De afrekening: vijf clubs gingen in het rood deze transferzomer, recordwinst is niet voor Club, Anderlecht of Antwerp
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
De transferzomer zit erop. De JPL-clubs zullen het met deze kern alvast tot de winter moeten doen. Wij zetten de opvallendste cijfers voor jullie op een rijtje.
De club die het meeste winst maakte
Niet Club Brugge, Antwerp of Anderlecht, maar wel Union. Zij verkochten voor maar liefst 35,75 miljoen euro aan spelers en haalden versterkingen voor 12,1 miljoen. Da's goed voor een eindbalans van 23,65 miljoen in het groen. Leuk als je een nieuw stadion wil bouwen.
Club Brugge gaf 24,15 miljoen uit aan nieuwe spelers, maar kreeg ook 46 miljoen binnen. Met een bruto winst van 21,85 miljoen staan ze tweede. Anderlecht kreeg 32 miljoen binnen, maar gaf ook 22,5 miljoen daarvan uit.
Het is trouwens Cercle Brugge dat derde staat in die ranglijst met 14 miljoen inkomsten en slechts 2 miljoen uitgaven. RWDM hangt troosteloos laatste, maar dat komt natuurlijk door die zotte transfer van Ernest Nuamah die werd gekocht voor 25 miljoen, maar eigenlijk voor Lyon was.
Genk staat voorlaatste met een negatief saldo van 13,25 miljoen, maar gezien Trésor gehuurd wordt en volgend seizoen pas betaald zal worden, is dat een vertekend beeld.
De toptransfers
Ernest Nuamah (RWDM) even buiten beschouwing gelaten, heeft de Jupiler Pro League weer goeie zaakjes gedaan met de topcompetities. Boniface (20,5 miljoen), Sylla (20 miljoen), Verbruggen (20 miljoen), Lang (12,5), Avila (12,5), Okumu (12), Pacho (9), Ueda (9) spekten de kassa van de topclubs (en van Cercle).
En ze deden geen zotte uitgaven zoals Club vorig seizoen met Yaremchuk. De topaanwinst was wel voor blauw-zwart met 7,9 miljoen voor Igor Thiago. Ook nummer 2 staat op naam van Club met Hugo Vetlesen voor 7,75. Dolberg kostte Anderlecht dan weer 5 miljoen, Hazard 4 miljoen en Flips 3,5 miljoen.
Belgen-buitenlanders
Er lopen momenteel in de JPL 260 buitenlandse spelers rond op 451 profspelers, dat is 57,6 procent van alle spelers. De landen die het meest naar België exporteren? Frankrijk (28), Japan (16), Engeland (11), Ghana (10) en Denemarken (10).
En hou u even vast. Hoeveel nationaliteiten denkt u dat er vertegenwoordigd zijn? Wel, dat zijn er dus 68, soms vanuit de meest exotische plaatsen als Guadeloupe, Martinique of Haïti.
Wie zijn de duurste spelers?
De JPL is een competitie waar spelers hun marktwaardes kunnen verhogen. De nieuwkomers staan dus niet bovenaan. Die eer is weggelegd voor Gift Orba, (20 miljoen), Arthur Vermeeren (17), Andreas Skov Olsen (14), Bilal El Khannouss (13), Joseph Paintsil (12) en Hugo Cuypers en Bryan Heynen (11).
Lees ook...
- Ex-speler van Lierse, OHL en kampioenenmaker van Antwerp maakt opvallende comeback bij amateurploeg
- Ook KRC Genk begint vroeg aan zijn wintermercato: 'Limburgers halen in januari 19-jarige Japanner'
- KRC Genk-coach Thorsten Fink doet nog heel opvallende vaststelling na overwinning tegen Anderlecht: "Raar dat ik dat moest horen"
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief