Sportpsycholoog over de talloze trainerswissels in België: "Géén langdurig effect, clubs moeten leren omgaan met de druk van fans en media"
Foto: © Photonews
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
Anderlecht en AA Gent misten onder hun nieuwe coaches Hein Vanhaezebrouck en Yves Vanderhaeghe hun start niet. Het woord 'bevrijd' kwam in beide kampen meermaals terug, maar wat denkt een sportpsycholoog van al die trainerswissels om het beoogde 'schokeffect' te creëren?
"Studies geven aan dat er geen langdurig effect is van trainerswissels", opent mental coach in Topsport Kris Perquy bij Voetbalkrant.com. "Over een hele competitie bekeken is er geen enkel verschil zichtbaar bij clubs in een negatieve spiraal die van coach wisselden en teams die dat niet deden."
Dat zijn de naakte cijfers, want de psychologie heeft hoe dan ook een grote impact. "Als het minder goed gaat met een groep, zoekt men vaak naar iets extern", gaat Perquy verder. "Men is namelijk moe gekeken op de interne oplossingen. Dan treedt het effect van de 'verlosser' op."
Als het minder goed gaat, zoekt men vaak naar iets extern, een verlosser
"Ook de druk die rust op het bestuur, vanuit de fans en de media, speelt mee. Dan zijn er twee opties: achter de trainer blijven staan, of hem vervangen. De perceptie bij de buitenwereld is bij de eerste optie vaak: het bestuur doet niets, durft de coach niet ontslaan. Dat wordt aanzien als een zwaktebod."
"Het is jammer dat men in het voetbal makkelijk naar een ontslag grijpt. Clubs denken middenin een seizoen te weinig na", besluit Perquy. "Of de druk van buitenaf te groot is? Clubs moeten daar beter mee leren omgaan. Leren relativeren. De trainer wisselen is tenslotte maar één oplossing."
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief