Minder supportersgeweld en steeds hogere politiekosten: Genk beste leerling van de klas, Charleroi de slechtste
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
De overheid betaalde in het seizoen 2017/18 net geen 11 miljoen euro aan politiekosten in en rond de voetbalstadions. Dat is veel meer dan in de vorige jaren. N-VA wil nu dat de clubs zelf ook een deel van de koek gaan betalen.
10.981.437 euro, dat is volgens Gazet van Antwerpen het bedrag dat de overheid in het seizoen 2017/18 betaalde aan politiekosten bij voetbalwedstrijden. Het jaar ervoor ging het nog om 8.264.208 euro en in het seizoen 2015/16 was dat 6.272.208 euro. "Niet lang meer houdbaar", oordeelde N-VA-Kamerlid Brecht Vermeulen in diezlefde krant.
1 agent per 50 fans
"Burgemeesters en korpschefs moeten bewuster omgaan met de inzet van agenten. Nu gebeurt dat niet omdat de overheid toch alles betaalt. De vraag zal op termijn steeds luider klinken om die kostprijs voor een stuk door te rekenen."
De overheid betaalde in het vorige seizoen dus gemiddeld 24.000 euro per competitiematch aan de ordediensten. Maar dat is niet evenredig verdeeld onder de ploegen. Zo wordt er bij Racing Genk één agent ingezet per 235 fans, terwijl het bij Charleroi gaat om één agent per 50 supporters. Over alle profclubs wordt er gemiddeld één agent per 125 supporters ingezet.
Lees ook...
- Genk vindt overal oplossingen voor en dat is volgens analist te danken aan deze man: "De madammen zullen genoten hebben"
- Thorsten Fink zoekt verklaring voor moeizame start, maar één geluksvogel valt extra in de prijzen bij leider KRC Genk
- Werd Charleroi benadeeld door de ref tegen Genk? "De scheidsrechter hielp hen in de wedstrijd te komen"
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief