Sportweddenschappen vooral populair onder voetbalspelers
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
Ben je man, jonger dan 35 jaar en zit je bij een sportvereniging? Dan heb je ongetwijfeld wel eens een sportweddenschap afgesloten. Tenminste, als we mogen uitgaan van onderzoek van het Mulier Instituut naar online gokgedrag.
Daaruit blijkt dat één of de vier teamsporters wel eens een digitale sportweddenschap afsluit. Onder voetballers is dat zelfs één op de drie.
Sinds de Nederlandse Rijksoverheid online gokken legaliseerde in oktober 2021, zijn steeds meer mensen zich in de wereld der digitale kansspelen gaan begeven. Vooral wedden op sport is een populair tijdverdrijf, zo schetst het onderzoeksinstituut.
Daarom onderzocht het sportonderzoeksinstituut in hoeverre leden van (team)sportverenigingen hieraan deelnemen. Via een panel werden 3500 Nederlanders in het Nationaal Sportonderzoek bevraagd over hun gokgedrag en de reden dat zij al dan niet gokken. Ook werd gekeken naar opleidingsniveau, leeftijd en geslacht.
Het onderzoek vond overigens plaats in 2022. Dat was ruim een half jaar nadat de online gokmarkt was geopend. Veel kansspelaanbieders organiseerden toen grote reclamecampagnes. Inmiddels is het beleid aangescherpt en worden kwetsbare doelgroepen veel meer beschermd tegen ongerichte reclames, maar daar was op het moment dat het onderzoek plaatsvond nog geen sprake van.
Opvallende resultaten
De conclusies van het onderzoek liegen er niet om. Daaruit blijkt dat gemiddeld 11 procent van de Nederlanders het afgelopen jaar wel eens geld heeft ingezet op een online sportweddenschap. Wat opvalt is dat 18 procent van de mannen wel eens meedoet, tegenover 6 procent van de vrouwen.
Onder leden van sportverenigingen wedt 24 procent wel eens op sportwedstrijden. Bij teamsporters ligt dat iets hoger: 26 procent. Vooral voetbalspelers weten het digitale sportsbook vaak te vinden. Van hen legt 37 procent een wedje.
Ook komt uit het onderzoek naar voren dat 23 procent van de jongvolwassenen (leeftijdscategorie 16 tot 23) online gokt. Dat is een saillant detail, omdat juist deze leeftijdsgroep door de overheid als ‘kwetsbaar’ wordt gezien. In de leeftijdsgroep 24 tot 34 speelt 19 procent wel eens mee. Wat verder opvalt is dat mensen met een lager opleidingsniveau minder vaak een digitale sportweddenschap afsluiten dan hoogopgeleiden.
Waarom doen mensen mee?
Op de vraag waarom mensen deelnemen aan sportweddenschappen, geeft bijna de helft (47 procent) aan dit te doen voor ontspanning. Verder geeft 42 procent aan dat de sociale omgeving het gedrag goedkeurt. Die mensen doen immers vaak zelf ook mee aan sportweddenschappen. Grote kans dus dat je bij jou in de voetbalkantine veel medegokkers vindt.
Dat zorgt er ook voor dat er een bepaalde groepsdynamiek of sportcultuur ontstaat, waarin wedden op sport heel normaal wordt gevonden. De niet-gokkende leden van sport- of voetbalclubs kunnen daarom ook makkelijker verleid worden zich aan te passen aan dat gedrag en ook eens een gokje gaan wagen.
Bijna een kwart van de spelers (24 procent) ziet sportweddenschappen als een belangrijke activiteit in het leven. Ook denkt ruim een derde er geld mee te kunnen verdienen (37 procent). Dat komt ongetwijfeld doordat 42 procent denkt dat de eigen kennis doorslaggevend is om te kunnen winnen. Aan de andere geeft een kwart van de deelnemers aan meer geld in te zetten dan het zich kan veroorloven.
Paradoxaal
Ruim twee jaar nadat de Nederlandse overheid het kansspelbeleid legaliseerde, heeft het op 1 juli 2023 een verbod op ongerichte reclames ingesteld. Dat verbod is bedoeld om met name jongvolwassenen te beschermen tegen digitaal gokgedrag.
Het frappante, aldus de onderzoekers van het Mulier Instituut, is dat de overheid daarbij juist een uitzondering heeft gemaakt voor sportverenigingen. De casino’s mogen nog tot komende juli sportevenementen promoten. Sponsoring van sporters, clubs, competities en shirts is nog toegestaan tot 1 juli 2025.
De onderzoekers vragen zich af of er niet juist via sportverenigingen sprake is van indirecte tagetting van jongeren en jongvolwassenen. Zij worden daarin dus niet goed beschermd. Daarom geven de onderzoekers ook nog een aanbeveling voor toekomstig onderzoek. Dat kan ingaan op het effect dat de huidige wetgeving voor het promoten van online sportweddenschappen heeft op het bereik onder jongeren en jongvolwassen en op hun deelname aan online sportweddenschappen.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief