Drie grote aandachtspunten waaraan Club Brugge de 34 à 36 miljoen euro van de Champions League kan spenderen
De Champions League-campagne was niet alleen een sportief maar ook financieel succes voor Club Brugge. De club vangt ruw geschat tussen 34 en 36 miljoen euro bruto. Hoe ze die enorme geldsom kunnen gebruiken? Hier zijn drie aandachtspunten.
We maken ten eerste de som: 15,25 miljoen euro deelnamepremie, 5,4 miljoen euro bonussen voor de gewonnen punten, 500.000 euro kwalificatiegeld voor de Europa League, 8,9 miljoen euro omdat de club in de UEFA-ranking over de jongste tien jaar zeven CL-deelnemers achter zich laat en nog 4 à 6 miljoen euro aan tv-opbrengsten. Alles samengeteld komt dat uit tussen 34 en 36 miljoen euro.
Transfers
Nu is het de vraag hoe het clubbestuur dat enorme bedrag wil gebruiken. Een voor de hand liggende optie is nieuwe spelers. Dat zal afhangen van twee zaken: blijft de ziekenboeg in de loop van januari zo vol als nu en welke sterkhouders gaan er nog vertrekken?
Extra flankspelers aan beide kanten zou al geen overbodige luxe zijn door de blessuregevoeligheid. Stel bovendien dat iemand als Wesley of Vanaken binnenkort voor de buitenlandse top kiest - en weliswaar nog vele miljoenen opbrengt-, dan zal een waardige vervanger absoluut niet goedkoop zijn.
Anderzijds is de voorbije jaren al bewezen dat niet al het geld naar transfers hoeft te gaan. KRC Genk bijvoorbeeld verkocht grote talenten voor recordbedragen zonder nadien al te gek te doen en wil de club vooral financieel gezond houden, eveneens een grote doelstelling van Vincent Mannaert en Bart Verhaeghe. Bovendien staat een stevig prijskaartje niet altijd gelijk aan succes: vergelijk Danjuma eens met Rezaei.
Oefencomplex Westkapelle
Los daarvan komen de miljoenen erg gelegen omdat de club met grote kosten zit. In Westkapelle is de bouw aan een gloednieuw state-of-the-art oefencomplex volop bezig en dat is vanzelfsprekend al een project van ettelijke miljoenen euro's. De eerste ploeg en beloften zouden in principe hun intrede in hun nieuwe 'thuis' kunnen maken tegen de voorbereiding op het seizoen 2019-2020.
Jan Breydelstadion
Dat oefencomplex is vooral voor de spelers en het personeel, maar ondertussen schreeuwen de supporters ook al jaar en dag om vernieuwingen in het Jan Breydelstadion - want een geheel nieuw stadion lijkt er in de huidige omstandigheden werkelijk nooit te komen.
De sanitaire installaties zijn een ramp op sommige plaatsen, in de perszaal regent het zomaar binnen en dan moet het zelfs geen storm zijn, de zitjes in bepaalde vakken zijn aan vervanging toe, een nieuw veld zal er ooit moeten komen... Met meer dan 30 miljoen euro kun je al héél veel gedaan krijgen.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief