Nog heel wat clubs die technische werkloosheid gaan inroepen? Drie maanden zonder inkomsten kunnen maar bitter weinig clubs overbruggen met huidige loonlast
Foto: © photonews
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
De oefenvelden van de profclubs liggen er al een paar weken verlaten bij en niemand kan voorspellen wanneer dat gaat veranderen. Nu ook nog de competitie zal stoppen, is het ook al trainen richting volgend seizoen toe. Maar wie kan dat drie maanden betalen zonder inkomsten?
Normaal gezien overbruggen clubs een goeie maand zonder grote inkomsten. Daarna komt er wel al het een en ander binnen van abonnementenverkoop, transfers, sponsorcontracten, oefenwedstrijden... Maar tot juli gaapt nu al zeker het grote niets. En wat voor gevolgen gaat het hebben op de sponsorinkomsten, tv-gelden, transferprijzen, abonnementenverkoop?
De meeste clubs zitten met een loonlast van over de 50 procent van hun budget. Gemiddeld zo'n 56 procent berekende Deloitte eind vorig seizoen. Dat is enorm, maar nog niets vergeleken met 1B, waar de loonkost zo'n 80 procent van de inkomsten bedraagt. Zonder buitenlandse eigenaars zouden al veel clubs er op de fles gegaan zijn.
Geen enkele verplichting
Dat betekent dat binnenkort waarschijnlijk nog wel clubs verplicht gaan zijn om hun spelers op technische werkloosheid te zetten. Of toch om hen te vragen serieus in te leveren. Club Brugge kan die periode probleemloos overbruggen, Antwerp en Genk waarschijnlijk ook. Maar voor de rest is het moeilijk een hand in het vuur te steken.
Hoe gaan die spelers terugkomen voor de voorbereiding op volgend seizoen? "Als ze hen op technische werkloosheid zetten, hebben de spelers geen enkele verplichting meer aan de club gedurende die periode", klinkt het bij spelersvakbond Sporta. Wie gaat dat aandurven?
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief