Interview 'Mister Gay Belgium' getuigt over zijn geaardheid in combinatie met voetbal: "Het zou een grote stap zijn als iemand uit eerste klasse het zou toegeven"
Foto: © photonews
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
Racisme en discriminatie moeten uit de voetbalstadions. De Pro League gaat daar de komende maanden zwaar de nadruk op leggen en heeft een duidelijk kader geschept, met sancties (lees stadionverboden). Ook homofobische gezangen moeten eruit. Mathias De Roover, Mister Gay Belgium, getuigde.
Voetbal en homosexualiteit, het is nog steeds een taboe. Een taboe dat Mathias De Roover probeert te doorbreken. De 25-jarige De Roover is zelf nog voetballer bij derdeprovincialer FC Eksaarde, maar kwam pas vijf jaar geleden uit de kast. Het aan zijn ploegmaats vertellen, was nog een grotere opgave.
"Het is makkelijker het aan vrienden en familie te vertellen. Je hebt zoveel vragen als je het je ploegmakkers wil zeggen. 'Blijf ik voetballer en vertel ik het niet?' 'Vertel ik het en stop ik?' ' Vertel ik het en blijf ik voetballer?' Je hebt zo weinig voorbeelden, mensen die het voor jou gedaan hebben. Je weet niet wat je moet doen..."
Was al die stress nodig om het te vertellen? Waarschijnlijk niet...
De Roover besefte op zijn 14de dat hij homoseksueel is. "Maar voor ik het zelf aanvaardde was ik al 20. Dat is een heel proces. Ik moest het vertellen. Het is belangrijk om die stap te zetten, want ik wou blijven voetballen. Ik hou van het spelletje. Ik had het eerst tegen een paar vrienden in de ploeg gezegd en die reageerden positief."
"Daarna heb ik het toch wel een paar matchen uitgesteld voor ik het in de kleedkamer durfde vertellen. Het kostte me veel moeite om die stap te zetten. Was al die stress nodig? Misschien niet. Bij mijn club hebben ze heel positief gereageerd. Dat had ik wel verwacht en gehoopt, maar ja..."
De Roover wil een rolmodel zijn voor jongeren die in dezelfde situatie zitten. "Ja, want het is niet omdat je homo bent dat je niet meer kan voetballen. Het zou natuurlijk een grotere invloed hebben moest iemand uit eerste klasse die stap zetten. Maar iemand moet de eerste zijn en dat is nog niet gebeurd. Ik snap dat ook. Er zullen er wel zijn, maar ik vind het jammer dat ze niet zichzelf kunnen zijn. Dat zou niet mogen. Het zou een stap zijn om het taboe te doorbreken."
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief