WK U-20-E: Brazilië opent erg sterk met vijfklapper

Mathias Dumarey

Topfavoriet Brazilië heeft zijn start niet gemist op het WK voor spelers onder de 20 jaar in Egypte. Met 5-0 werd makkelijk de maat genomen van Costa Rica. Tsjechië - met Ondrej Mazuch (Anderlecht) in de ploeg - won met 2-1 van Australië

BRAZILIË - COSTA RICA 5-0

Brazilië maakte er in Port Said een spektakelstukje van. Aan de rust stond het tegen de Costaricanen al 3-0 voor na een staalharde kopbal van Alan Kardec, een schitterende lob van Giuliano en nog eens Kardec die zwak uitverdedigen afstrafte met een knal in het dak van het doel. In tussentijd kreeg ook Costa Rica een dot van een kans maar Allen Guevara kopte voorlangs. Na de rust ging Brazilië vrolijk verder met zijn gallery play maar het moest eerst toezien hoe Diego Estrada voor Costa Rica nog naast schoot. Een kwartier voor tijd kon Alex Teixeira de 4-0 binnenleggen nadat Douglas op de paal trapte. Invaller Boquita legde met een droge knal vanop dertig meter de 5-0-eindcijfers vast.

TSJECHIË - AUSTRALIË 2-1

Tsjechië, op het vorige WK in Canada nog de verliezende finalist, begon ook goed aan het toernooi. De partij viel wel pas in een beslissende plooi in de slotfase van de partij. Tsjechië en Australië bakten er overiges niet veel van in de eerste helft. Een paar schotjes richting doel van de Tsjechen en een zwak getrapte vrije schop van de Australiërs was het enige wat de toeschouwers kon boeien. Michael Rabusic kon na vijf minuten in de tweede helft de wedstrijd wel openbreken met een rake kopbal op een vrije trap. Australië trok meer richting het Tsjechische doel maar kon weinig kansen creëren. In de slotfase legde scheidsrechter Marco Rodriguez de bal op de stip en schoot Tomas Pekhart zijn team naar de zege. Diep in de blessuretijd milderde James Holland, ook al vanop de stip, nog tot 2-1 nadat hij zijn eerste strafschop had gemist, maar mocht hernemen. De strafschopfout die eraan voorafging was overigens de schuld van Ondrej Mazuch.