Viking verrast Monaco
viki meeuwis

Viking stond voor de moeilijke confrontatie met AS Monaco. De kleine Noorse ploeg tegen het grote Monaco. Viking staat momenteel vierde in de Tippeligaen en ook Monaco staat terug in de bovenste regionen van de Ligue 1

Viking: AS Monaco: 1-0
In de tweede minuut lanceerde Maicon voor Monaco een schot op doel, maar meer dan een opwarmertje voor keeper Basso was het niet. Viking zat duidelijk het best in de wedstrijd en binnen de eerste vijftien minuten kwamen er verschillende kleine kansen. Kopteff werkte zich een minuutje later mooi voorbij de Monaco verdediging, maar zijn schot ging in het zijnet. Nygaard was er niet helemaal met zijn gedachten bij. Hij probeerde een bal uit het eigen strafschopgebied weg te krijgen, maar dat lukte niet helemaal. In plaats daarvan kwam de bal bij Evra terecht, die meteen Basso vanop twintig meter testte.
Adebayor met een gevaarlijke pass in de zestien van Viking, maar de uitstormende Basso kon er een voetje voor steken. Viking kwam sterk voor de dag en was duidelijk niet onder de indruk van Monaco.
In de 18e minuut kwam Thomas Pereira opzetten en legde mooi af voor Alan Gaarde. De Deen met een kopbal vanop vier meter richting doel, maar de bal werd afgewend. Toni Nhleko kon er in de rebound op acrobatische wijze wel een doelpunt uit slepen. Zo ging Viking na twintig minuten aan de leiding. Amper twee minuten later was het wederom Nhleko die kwam opzetten, maar deze keer ging de bal net langs. Adebayor probeerde om Meriem voor doel te vinden, maar dat kon Hansen via een tackle voorkomen. Op het halfuur een gevaarlijke actie van Monaco. De Viking-verdediging stond er even later wat passief bij, waarvan Meriem profiteerde. Hij probeerde de bal vanop zeven meter in doel te werken, maar Basso was vlug en kon de poging blokkeren.
Monaco gaf niet op en Meriem probeerde met een keihard schot vanop achttien meter, maar Basso kon de bal met de vuist wegwerken. Tien minuten voor het einde kwam de bal via een corner bij Plasil terecht, die op doel schoot, Basso kwam net iets te laat, maar Pereira kon de bal wegwerken. Viking ging dus met een verdiende 1-0 voorsprong de rust in.

Monaco herpakte zich in de tweede helft. Al in de eerste vijf minuten kregen de Fransen een goede kans. De bal kwam bij Kapo terecht, die prompt op doel schoot, maar de bal ging langszij. Viking ging counteren en Nhleko speelde Østenstad vrij vanop rechts. Kopteff kreeg de bal en probeerde met een poging richting doel, maar de bal ging ver naast. Nog geen minuut later Grande met een mooie lange pass naar Nhleko, die vanop vijftien meter probeerde, maar de bal werd door Monaco in corner gewerkt. In de 60e minuut kreeg Gigliotti de bal te pakken en vuurde op doel, maar keeper Basso kon redden. Østenstad kwam opzetten in het strafschopgebied, maar de bal werd in corner gewerkt door de Monaco-verdediging. Meriem met een hard schot vanop achttien meter, maar Basso kon met een gelukje de bal voorlangs laten passeren.
Twintig minuten in de tweede helft een goede kans via de counter voor Viking. Østenstad en Nhleko stonden werden volledig vrij. Nhleko zette koers richting doel, maar kon zijn spitsmakker niet bereiken door balverlies. Kapo kreeg de bal dicht voor doel toegespeeld, maar een blokkade van de Viking-verdediging kon de bal onschadelijk maken. Een kwartier voor het einde van de wedstrijd werd Nhleko volledig vrijgespeeld en kwam alleen voor keeper Warmuz te staan, maar speelde de bal te zwak waardoor de keeper met de voet kon redden. Een minuutje later kon Østenstad Mambu Mumba bereiken, maar diens doelpoging vanop achttien meter ging hoog over het doel. Monaco slaagde er niet meer in om het tempo te maken en vooral de afwerking ontbrak. Vier minuten voor het einde kon Gigliotti zich voorbij de Viking verdediging werken, maar hij werd op zeven meter van het doel alsnog gestopt. De Braziliaan Maicon kreeg veel ruimte om te schieten en probeerde dat dus ook, maar zijn poging ging over het doel. Nhleko bleef goed werk leveren en kon de bal afleggen voor Kopteff. Diens afwerking liet te wensen over zodat de bal in het zijnet terecht kwam.
De Fransen bleven aandringen en naar de gelijkmaker zoeken. Vlak voor het einde van de wedstrijd kregen ze een corner toegewezen. De bal van Maicon kwam op de dwarslat terecht. Twee minuten in de toegevoegde tijd kreeg Monaco nog een vrije trap, maar ze konden geen doelpunt meer maken. [AN]

Viking: Basso, Tengesdal, Hangeland, Hansen, Pereira, Kopteff, Grande (’73 Mumba) , Nygaard, Gaarde, Østenstad, Nhleko (’89 Svenning)

Monaco: Warmuz, Modesto, Maicon, Squillaci, Givet, Plasil (’46 Gigliotti) , Bernardi, Meriem, Evra (’46 Zikos), Adebayor, Kapo (’84 Maoulida)

Doelpunten: Nhleko (’18 ; 1-0)

Gele kaarten: Grande