelman bij de rust vervangen wordt zonder de ref te waarschuwen wordt er geen gele kaart gegeven. Als de doelman zonder waarschuwing tijdens het spel vervangen wordt, krijgen beide een gele kaart.
Wanneer een speler na een behandeling terugkeert zonder toestemming, krijgt hij een gele kaart
Doelmannen mogen opnieuw een pet met harde klep dragen
Spelers mogen een gps dragen, maar geen communicatiemiddelen
De scheidsrechter heeft altijd gelijk en moet gerespecteerd worden
Een dokter of lid van de medische staf die uitgesloten wordt, mag blijven als er geen andere dokter aanwezig is.
De speler die de aftrap neemt, mag op de helft van de tegenstander staan.
Een doelman die niet verder kan, mag in
Een strafschopnemer mag de bal geen twee keer raken.
Als de doelman een fout maakt en de strafschop moet hernomen worden, krijgt hij geel.
Als de strafschopnemer een fout maakt en de penalty moet hernomen worden, wordt het doelpunt afgekeurd.
Als de doelman én de strafschopnemer tegelijk een fout maken, wordt bij geen doelpunt de strafschop hernomen en krijgen beide een gele kaart. Bij een doelpunt, krijgt de verdedigende ploeg een vrije trap.
Een speler die in een buitenspelpositie de bal krijgt nadat de ref de bal raakt, staat buitenspel.
Een speler die in buitenspelpositie een verdediger tegenhoudt, moet bestraft worden.
Als er op een speler die buitenspel staat, een fout gemaakt wordt, wordt die fout bestraft als het buitenspelgeval nog niet vastgesteld is (als de bal dus nog niet getrapt is).
Als de bal wél al getrapt werd, wordt het buitenspel bestraft.
Verbale overtredingen worden bestraft met een onrechtstreekse vrije trap.
Als een speler een beloftevolle aanval afbreekt in het strafschopgebied, maar wél de bal probeert te spelen, krijgt hij geen kaart. Enkel de strafschop.
Als een speler een doorgebroken speler een open kans ontneemt in het strafschopgebied, maar de bal probeert te spelen, is het een gele kaart.
Als een speler het veld opkomt zonder toelating en een open kans stopt, krijgt hij rood.
Als spelers een doelpunt vieren die de veiligheid van zichzelf of anderen in gevaar brengt, krijgt hij geel. (in het publiek duiken is niet meer toegelaten).
Voor een bal of een object op het veld te gooien, wordt er een rechtstreekse vrije trap gegeven. Als dit op de achterlijn is, is het strafschop, op de zijlijn een vrije trap op de zijlijn.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief