Referee Department verduidelijkt nieuwe regels rond kaarten en hands: hands (vrijwillig of onvrijwillig) bij offensieve speler is ALTIJD fout, niet bij defensieve

Referee Department verduidelijkt nieuwe regels rond kaarten en hands: hands (vrijwillig of onvrijwillig) bij offensieve speler is ALTIJD fout, niet bij defensieve
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via Instagram!

De examens zitten er al een tijdje op voor de studenten, maar voor de spelers en coaches in het voetbal is het blokken geblazen. Het Referee Department legde de nieuwe regels uit en daar zitten er toch een paar bij die studie nodig hebben.

1. Kaarten voor de bank

De refs mogen nu ook kaarten geven aan de trainers en adjudanten die zich misdragen, op straffe van schorsing dus. Ook de spelers op de bank kunnen geel en rood krijgen. Als het niet duidelijk is wie zich misdragen heeft, moet de T1 de schuldige aanwijzen. Als hij dat niet wil doen, krijgt hijzelf de kaart.

2. Festiviteiten

De 'overbodige' viering waarbij een speler zijn shirt uittrekt, wordt nog steeds bestraft met geel. Opgelet: die sanctie komt er ook als de VAR nadien de goal afkeurt.

3. Verdedigende vrije trap

De vrije trap moet niet meer buiten de grote rechthoek gegeven worden. Als de bal snel gespeeld wordt, moet de aanvaller ook niet op een bepaalde afstand staan. Als hij het spel niet hindert, mag er doorgespeeld worden.

4. Scheidsrechtersbal

De scheidsrechtersbal is voor de doelman van de verdedigende ploeg als de bal in het penaltygebied was of de laatste aanraking van de bal in het penaltygebied gebeurde. Als de bal op de scheidsrechter getrapt wordt en de ploeg daar voordeel uithaalt, wordt er ook een scheidsrechtersbal gegeven en de ploeg die de bal het laatst raakte, krijgt die. Dat betekent dus dat er niet meer moet worden teruggespeeld naar de tegenstander.

5. Hands

  • Het was een hele uitleg, maar het komt erop neer dat een aanvallende speler altijd hands begaat, of het nu vrijwillig of onvrijwillig is, als hij de bal met de hand raakt.

  • Het is meestal hands als de bal de arm of hand van een speler raakt wanneer het lichaam op onnatuurlijke wijze groter wordt gemaakt. 

  • Het is meestal hands als de arm of hand boven de schouder te vinden is.

  • Uitzondering op deze regel is als een verdedigende speler de intentie heeft om de bal weg te trappen, maar per ongeluk op zijn eigen arm trapt.

  • Het is geen hands als de arm dichtbij het lichaam te vinden is en het lichaam er niet onnatuurlijk groter door wordt gemaakt.

  • Het is geen hands als (zoals in Club-Anderlecht vorig seizoen) de arm ter ondersteuning dient om niet te vallen en de bal er dan tegen getrapt wordt.

6. Doelmannen uitzondering

Een doelman kan geen hands maken, behalve bij een terugspeelbal. Maar dat zal ook niet gefloten worden als de doelman door omstandigheden de bal verkeerd raakt. Dan mag hij dat corrigeren door de bal met de hand te pakken.

7. Gele en rode kaarten nadat actie plaats vond

Een voorbeeld om uit te leggen. Een speler maakt een overtreding, maar de aanvallende ploeg neemt de vrije trap zo snel dat de ref geen tijd heeft om een kaart te trekken. De aanvallende ploeg scoort, maar daarna mag de ref nog steeds een gele of rode kaart trekken voor de vorige actie.

8. Penalties

De doelman mag één stap vooruit zetten, maar moet dan wel één voet op de lijn houden. Als hij dat niet doet, kan dat bestraft worden met geel.

9. De muur

Er mogen geen offensieve spelers meer in de muur gaan staan. Ze moeten op een meter afstand staan. Als ze wel in de muur gaan staan, moet de vrije trap afgekeurd worden en krijgt de verdedigende ploeg een vrije trap.

10. Gewisselde spelers

Een gewisselde speler moet het veld verlaten aan de dichtsbijzijnde lijn. Daar kunnen natuurlijk uitzonderingen op gemaakt worden als de speler dan aan een vijandige spionkop moet buitenstappen.

 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties