Analyse 🎥 Racing Genk en het seizoen na het kampioenenjaar: nooit de ultieme bevestiging

Dante Bellon
| 8 reacties
🎥 Racing Genk en het seizoen na het kampioenenjaar: nooit de ultieme bevestiging
Foto: © photonews
Word fan van KRC Genk! 2016

Het lijkt wel een soort van zwart beest dat Racing Genk heeft aan het seizoen na het kampioenenjaar. Al drie keer kon de landskampioen niet overtuigen het jaar na het vieren van de titel. En ook nu dreigt het fout te lopen.

Afgelopen zaterdag kende Racing Genk een nieuw dieptepunt van deze jaargang. De Limburgse derby tegen Sint-Truiden werd op eigen veld met 1-2 verloren. Hannes Wolf, de nieuwe coach van Genk, startte zo met twee nederlagen en een gelijkspel aan zijn job.

Maar het is niet de eerste keer dat het niet loopt voor Racing Genk na een kampioenenjaar. De allereerste keer dat de fusieclub de titel kon vieren was in 1999. Onder Aimé Anthuenis kende KRC een topjaar. De eerste speeldag werd nog verloren met 2-0 op Lokeren, maar op de laatste speeldag -en slechts vier nederlagen verder- pakte Genk de landstitel door met 1-2 te winnen in Harelbeke. Genk pakte zo de eerste titel in de tienjarige clubgeschiedenis.

Het seizoen erna opende de kampioen met tot nog toe de meeste doelpunt- en kaartenrijke wedstrijd uit de Belgische voetbalgeschiedenis. Op het veld van Westerlo werd het 6-6 en vielen er maar liefst vijf strafschoppen, vier rode kaarten en tal van gele. 

Aimé Anthuenis maakte in het tussenseizoen de overstap naar Anderlecht, waar hij opnieuw kampioen werd. Jos Heyligen pakte over. Racing Genk startte uitstekend en had bij de winterstop 35 punten verzameld. Maar daarna stokte de motor van de kampioen.

De Genkenaren pakten in de overige zeventien wedstrijden nog maar negentien punten. 5 februari werd Heyligen ontslagen en opgevolgd door Johan Boskamp. Maar liefst tien wedstrijden verloren de Limburgers nog. Ondanks een rampzalige tweede ronde won Genk nog de beker door met 4-1 te winnen van Standard. In de competitie eindigde KRC achtste. Het jaar erna elfde.

Maar geen nood, want in 2001 kwam Sef Vergoossen aan het roer in Genk. In zijn eerste seizoen pakte hij meteen de hoogste prijs in de competitie met drie punten meer dan Club Brugge na een constant haasje-over. 

Maar ook het jaar na de tweede titel kende Genk een wisselvallig seizoen. Even draaide Racing mee bovenin het klassement, maar na de 4-0-nederlaag tegen leider Club Brugge op de twaalfde speeldag, werd duidelijk dat er geen titel zou komen naar Limburg dat jaar.

Eerst kreeg KV Mechelen nog een pak slaag (9-0); daarna pakte Genk vier op vijftien. Om na een elf op vijftien, opnieuw achter te blijven met zes op achttien. In de Champions League pakte Genk vier punten in een loodzware groep met AS Roma, Real Madrid en AEK Athene. 

De komende jaren liepen niet altijd over rozen voor Racing Genk met onder meer een achtste, tiende en elfde plek alvorens ze in 2011 opnieuw de kampioenentrofee in de lucht mochten steken. Het was het jaar van de doorbraak voor Thibaut Courtois en Kevin De Bruyne. Na dertig speeldagen stond Genk tweede met een punt minder dan leider Anderlecht. In de play-offs draaide alles om.

Standard kwm van een zesde plek terug tot op gelijke hoogte met Standard, maar omdat de Rouches een half punt extra kregen voor de play-offs door de afronding, werd Genk kampioen door een gelijk puntenaantal. 

Opnieuw een wisselvallig seizoen vlak erna, maar dat draaide uiteindelijk goed uit. Franky Vercauteren verliet na een maand competitie de kampioen voor een buitenlands avontuur. Mario Been werd de opvolger, maar kon niet meteen bevestigen. In de Champions League pakte Genk drie punten en kreeg het bij momenten een veeg om de oren.

In de eigen competitie wisselden zeges tegen Sint-Truiden en Standard zich af met nederlagen waarna de eigen fans "Wij willen bloed, zweet en tranen" begonnen te scanderen. Met 46 punten plaatste Genk zich uiteindelijk op de valreep voor Play-off 1 waar het nog een inhaalmanoeuvre kon maken naar de derde plek.

Vorig seizoen kende Genk dan weer een uitstekend jaar dat naar behoren werd beloond. Maar opnieuw dreigt een middelmatig seizoen. Momenteel staat Genk achtste met 22 punten. Felice Mazzu kreeg de bons van het bestuur. Opvolger Hannes Wolf heeft van Racing Genk nog niet een hecht geheel kunnen maken dat een wedstrijd negentig minuten lang kan vasthouden. Maar met nog dertien wedstrijden op de teller is het verschil "maar" zes punten met Play-off 1. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties