🎥 Nieuwe controversiële beslissing op WK damesvoetbal: interpretatie van de ref of verschil mannen-vrouwen?
Foto: © photonews
Frankrijk schakelde Brazilië uit in de achtste finales van het WK vrouwenvoetbal na een beklijvende partij na verlengingen. Wat ook wel wat aandacht genereerde, was het afkeuren van een treffer van Valérie Gauvin. Die kwam later wel nog op het scorebord.
Het had wel een belangrijk moment kunnen zijn. Halverwege de eerste helft stond het nog steeds 0-0 toen Diani op de rechterflank knap wegdraaide van haar belaagster en ook nog eens een mooie voorzet trapte. De Braziliaanse doelvrouw Barbara greep niet helemaal doortastend in en het kwam tot een botsing met Gauvin, die haast zonder het te weten de bal in doel devieerde.
Er gingen enkele minuten voorbij door blessurebehandelingen voor Gauvin en Barbara. Verrassend was dat nadien scheidsrechter Marie-Soleil Beaudoin nog door de VAR naar het scherm werd geroepen. Het was toch wel vrij verbazingwekkend dat de Canadese dan ook nog eens besliste om de treffer effectief af te keuren.
Overtreding of handspel?
Nochtans leek Barbara de bal te lossen vooraleer ze Gauvin tegen kwam. Het was niet zo dat Barbara controle had over de bal op het moment van de botsing en Gauvin vervolgens het leer uit haar handen werkte. Toch moet dat de interpretatie van de ref geweest zijn. Tenzij die oordeelde dat de bal op de hand van Gauvin terecht kwam en dan kan de treffer volgens de nieuwe regels gevalideerd worden.
Het doet de controverse over de VAR alleszins nog wat oplaaien. Het is uiteraard niet voor het eerst dat de beoordeling van een scheidsrechter in tegenstelling is met die van kijkers of analisten. Dat is ook in het mannenvoetbal geregeld al het geval geweest en dan is de interpretatie van de spelleider nog altijd doorslaggevend.
Doelvrouwen meer beschermd?
Een andere mogelijke verklaring is dat men in het vrouwenvoetbal meer geneigd is om zulke situaties af te fluiten dan bij de mannen. Dat harde duels er toch iets minder toegelaten worden of de doelvrouw meer beschermd wordt. Opvallend was ook dat er eigenlijk weinig protest was bij de Fransen, niet dat dit iets had verholpen. Er kwam wel gefluit vanuit de tribunes, maar de speelsters bleven relatief kalm.
Het is uiteraard moeilijk om in het hoofd van de scheidsrechter in kwestie te kijken of echt een sluitende conclusie te trekken. Wel vermoeden we dat in een mannenmatch, zeker voor matchen op het hoogste niveau als op een WK, dit doelpunt waarschijnlijk toch wel was doorgegaan. Beoordeel de fase hierboven gerust zelf helemaal in het begin van de samenvatting van de desbetreffende wedstrijd.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief