Analyse In youth we trust: Anderlecht gebruikt wel héél veel jonkies, wie staat er allemaal in de top-10 en wat zijn de jongste en oudste basiselftallen?
Foto: © AVL
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
De start van Anderlecht? Die was op zijn zachtst gezegd tegenvallend te noemen. Maar: paars-wit gebruikte dit seizoen wel al heel wat jonkies. Heeft dat ook zijn impact op de resultaten?
De kern van Anderlecht is zo'n 24 jaar, maar enkele ervaren spelers hebben dit seizoen nog niet vaak gespeeld - Musona, de geblesseerde Kompany, doelman Boeckx, ... - en zo is de basisploeg die Anderlecht in de eerste negen wedstrijden oplijnde gemiddeld 22,9 jaar oud.
Enkel Waasland-Beveren doet met een gemiddelde basisploeg van 22,7 jaar 'beter' dan paars-wit als het gaat over de leeftijden van de teams die als basisploeg werden opgelijst. Op de derde plek volgt overigens KRC Genk (23,2 jaar), die ook nog aan het bouwen zijn in competitie. Cercle Brugge - de hekkensluiter - volgt met 23,3 jaar op de vierde plek.
Een jeugdige kern hebben lijkt dus in het begin van het seizoen zeker zijn impact te hebben op de resultaten, al mogen we ons daar ook zeker niet blind op staren. In Youth we Trust is het motto op Neerpede en dat is er aan te zien.
In youth we trust
Van de tien jongste spelers die dit seizoen al in actie kwamen, zijn er liefst vijf jonkies van RSC Anderlecht bij: Kana (2e), Doku (3e), Sardella (4e), El Hadj (5e) en Verschaeren (9e) waren allen 16, 17 of 18 jaar bij hun debuut dit seizoen - sommigen onder hen kwamen inderdaad ook vorig jaar al aan de bak.
Ook diverse andere topclubs posteerden al eens een jonkie in de ploeg dit jaar: Van Der Brempt (Club Brugge), Quirynen (Antwerp) en Nygren (KRC Genk) staan ook in de top-10 van jongste spelers. Helemaal bovenaan staat Aster Vranckx (16 jaar, 10 maanden en 5 dagen bij zijn debuut), voor de volledigheid geven we ook nog Stan Van Dessel (STVV) mee in de top-10.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief