Throwback thursday naar de Belgen-WK's: 1934, Lierse-icoon Voorhoof schrijft geschiedenis, eindzege van gastland Italië wordt zwaar gecontesteerd
Foto: © photonews
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
Op 14 juni 2018 begint het 21e WK voetbal in het Luzhnikistadion in Moskou. Het is de dertiende keer dat onze Rode Duivels er bij zullen zijn. Hoog tijd om elke donderdag terug te blikken op de twaalf eerdere WK's die we al meemaakten. Throwback thursday naar ... 1934.
Na de jongste eeuwwisseling kenden de Rode Duivels enkele magere jaren zonder WK, maar in de jaren dertig waren onze nationale helden wel drie keer na elkaar actief op de mundial. Na de eerste afspraak in Uruguay (1930) streek de wereldbeker vier jaar later een eerste keer in Europa, meer bepaald in het Italië van Mussolini, neer.
Kwalificaties
Maar liefst 29 landen deden een gooi naar de eindronde, waardoor voorrondes voor een schifting moesten zorgen. België en Nederland, die met elkaar duelleerden op de Bosuil, overleefden de kwalificatiepoule, Ierland niet.
Het team van Hector Goetinck reisde met de trein naar Firenze, waar op 27 mei voor 8.000 fans een ontmoeting met Duitsland volgde. In tegenstelling tot de vorige editie van het WK, was er deze keer enkel een knock-outfase.
Verloop
De Belgen begonnen sterk tegen die Mannschaft, die in die tijd nog een Hitlergroet bracht bij opkomst. Bernard Voorhoof schreef in het Stadio Artemio Franchi geschiedenis voor ons land. De Lierenaar scoorde het allereerste doelpunt op een WK. In Uruguay wisten onze landgenoten tegen USA (0-3) en Paraguay (0-1) niet te scoren.
Het Lierse-icoon trof zelfs twee keer raak, waardoor de troepen van Goetinck met een 2-1-voorsprong gingen rusten. In de tweede periode schakelde Duitsland een versnelling hoger, en zei België na een 5-2-nederlaag het toernooi adieu.
Finale
Net als in 1930 ging ook in '34 het gastland met de overwinning aan de haal. Italië klopte het toenmalige Tsjecho-Slowakije na verlengingen met 2-1. In de troostfinale bleek Duitsland te sterk voor Oostenrijk (3-2).
Aan de eindzege van de Squadra Azzurra hing een fameus geurtje. In hun kwartfinale tegen Spanje en halve finale tegen Oostenrijk werden de Italianen gediend door enkele twijfelachtige beslissingen van de scheidsrechter. In de finale deed de laureaat de wenkbrauwen nog meer fronsen, door volgens insiders enkele Zuid-Amerikanen in te zetten om de wereldbeker in de wacht te slepen.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief