De kassa rinkelt op Sclessin voor Djenepo, waarom ook Club Brugge en Racing Genk zich straks rijk mogen rekenen

Clint Vens
| 12 reacties
De kassa rinkelt op Sclessin voor Djenepo, waarom ook Club Brugge en Racing Genk zich straks rijk mogen rekenen
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via Instagram!

Schattenjacht op Sclessin. Na de miljoenentransfer van Razvan Marin naar Ajax is het de beurt aan Moussa Djenepo. Southampton legt (inclusief bonussen) om en bij de 20 miljoen euro op tafel. Waanzinnig bedrag denkt u vast? Eigenlijk niet, alles heeft te maken met de werkvergunning in Engeland.

Begrijp ons niet verkeerd, Djenepo was dit seizoen één van de lichtpunten aan de Luikse hemel. Aalvlug met een slangenlijf waarmee hij zich dit seizoen meermaals tussen menig verdediger murwde. Met 11 doelpunten en zes assists over alle competities gespreid kan de Malinees bovendien puike statistieken voorleggen. 

Werkvergunning

20 miljoen euro is echter wel een gigantisch bedrag voor een jonge speler die nog geen volledig seizoen heeft bevestigd bij de Rouches. Zijn prestaties zijn vooralsnog even onvoorspelbaar als zijn dribbels. Toch is Southampton bereid de hoofdprijs te betalen voor de 20-jarige aanvallende middenvelder en dat heeft alles te maken met de werkvergunning in Engeland. 

Voor spelers van buiten de Europese Unie heeft de Premier League namelijk strenge regels opgelegd om te voorkomen dat de competitie overspoeld zou worden door buitenlanders die de speelkansen van inheems talent fnuiken. 

Interlands en puntensysteem

Een werkvergunning voor spelers onder de 21 jaar wordt automatisch toegekend wanneer de speler international is van een land uit de top 50 en die voldoende interlands heeft afgewerkt voor zijn land in verhouding met de plaats op de FIFA-rangschikking. Wanneer dit niet het geval is, Mali bekleedt de 65ste plaats, treedt een puntensysteem in zijn werking. 

In dit puntensysteem is er één criterium dat sterk doorweegt: de betaalde transfersom en het loon van de speler. Dat is de reden waarom Southampton bereid is de jackpot te betalen voor Djenepo.

Club en Genk wachten op de Premier League

De reden waarom Club Brugge vooralsnog de boot afhoudt bij Lazio is omdat ze bij blauw-zwart ook hopen op een dergelijk lucratief aanbod uit de Premier League. Wesley mag dan wel lid zijn van een land uit de top 10 van de FIFA-ranking (Brazilië), maar de spits is geen international bij 'La Seleçao'. 

Ook Genk-spits Samatta aast op een transfer naar de Premier League. Tanzania staat echter zelfs niet in de top 100 van de FIFA-ranking en dus moet ook bij hem het uitzonderingspanel van de FA tussenbeide komen. En daarbij is de transfersom, net als bij Djenepo en Wesley, een doorslaggevend argument. Club Brugge en Racing Genk wrijven zich alvast in de handen. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties