Spuitwater als champagne verkopen: de core business werd verwaarloosd bij Anderlecht

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 12 reacties
Spuitwater als champagne verkopen: de core business werd verwaarloosd bij Anderlecht
Foto: © photonews
Word fan van Anderlecht! 4207

Anderlecht krijgt de motor niet aan de praat. Nu ja, van een 2pk ga je ook geen Ferrari maken. Maar dat is wel wat er van Hein Vanhaezebrouck geëist wordt. Onrealistisch met de onderdelen die hij ter beschikking kreeg.

Tuurlijk heeft Vanhaezebrouck ook de verantwoordelijkheid, maar niet alles mag op hem afgeschoven worden... Marc Coucke gebruikte grote woorden bij zijn aanstelling. Dan heb je altijd de kans dat die als een boemerang terugkeren... Hij zou Anderlecht de 21ste eeuw binnenleiden. Als een goed verkoper bood hij zijn product aan vooraleer hij één beslissing genomen had, behalve natuurlijk de aankoop zelf. 

"Anderlecht is een beetje zoals de adel van begin 20ste eeuw. Zij die zich toen opengezet hebben voor de nieuwe wereld en industrialisering, hebben het gehaald. Zij die zich afsloten niet." Iets waar hij gelijk in had, paars-wit kon gerust een stevige opknapbeurt gebruiken.

De digitalisering van het stadion, de opsmuk van de restaurants, het aanhalen van de banden met de fans, de professionalisering van de marketing,... Allemaal bijzonder goeie innovaties. Maar onderweg is Coucke de belangrijkste zaak in het vak wat uit het oog verloren: zelfs een topverkoper is afhankelijk van het product dat hij levert.

Spuitwater

Hein Vanhaezebrouck wou meegaan in het verhaal, maar het is alsof je je beste kracht een dikke Audi onder zijn kont schuift om hem spuitwater als champagne aan de man te laten brengen. Vanhaezebrouck gaat zijn bazen niet afvallen - dat zou hem direct de kop kosten -, maar het is een feit dat hij andere prioriteiten had dan een verdediger van 8 miljoen.

Santini, wou hij die hebben? Ja, maar niet om eerste spits te worden. Wel als back up voor Dimata en een nieuwe targetspits die een bal kon bijhouden en liefst ook nog makkelijk scoorde. Derde spits is nu Mohamed Dauda, die de afgelopen weken vanop de tribune toekeek. Maar waar hij na vorig seizoen echt op hamerde was een creatieve speler. In kwam Bakkali: een speler uit vorm, die de voorbije vier seizoenen nergens echt kon doorbreken.

14 miljoen aan verdedigers

Verdedigers die konden uitvoetballen? Milic, Vranjes en Sanneh? Laat zelfs de grootste optimist daar bedenkingen bij hebben. Samen goed voor een slordige 14 miljoen euro. Je moet er maar mee door, want als je ze niet laten spelen lijdt de club een substantieel verlies. 

Luc Devroe beweerde bij Oostende al dat Milic - die hij op gelijke hoogte zette met Adam Marusic, verkocht aan Lazio - ooit miljoenen zou opbrengen. Ja, Anderlecht betaalde een paar miljoen, maar we zien hem niet direct naar de Premier League of de Serie A vertrekken met een winstmarge. 

Alles rond de ploeg is in orde hoor, maar de core business - het voetbal zelf - is dat niet. En dat is het grote probleem. Dan mag je een goeie verkoper zijn, je krijgt het zelfs nog niet aan de ferventste consument verkocht. Oh ja, op dit moment zou Herman Van Holsbeeck op de barricades zijn gesprongen, geruggensteund door Roger Vanden Stock. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Ligue 1

Nieuwste reacties