Word fan! 2014

Wedstrijden KRC Genk

Alle wedstrijden van KRC Genk

Laatste voetbalnieuws

Ontvang het laatste KRC Genk nieuws nu via WhatsApp!

Alle nieuws over KRC Genk

Geschiedenis

Genk is een nog relatief jonge club. Het ontstond in 1988 na een fusie tussen KFC Winterslag en Waterschei SV Thor en kreeg het stamnummer 322. De nieuwbakken ploeg werkte zijn thuiswedstrijden af in het Thyl Gheyselinck Stadion, wat vandaag de Luminus Arena heet.

De fusieploeg kende heel wat moeilijkheden in zijn beginjaren. Na amper één jaar degradeerde Genk naar tweede klasse en bleef het maar wat aanmodderen tot 1996, toen Aimé Antheunis aan het roer kwam en de club terugbracht naar het hoogste niveau. Twee jaar later won KRC de eerste prijs in de geschiedenis met de beker van België.  In 1999, een jaar later, werd zelfs de eerste landstitel gevierd.

En het succes bleef duren. In 2000 won Genk met trainer Johan Boskamp een tweede keer de beker en in 2002 werden de Limburgers opnieuw kampioen onder Sef Vergoossen. De club mocht vervolgens naar de Champions League waarin het laatste werd in een groep met onder meer Real Madrid.

Op het einde van het seizoen 2005/2006 kwam Genk negatief in het daglicht met de commotie rond Steven Defour. Hij beschuldigde het blauw-witte bestuur zijn transfer naar Ajax te dwarsbomen en dreigde de wet van '78 te gebruiken om zijn contract te verbreken. Uiteindelijk stemde Genk onder zware druk in met een transfer naar Standard. De hele affaire degouteerde toenmalig voorzitter Jos Vaessen zo erg dat hij opstapte.

Na passages van Ronny Van Geneugden en Hein Vanhaezebrouck was het Frank Vercauteren die voor een volgende hoogtepunt zorgde in de geschiedenis. Hij won in 2011 de titel en had met Thibaut Courtois en Kevin De Bruyne twee goudhaantjes in handen.

De succescoach vertrok aan het begin van het volgende seizoen en werd opgevolgd door de Nederlander Mario Been. De Limburgers lootten in de Champions League Chelsea, Valencia en Leverkusen. In de uitwedstrijden kregen de mannen van Been rammel: 5-0 bij Chelsea, 2-0 bij Leverkusen en 7-0 bij Valencia. Thuis speelden ze drie keer gelijk.

Nadien werden ook onder meer Peter Maes, Albert Stuivenberg, Philippe Clement en Wouter Vrancken trainer van Genk. Vooral Clement kende het ultieme succes. Exact twintig jaar na zijn eerste landstitel was Genk opnieuw de beste ploeg van het land. Uitgerekend op het veld van Anderlecht behaalden de Genkenaren hun vierde titel in het seizoen 2018-2019. In 2021 redt Genk zijn seizoen door de Beker van België nogmaals te winnen: het rekent in een finale zonder publiek (wegens corona) met 1-2 af met Standard. Nadien begint het tijdperk Wouter Vrancken, die Genk ondanks het vertrek van sterkhouders ook weer naar de bovenste regionen van het kamioenschap loodst. 

In het seizoen 2022-2023 maakt Genk vooral in de heenronde indruk. Na nieuwjaar sputtert de motor, maar toch zijn de Limburgers in de play-offs dicht bij een nieuwe titel. Ze staan in de beslissende match op de slotspeeldag 2-1 voor, tot Toby Alderweireld vernietigend uithaalt in de 94ste minuut. Zijn rake knal betekent de 2-2 en dat volstaat voor Antwerp om de titel te pakken. Genk is de vicekampioen en gaat met grotendeels dezelfde kern het seizoen nadien opnieuw voor de titel. Genk is nog steeds een topclub die jaarlijks meedoet voor minstens een plek in play-off 1.

De club won in zijn jonge geschiedenis vier landstitels en zelfs vijf Belgische bekers. Niet slecht voor een ploeg die nog geen 30 jaar bestaat.

Info KRC Genk

Volledige naam: K.Racing Genk
Nummer: 322
Opgericht: 1988
Aansluitingsjaar: 1988
Stadion: Luminus Arena
Website: www.krcgenk.be
E-mail: info@krcgenk.be
Telefoon: 089/84.16.08
Sponsors: Beobank, Carglass, Bruno
Budget: 30.000.000 €

Spelers