Sporteconoom verklaart de dieprode cijfers van de Belgische eersteklassers: "Alles om niet te degraderen
Foto: © photonews
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
Zes clubs die winst maken, de rest die allemaal rode cijfers moet voorleggen. De jaarrekeningen van de Belgische eersteklassers ogen niet al te fraai. Sporteconoom Wim Lagae ziet daar ook duidelijke redenen voor.
Wat de clubs hun spelers betalen, swingt de pan uit. Gert Verheyen haalde dat onlangs ook nog aan. "Dit schuldenrecord hangt samen met de stijging van de spelerslonen. Die stegen opnieuw met 5 procent, maar de inkomsten zijn niet gestegen", aldus Lagae bij Radio 1.
"Wat we zien is dat er vooral enorm veel druk is op kleinere profclubs om niet te degraderen. Wat telt is punten pakken. Het is denken op korte termijn. Pas op het einde van de rit maken ze de rekening en kijken de boekhouders naar de cijfers. Voetballogica domineert managementlogica. Daardoor zit je met volle kernen, heel veel trainers, ... Het is een "rat race to the bottom"."
Alles om toch maar degradatie naar 1B te voorkomen. "1B wordt niet voor niets de financiële hel genoemd. De inkomsten verschrompelen, sponsoring droogt op, tv-rechten dalen van 4 naar 1 miljoen euro, je krijgt je businessplaatsen veel moeilijker verkocht, ... Het is ook een knotsgek format met nauwelijks media-aandacht."
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief