Interview KBVB gaat racisme met jongeren bespreekbaar maken: "Om een fris oog te werpen op het probleem"
Foto: © photonews
Racisme is een herhaaldelijk probleem in het voetbal. Deze week bleek dat nogmaals tijdens de wedstrijd tussen Bulgarije en Engeland. Toevallig: deze zaterdag het eerste gespreksonderwerp bij de Belgische voetbalbond.
Zo'n zestig jongeren nemen deze zaterdag deel aan de eerste "hackathon" (een discussiegroep) van de Belgische voetbalbond om te praten over discriminatie en racisme in het voetbal en hoe dat aan te pakken. Een evenement dat op het "juiste" moment komt: nog nooit is racisme zo dichtbij geweest.
"Elke jaar is er in oktober een Europese week die de diversiteit in het voetbal viert, en wij nemen daar aan deel", zegt An de Kock, verantwoordelijke voor sociale projecten bij de KBVB. "Dit jaar willen we de jeugd laten deelnemen via een jongerenraad. Het is een initiatief dat komt overgewaaid uit Engeland en Schotland."
Het doel is om de jongeren, samen met experts, te laten praten met elkaar over racisme en met voorstellen te laten komen. "Als het een succes wordt, willen we dit jaarlijks laten doorgaan", zegt De Kock.
Een jammerlijke perfecte timing
De hackaton is voorzien voor de lange adem, maar de recente gebeurtenissen hebben ervoor gezorgd dat het vaker zal gebeuren. "Toen we er voor het eerst over spraken om die hackaton te doen, werd Romelu Lukaku het slachtoffer van racisme", legt An de Kock uit.
"En dan gebeurt een week voor onze eerste jeugdraad ook nog eens het schandelijke voorval in Bulgarije. Het is 'goed' dat we nu stof hebben om over te praten", gaat De Kock verder. "Maar het is afschuwelijk dat we er zo vaak mee geconfronteerd worden."
Geen enkele speler zal zaterdag aanwezig zijn. "Jammer genoeg was het niet mogelijk om dat te kunnen verwezenlijken door de wedstrijden. Dat is voor de toekomst. We hebben wel twee amateurvoetballers die aanwezig zullen zijn. Allebei waren ze al slachtoffer van discriminatie. Eén is homoseksueel, de andere omwille van zijn huidskleur."
De betrokken jeugd
De jeugd betrekken is een ideale manier om opinies af te stoffen. "Je moet herkennen dat aan de top van het voetbal vooral oudere blanke mannen staan. Meestal mensen die, met alle respect, niet beseffen wat er aan de andere kant van de realiteit gebeurt" legt De Kock uit. "Ons jeugdig panel is zeer divers en dat is een goede manier om een andere kijk op het debat te werpen."
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief