Wie is er (al) gewapend voor de titelstrijd? Het transferhuiswerk van onze topclubs onder het vergrootglas

Glenn Bogaert
Glenn Bogaert
| 13 reacties
Wie is er (al) gewapend voor de titelstrijd? Het transferhuiswerk van onze topclubs onder het vergrootglas
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via Instagram!

Club Brugge wil straks een gooi doen naar een tweede opeenvolgende titel op rij, maar de concurrentie aast op revanche. Anderlecht wil een woelig jaar vol turbulentie doorspoelen, AA Gent droomt van een tweede landskroon en ook Standard en KRC Genk willen meedoen voor de prijzen, dat belooft!

Binnen twee weken trappen Standard en AA Gent op een ongetwijfeld kolkend Sclessin het nieuwe voetbalseizoen 2018-2019 op gang, meteen een onvervalste topper dus. Het is dan ook reikhalzend uitkijken naar hoe beide teams zich zullen presenteren.  

De zomermercato is namelijk nog in volle gang en dus beweegt er nog heel veel aan de inkomende en uitgaande zijde. En dat geldt bij uitbreiding ook voor die andere toppers Club Brugge, Anderlecht en KRC Genk. Hoe zit het eigenlijk met het transferhuiswerk van de traditionele G5? 

Club Brugge

De topprioriteit voor de uittredende landskampioen was het binnenhalen van een nieuwe (top)doelman. Missie geslaagd, zouden we zo zeggen want Karlo Letica heeft alles in huis om een topper te worden. Vraag is of de jonge Kroaat bestand zal zijn tegen de druk. Met Luan Peres Petroni en Clinto Mata haalde blauw-zwart ook defensieve versterking in huis. 

Met Arnaut Groeneveld, Mats Rits en Siebe Schrijvers trokken Ivan Leko en het bestuur opnieuw duidelijk de kaart van de jeugd. Stuk voor stuk spelers met veel potentieel die ontwikkeld kunnen worden tot sterkhouders. Hamvraag is vooral wie er nog vertrekt: Wesley Moraes en Anthony Limbombe zijn de grootste kanshebbers, maar ook Abdoulay Diaby droomt nog van een transfer. 

Standard

Dé gouden transfer van Standard is natuurlijk de komst van Michel Preud'homme. De vurige Luikenaar is toe aan zijn laatste trainershoofdstuk en wil nog één keer knallen. MPH zal ongetwijfeld de nodige tijd nodig hebben om zijn manier van spelen in de ploeg te slijpen en er moeten ook wat nieuwe jongens ingepast worden. 

Belgische jongens nota bene met Senna Miangue en Samuel Bastien op kop. Twee toptalenten van eigen bodem die in eigen land willen tonen wat ze in Italië allemaal geleerd hebben. Dat Luis Pedro Cavanda en Mehdi Carcela definitief op Sclessin blijven, is schitterend nieuws voor de fans. Wel nog nodig: extra aanvallende slagkracht en concurrentie voor Renaud Emond. 

Anderlecht 

Dat Marc Coucke en Luc Devroe er stevig gingen invliegen, viel te verwachten en paars-wit is al bijzonder ijverig geweest op de transfermarkt. Met Antonio Milic, Elias Cobbaut en Yevhen Makarenko werden drie veelbelovende namen uit de Jupiler Pro League binnengehaald. Ognjen Vranjes van AEK Athene moet dan weer de wankele defensie gaan leiden. Als doelman kwam Thomas Didillon erbij. 

De meest in het oog springende verrichtingen gebeurden evenwel op offensief vlak met het aantrekken van Knowledge Musona, Zakaria Bakkali, Luka Adzic, Kristal Abazaj, Landry Dimata en Ivan Santini. Spelers met talent, kwaliteit en ervaring, een uitstekende mix. Desondanks is de Brusselse honger nog niet gestild. En ja, met Trebel, Dendoncker, Kara en Teodorczyk kunnen er nog sterkhouders vertrekken.

AA Gent

Een mislukte competitiestart zoals die van vorig seizoen is niet voor herhaling vatbaar in de Ghelamco Arena en dus mocht ook Yves Vanderhaeghe al flink wat nieuw volk verwelkomen op training. Colin Coosemans wordt in principe de nieuwe nummer 1, tenzij Lovre Kalinic alsnog blijft. Met Igor Plastun werd dan weer een vervanger gehaald voor rots in de branding Samuel Gigot. 

Op het middenveld wordt een en ander verwacht van de nieuwe Zweed Eric Smith. De flanken werden dan weer gestoffeerd met Stallone Limbombe van Antwerp, Ahmed Mostafa uit Egypte en Jean-Luc Dompé. Laatstgenoemde heeft wat te bewijzen na zijn weinig overtuigende passage bij Standard. Voorin wordt gerekend op de kunstjes van Peter Olayinka, die indruk maakte bij Zulte Waregem. 

KRC Genk

Als de Limburgers erin slagen om de ploeg van vorig jaar bij elkaar te houden dan ziet het er eigenlijk al uitstekend uit. Zeker nu goudhaantje Leandro Trossard heeft bijgetekend en klaar is om een heel seizoen uit te blinken aan de zijde van Pozuelo, Malinovskyi en Ndongala. En toch mocht trainer Philippe Clement al wat kakelverse gezichten verwelkomen. 

De grootse naam is die van Zinho Gano, die overkomt van KV Oostende en de targetspits moet worden die Genk zo miste. Een totaal ander profiel dan Karelis, Samatta en Ingvartsen. Joseph Paintsil moet voor extra snelheid en dreiging op de flanken zorgen, door de komst van de Pool Jakub Piotrowski en de Roemeen Vladimir Screciu zit het ook op het Genkse middenveld meer dan snor. 

Tom Billen - scoutinganalist bij B-scouting - ziet het alvast zitten met Paintsil: "Ik verwacht dat hij zich snel zal aanpassen aan onze competitie en zijn vele kwaliteiten zal tonen. Het zou me ook niet verbazen moest hij op termijn met een serieuze meerwaarde doorverkocht worden, wat ze bij Genk als geen andere ploeg in België kunnen verwezenlijken."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Speeldag 1

Nieuwste reacties