Waarom 1B-clubs zo aantrekkelijk zijn: "Voor 1 à 1,5 miljoen euro koop je 15 niet-EU-spelers"
Lommel SK komt in de handen van een Israëlische investeerder. Nadat ook Westerlo een Turkse eigenaar kreeg, is de laatste 1B-club dus nu in buitenlandse handen. Voor sporteconoom Trudo Dejonghe een kwalijke evolutie, maar blijkbaar een noodzakelijke.
De Israëliër Ehud Shochatovitch koopt de club voor een symbolische euro en neemt de schulden van grof geschat 500.000 euro over. "Zij zien dat alle clubs rond hen in vreemde handen zijn en zich bevolken met spelers van buiten de EU, die bijna niets kosten", aldus Dejonghe bij Sporza.
"Het Belgische voetbal heeft enkele problemen. 24 ploegen is in het huidige format niet leefbaar, er is een systeem waar weinig belastingen en sociale zekerheid betaald wordt, en ook niet-EU-spelers moeten weinig worden betaald en mogen onbeperkt spelen. Zo worden we een Chassée d'Amour van het voetbal."
Eén speler verkopen en je maakt winst
In 1B zijn de inkomsten over het algemeen gezien pover. "Dan zoeken clubs de makkelijkste uitweg en dat is een buitenlandse overnemer. Voor zijn symbolische euro krijgt de Isaëlische overnemer een club waar hij 11 spelers van buiten de EU kan stallen. Een niet-EU-speler verdient minimaal 82.000 euro. Voor 1,2 tot 1,5 miljoen euro haalt een investeerder 15 zo'n spelers. Als je er een kan doorverkopen, denk aan Henry Onyekuru bij Eupen bijvoorbeeld, dan maakt hij winst."
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief