Opinie OPINIE: "De fanbeleving in het voetbal mag groter, maar doe dat in het stadion!"
Foto: © photonews
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
Alles voor de het plezier van de kijker. Dat zou de leuze zijn voor de nieuwe tender van de Pro League omtrent de tv-rechten. Maar waarom zouden we dat doen als we door de nieuwe "beleving" nog meer mensen thuis houden?
Soms is het goed om gewoon conservatief te denken en terug te keren naar wanneer het beter was. Want, inderdaad, vroeger was alles beter. De tijden dat we nog op zondagmiddag naar het voetbal konden gaan kijken en daarna op het gemakje op tijd thuis waren om op tijd het bed in te kruipen en maandag te gaan werken.
Die tijden zijn allang vervlogen en nu zitten we op zondagavond te kijken naar -met alle respect- pakweg Eupen-KV Kortrijk. Een verplaatsing van rond de driehonderd kilometer voor de diehard-supporter. Laat het nog Moeskroen-Cercle Brugge zijn. Het komt over alsof dat zo'n wedstrijd is die ze bij de kalendercommissie vergeten in te plannen zijn.
De meeste mensen zijn de ochtend erna werkzaam en verkiezen om de verplaatsing niet te maken. Resultaat: (nog) minder uitbezoekers. En nu wil de Pro League met de play-offs maandagavondvoetbal introduceren. Op zich is het simpelweg vergelijkbaar met midweek-voetbal. Iets waar in Duitsland de haren recht omhoog van komen bij de fans.
De eenmalige thuiswedstrijd die Dortmund ooit speelde op maandag (26 februari 2018) was tegen Augsburg. De wedstrijd eindigde op 1-1, maar het meest opmerkelijke was dat er minder toeschouwers aanwezig waren dan er abonnees zijn. Borrusia telt 55.000 abonnees en er waren 54.480 toeschouwers aanwezig. Een historisch dieptepunt in de geschiedenis van de club. Zelfs The Unity, de harde kern van Dortmund, bleef uit protest weg.
@Bundesliga_DE-Fußball am Montag. Symbolfoto. #BVBFCA https://t.co/vcXFT5vMuv
— Georg S. | Blarry but scary 🎃🦇👻 (@BlarryOfficial) February 26, 2018
Ganz einfach: #Montag #Spielfrei Weil Fans keine Maskottchen sind #BVBFCA https://t.co/Awh7MVmVUp
— Mona Neubaur (@MonaNeubaur) February 26, 2018
En dan komt er nog de verdeling op de sociale platformen zodat mensen eender welk moment kunnen terugkijken naar een doelpunt en allerlei andere zaken. Dat zou dus willen zeggen dat de clubs en de tv-kanalen willen inzetten op de mensen die thuis blijven, terwijl clubs meer mensen anar het stadion willen krijgen. Het zou een ware Netflix-vorm worden van voetbal kijken. Let's bingewatch, dus!
Fanbeleving
Het is allemaal zeer mooi, maar dat kan allemaal als de wedstrijden evengoed gelijktijdig lopen. Ik kan me moeilijk inbeelden dat een fan van Union naar een wedstrijd van Zulte Waregem zou kijken. De fanbeleving mag nog groter worden, maar laat de fans dan ook genieten van het voetbal wanneer het moet. Wanneer ze kunnen, dus, en niet gegeizeld worden door het feit dat de kinderen tien uur later naar school moeten en de mensen zelf moeten werken.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief