Interview Visser belooft dat arbitrage er klaar voor is: "We moeten het respect voor onze job opwaarderen"
Foto: © photonews
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
Klaar voor de nieuwe competitie? De scheidsrechters zijn het alvast. Die kregen deze zomer een doorgedreven briefing en opleiding om het allemaal beter te laten verlopen. Lawrence Visser, zondag nog de scheidsrechter in de Supercup en één van de hoogst aangeschreven refs, geeft meer uitleg.
Lawrence, hebben jullie de opdracht gekregen om minder tussen te komen? Vorig seizoen lag het spel in sommige matchen irritant veel stil.
"Ik denk dat we goed voorbereid zijn, dat is al belangrijk. Alle clubs kijken uit naar die eerste match, wij kijken uit naar het eerste fluitsignaal. We moeten op één lijn zitten met de VAR. Dat is belangrijk voor ons, maar ook voor het Belgisch voetbal. We hebben heel veel sessies gekregen wanneer we wel of niet moeten tussenkomen. Ik ben ervan overtuigd dat het goed komt."
Jullie kregen wel een directief mee om sleutelspelers meer te beschermen. Is dat niet raar?
"Het is niet zo dat we er bepaalde spelers gaan uitpikken. Maar net als een voetbalploeg is het voor ons belangrijk dat we vooraf beide ploegen goed analyseren. Hoe staan ze, welk systeem spelen ze, hoe kunnen wij ons beter verplaatsen op het veld in functie van die speelstijl... En zo kunnen we ook betere beslissingen nemen voor die spelers. We hebben dus ook een stuk tactiek gekregen. Als we weten dat sommige spelers technischer zijn en gezocht worden door de tegenstander, kunnen we ons daar al op instellen. Maar sneller geel geven is niet de bedoeling."
Trainers zijn niet altijd de makkelijksten. Gaan jullie hen strenger aanpakken?
"We hebben hard aan body language gewerkt. Er bestaan hulpmiddelen om jezelf als persoon en als ref te beschermen om te zorgen dat je gezag niet aangetast wordt door spelers of trainers. We zijn genoeg gewapend. Als ref op het hoogste niveau moet je sowieso al een zekere autoriteit hebben."
Jullie moeten dit seizoen ook in het busje gaan zitten, quasi elke week zelfs. Kijk je daarnaar uit of is het eerder een verplicht nummer?
"Nee, het voetbal verandert en het Belgisch voetbal wordt steeds professioneler. Wij moeten daarin volgen. Als ze ons nodig hebben, moeten we klaar zijn. Ik zit met evenveel plezier in het VAR-busje dan dat ik op het veld sta."
Jullie zijn nu semiprofs... Helpt dat?
"Zeker! Ik kan terugkijken op twee positieve jaren in Europa. Ik ben net gepromoveerd, maar daarvoor moet je je bewijzen op jeugdtoernooien en voorrondewedstrijden van de Europa League. Dat ik semiprof ben, helpt me daarin wel."
En volledig professioneel dit gaan uitvoeren?
"Op dit moment is er gekozen voor een semiprof-omgeving. Maar dat is niet helemaal correct. We leven als profs, we zijn profs met een semiprofstatuut. Voor mij loopt dat goed."
Vertel eens: waarom gaat de VAR dit seizoen beter werken?
"Er is veel getraind en we werken nu enkel met actieve scheidsrechters. We zagen in de sessies dat we nu toch allemaal op dezelfde golflengte zitten."
Hoe gaan jullie de mensen overtuigen dat de genomen beslissingen de juiste zijn? In Nederland laten ze al beelden zien van de VAR.
"Mensen begrijpen niet altijd waarom welk protocol gevolgd is, dat is waar. De communicatie wordt daarin heel belangrijk, dat die lijn duidelijk wordt. Het is één van de objectieven: het respect voor de job van scheidsrechter opwaarderen. Hoe? Door de juiste beslissingen te nemen."
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief