Belgische makelaars beschouwen 'Tussenpersonenreglement' van de Pro League als "illegaal en contraproductief"
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
Vorige week publiceerde de Pro League een ontwerp voor een reglement inzake de relatie tussen clubs, spelers en makelaars. Een 'Clearing House' zou het controlerende orgaan moeten worden, maar met de werking daarvan is de BFFA, de vereniging van makelaars, niet tevreden.
"Het voorstel dat de Pro League heeft ingediend is, juridisch gezien, niet legaal en contraproductief", aldus het statement van de makelaarsvereniging BFFA. Ze somden enkele redenen op waarom ze niet tevreden zijn.
Gelijke betrokkenheid
De BFFA vindt dat de Pro League, ten eerste, alleen maar naar de makelaars wijst, terwijl ze vinden dat de clubs even hard betrokken zijn bij het schandaal (Propere Handen).
Belangenconflict
Ten tweede vinden ze dat er met het huidige voorstel een belangenconflict zou optreden. "Het 'Clearing House' zal op die manier uitsluitend gerund worden door de Pro League en de makelaars kunnen ervoor betalen. Daarom stellen wij voor dat er een onafhankelijke organisatie de touwtjes in handen neemt die de clubs en de makelaars op dezelfde manier benadert", aldus de BFFA.
Belgische concurrentiepositie en belastingsontduiking
Ten derde vindt de BFFA dat de regel waarbij de speler de commissie van de makelaar moet uitbetalen, en niet de club, volledig contraproductief. "Daardoor zal de Belgische markt benadeeld worden tegenover andere competities." Ze stellen ook dat de regel belastingsontduiking alleen maar zal stimuleren.
Lachertje
Ten slotte oppert de makelaarsvereniging dat het voorstel tot regulering niet op dezelfde lijn ligt met het Belgische publieke recht. "Wij denken dat de Belgische voetbalindustrie belachelijk zal worden gemaakt vanaf het eerste moment dat deze regelgeving getest wordt in een rechtbank of tribunaal."
Voorstel tot verbetering
De BFFA sluit het statement af met een oplossing. "We willen een Nationale Beroepsorde, zoals die al bestaat voor architecten en boekhouder etc., zodat het beroep van spelersmakelaar gereguleerd kan worden."
Voorts wil de BFFA ook garanties op transparantie bieden. Die kunnen worden bereikt aan de hand van
1) een onafhankelijk Clearing House
2) een duidelijk, juridisch verschil tussen het 'makelaar-speler' contract en het 'makelaar-club' contract.
3) wettelijke afdwingbaarheid van contracten tussen spelers en hun makelaars
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief