Gouden generatie van 2018 (de mannen van Anderlecht): "Het 'Purple Talents-project' kwam er dankzij Lukaku, waardoor we ook Dendoncker konden overtuigen"
Foto: © Voetbalkrant.com
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
Het WK van 2018 ging vrijdag de Belgische geschiedenisboeken in. De komende decennia zal deze selectie nog vaak ter sprake komen. In aanloop naar de kleine finale pakt Voetbalkrant.com uit met een reeks die teruggaat naar de roots van deze generatie. Vandaag blikken we terug op de Anderlecht-boys.
Acht van de 23 Rode Duivels (Kompany, Fellaini, Mertens, Lukaku, Batshuayi, Januzaj, Dendoncker en Tielemans) voetbalden tijdens hun jeugdopleiding één of meerdere jaren bij RSC Anderlecht. Dirk Gyselinckx kent enkele van deze internationals door en door. Hij werkte tien jaar voor de Belgische recordkampioen, ging vervolgens aan de slag bij AC Milan en FC Metz, en keerde vorige zomer terug als technisch coördinator van de paars-witte jeugdacademie.
"Anderlecht had in het begin een filosofie met vele culturen, die elkaar niet respecteerden", opent Gyselinkckx in gesprek met Voetbalkrant.com. "Samen met Jean (Kindermans, hoofd opleidingen, red.) hebben we een methodologie ontworpen om de verschillende culturen met elkaar te verbinden."
"We creëerden oefeningen die enkel lukten dankzij het collectief. Zo konden we verschillende ego's kanaliseren. De groep stond centraal. Dat zie je nu ook heel sterk terug bij de Rode Duivels."
Gyselinckx kwam destijds samen met Herman Van Holsbeeck over van Lierse SK, en nam de broers Lukaku mee. "Mede dankzij Romelu is het schoolproject 'Purple Talents' ontstaan. Hij kwam uit Wintam, maar ging wel in Anderlecht school lopen. Nadien plukten we de vruchten van ons schoolsysteem. Leander Dendoncker, die bij KSV Roeselare voetbalde, hebben we naar Anderlecht kunnen brengen dankzij de Purple Talents."
Vincent Kompany en Youri Tielemans doorliepen de hele opleiding tot de hoofdmacht. Michy Batshuayi voetbalde slechts één jaar voor Anderlecht. "Michy scoorde veel, maar hij had nood aan een goed opvangsysteem en dat was er op dat moment niet. Hij kwam uit een zware Brusselse buurt. Nadien werd de sociale cel in het leven geroepen."
Uiteindelijk kwamen deze acht namen elk op hun manier bij de legendarische WK-selectie terecht. "Ik krijg er kippenvel van", besluit Gyselinckx. "Ik ben ongelofelijk fier dat ik met die jongens heb mogen werken."
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief