Wesley is de duurste uitgaande transfer: wie waren zijn voorgangers?
Foto: © photonews
Wesley verlaat Club Brugge en gaat voor 25 miljoen euro naar Aston Villa. Daarmee is de Braziliaan de duurste uitgaande transfer uit de Belgische competitie, maar hoe is het de andere spitsen nu vergaan die voor veel geld vertrokken uit de Jupiler Pro League?
10. Obbi Oularé: 8,23 miljoen euro
In de zomer van 2015 verliet Oulare ietwat verrassend Club Brugge voor een lucratieve overstap naar Watford. De spits werd als grote belofte binnengehaald op Vicarage Road, maar kon die nooit inlossen. In de Premier League kwam hij uiteindelijk tot slechts vijf speelminuten. Sindsdien stalde Watford Oulare bij heel wat ploegen (Zulte Waregem, Willem II en Antwerp). Dit seizoen kwam hij bij Standard terecht en ook volgend seizoen zal Oulare daar actief zijn.
9. Emile Mpenza: 8,5 miljoen euro
Na een sterke periode bij Standard (46 wedstrijden, 20 doelpunten) tekende Mpenza in 2000 een contract voor 8,5 miljoen euro bij Schalke 04. Op dat moment een recordbedrag voor een spits in de Jupiler Pro League. Mpenza zou uiteindelijk uitgroeien tot een belangrijke speler bij Schalke en kwam tot 96 wedstrijden waarin hij 33 keer scoorde. Hierna keerde hij opnieuw terug bij Standard waar hij met 21 doelpunten in een seizoen een terugkeer naar de Bundesliga versierde bij Hamburg. Nadien zou de spits ook nog bij Manchester City actief zijn in de Premier League.
8. Christian Benteke: 8,8 miljoen euro
Exact twaalf maanden nadat Standard Benteke voor een habbekrats richting Genk liet vertrekken, ging de sterke spits voor negen keer zoveel naar de Premier League. Bij Genk had Benteke net uitstekende play offs achter de rug en kon zo een transfer naar Aston Villa maken. De transfer bleek niet te vroeg want in zijn eerste seizoen maakte Benteke meteen 19 doelpunten in de Premier League. Na een seizoen bij Liverpool kwam de spits bij Crystal Palace terecht waar hij in eerste instantie nog een basisplaats kon claimen, maar ondertussen zit de aanvaller op een zijspoor bij ‘The Eagles’ en komt hij ook bij de Rode Duivels niet meer aan spelen toe.
7. Carlos Bacca: 10 miljoen euro
Na een moeizaam eerste half jaar bij Club Brugge brak Carlos Bacca volledig door in het seizoen 2012/2013. De Colombiaan werd topschutter met 25 doelpunten en liet zich ook opmerken in de Europa League. Sevilla twijfelde dan ook niet en legde 10 miljoen euro neer voor Bacca. Dat zullen ze zich daar geen moment beklaagd hebben want Bacca hielp mee aan twee eindwinsten in de Europa League. Intussen is de Colombiaans international actief bij Villarreal.
6. Jan Koller: 10,5 miljoen euro
Na drie fantastische jaren bij Sporting Lokeren betaalde RSC Anderlecht drie miljoen euro voor Tsjechisch international Jan Koller. Een groot bedrag op dat moment, maar al snel bleek de transfer een gouden zet. Koller zou in twee seizoen 49 doelpunten maken voor Anderlecht en een transfer naar Borussia Dortmund versieren. Ook daar maakte de lange centrumspits zich al snel onvervangbaar. Hij zou uiteindelijk vijf seizoenen in Dortmund actief blijven.
5. Dieumerci Mbokani: 11 miljoen euro
Nadat Mbokani enkele uitstekende seizoen achter de rug had bij Standard keerde Dieu na mislukte passages bij Wolfsburg en Monaco terug in de Jupiler Pro League. Bij Anderlecht vond de Congolees al snel zijn beste vorm terug. In 2012 werd Mbokani tot Gouden Schoen gekroond en enkele maanden later versierde hij voor 11 miljoen euro een lucratieve transfer naar Dinamo Kiev. Na omzwervingen bij verschillende clubs in verschillende competities is Mbokani teruggekeerd naar de Jupiler Pro League. Intussen heeft de spits een uitstekend seizoen achter de rug bij Antwerp waar hij ook volgend seizoen actief zal zijn.
4. Landry Dimata: 11,5 miljoen euro
Als nobele onbekende kwam Dimata in de zomer van 2016 de kleedkamer van Oostende binnen. De spits kwam voor een klein bedrag over van de beloften van Standard. De op dat moment pas 19-jarige aanvaller scoorde in zijn eerste seizoen meteen 14 doelpunten. Deze goede prestaties waren ook Wolfsburg niet ontgaan en Duitse club betaalde ruim 11 miljoen euro voor Dimata. Dimata verzamelde wel wat minuten in de Bundesliga, maar scoren lukte niet. Ondertussen haalde Anderlecht het talent voor vijf miljoen euro officieel terug naar de Jupiler Pro League.
3. Romelu Lukaku: 15 miljoen euro
Als een komeet kwam Romelu Lukaku de Jupiler Pro League in. Lukaku was pas 17 wanneer hij er eerste keer topschutter werd. In de zomer van 2011 bleek Lukaku onhoudbaar geworden en vertrok hij voor 15 miljoen euro richting Chelsea. Na een moeilijk eerste seizoen in Londen deed Big Rom het uitstekend bij zowel West Bromwich Albion als Everton. Die laatste club zou hem uiteindelijk voor 35 miljoen euro overnemen. Een gouden zet want drie jaar later maakte Everton 50 miljoen euro winst. Manchester United betaalde ruim 85 miljoen euro voor de Rode Duivel.
2. Aleksandar Mitrovic: 18,5 miljoen euro
Toen Anderlecht in de zomer van 2013 vijf miljoen euro betaalde voor de pas 18-jarige Mitrovic waren er her en der toch twijfels. Die twijfels verdwenen al snel toen hij in zijn eerste seizoen 16 doelpunten maakte. Het seizoen erna ging het nog vlotter, Mitrovic scoorde 20 doelpunten en kende ook een goede Champions League campagne. Newcastle United hoopte dat Mitrovic zijn progressie kon verderzetten in de Premier League en betaalde 18,5 miljoen euro. Ondanks dat de transfer sportief geen voltreffer was voor Newcastle gingen ze er financieel niet op achteruit. Fulham haalde de Serviër afgelopen zomer voor een kleine 25 miljoen euro op.
1. Wesley: 25 miljoen euro
Met zijn 25 miljoen euro steekt Wesley er met kop en schouders bovenuit. De Braziliaan bewijst nu al enkele seizoenen dat hij een uitstekende spits geworden is. Een transfer drong zich op en met Aston Villa komt hij bij een club terecht waar hij in principe incontournable is. Bij de meeste van zijn voorgangers verliep de transfer vlot, er is geen reden om eraan te twijfelen dat het bij Wesley ook niet zal lukken.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief