Info KV Mechelen
Volledige naam: | KV Mechelen |
Nummer: | 25 |
Opgericht: | 1904 |
Aansluitingsjaar: | 1904 |
Stadion: | Achter de Kazerne |
Website: | www.kvmechelen.be |
E-mail: | secretariaat@kvmechelen.be |
Telefoon: | 015/21.82.30 |
Sponsors: | Telenet, AFAS Software, Verelst |
Budget: | 12.000.000 € |
Bijnamen: | Malinwa, de Kakkers |
Geschiedenis
KV Mechelen is opgericht in oktober 1904 vlak na stadsrivaal Racing Mechelen en draagt het stamnummer 25. In 1921 schopte de ploeg het voor de eerste keer tot de eerste klasse. De jaren die volgden schipperde geel-rood tussen eerste en tweede klasse. In 1929 kreeg Mechelen bij haar 25-jarige bestaan de titel ‘Koninklijk’ en veranderde de naam naar Royal Football Club Malinois.
In de jaren ’40 kwam het eerste succes voor Malinwa, in het seizoen 1942/1943 pakte het de eerste landstitel. Al gauw volgde een tweede (1946) en een derde (1948), waardoor het drie titels op zes jaar haalde.
Het succes bleef niet duren en KV zwakte meer en meer af. Midden jaren ’50 degradeerde de club zelfs terug naar tweede klasse. De volgende decennia werd geel-rood opnieuw een echte liftploeg. Het duur de tot 1983 voor Mechelen nog eens jaren aan een stuk op het hoogste niveau bleef acteren.
Het ging razendsnel, midden jaren ’80 werd geel-rood een heuse topclub en in 1987 werden ze voor een eerste keer bekerwinnaar na een 1-0-zege tegen RFC Luik. Door die bekerwinst mochten ze het jaar erop Europees aantreden en dat jaar zou legendarisch worden in de clubgeschiedenis. KV schopte het in hun eerste Europese campagne tot de finale in Straatsburg. Daar versloeg de ploeg van toenmalig trainer Aad De Mos Ajax met 1-0 na een doelpunt van Piet den Boer. In 1989 werd na 40 jaar nog eens de Belgische titel gewonnen en opnieuw mocht Mechelen Europa in. Dit keer strandde het schip in de halve finale tegen Sampdoria.
Zo snel het succes kwam, zo snel verdween het weer. Toen voorzitter John Cordier het financieel niet meer kon bolwerken verdween de club uit de top. De club werd weer een laagvlieger en kende een absoluut dieptepunt in 2002/2003. Na zware financiële problemen ging KV Mechelen bijna failliet. De supporters - onder leiding van Mark Uytterhoeven, Fi Van Hoof en Piet den Boer – wisten de club te redden. Ze moesten wel in derde klasse beginnen maar in 2007 stond de club alweer op het hoogste niveau. Sindsdien speelden de Mechelaars vele jaren in eerste klasse en haalden ze in 2009 ook de bekerfinale. Die verloren ze van Genk.
In 2018 kwam het toch weer tot een degradatie, nadat Malinwa de competitie afsloot op de laatste plaats, ondanks een 2-0-overwinning tegen Waasland-Beveren op de laatste speeldag. Die wedstrijd zou nog lang nazinderen in het Belgische voetbal. Het was het begin van Operatie Propere Handen. KV Mechelen werd beschuldigd van omkoping en van poging tot competitievervalsing. Deze hele zaak bleef als een Zwaard van Damocles boven de Kakkers hangen, maar desalniettemin werd het seizoen 2018-2019 een groot sportief succes. Sinds de aanstelling van Wouter Vrancken als trainer denderde het in 1B door de eerste periode. Het moest wel nog de promotiefinale spelen tegen Beerschot-Wilrijk. Op het Kiel bleef het 0-0, in de terugmatch stond het enkele minuten voor tijd nog 1-1. Een rake knal van Tainmont zorgde voor een Mechels delirium.
KV Mechelen haalde ook de finale van de Beker van België, maar tussen het einde van de competitie en de bekerfinale zaten zes weken. Het trok uiteindelijk als underdog naar de Heizel. Gent was de grote favoriet en kwam ook op voorsprong. Dankzij doelpunten van Storm en Mera keerde KVM het nog helemaal om: het veroverde als tweedeklasser de beker! Met een bang hartje was het wel uitkijken naar de uitkomst van Propere Handen. De club werd schuldig bevonden aan competitievervalsing en verschillende bestuursleden werden geschorst. Degradatie en puntenaftrek dreigde, maar het BAS oordeelde dat volgens het bondsreglement deze maatregelen ten laatste op 15 juni van het betrokken seizoen opgelegd konden worden.
Ondertussen waren we al een jaar later en vervielen deze sancties dus. Concreet komt het erop neer dat de behaalde promotie in stand gehouden werd en Malinwa opnieuw op het hoogste niveau kon gaan voetballen. De bond legde Mechelen wel een verbod op om in het hieropvolgende seizoen aan te treden in het bekertoernooi en in het Europese voetbal. Het aan zijn bekerwinst verbonden Europese ticket speelde KV Mechelen zo kwijt aan uitgerekend verliezend bekerfinalist Gent. Alle bestuursleden uit de periode van Propere Handen werden aan de kant gezet, met uitzondering van Dieter Penninckx die de club door deze woelige periode loodste. Penninckx geraakte zelf wel betrokken in een schandaal van financiële fraude.
Op het hoogste niveau bleef geelrood wel charmeren met aanvallend combinatievoetbal, met een zesde plek in het seizoen 2019-2020 als hoogste notering. Na afloop van het tijdperk-Vrancken werden de prestaties wisselvalliger. Zijn opvolger Buijs ruimde plaats voor clubman Steven Defour, die een jaar later dan ook weer ontslagen werd en opgevolgd werd door Besnik Hasi. Inmiddels is de club ook in Nederlandse handen terechtgekomen: in januari 2023 leverde Philippe van Esch de middelen voor een kapitaalsinjectie en nam zo de fakkel over van Penninckx, wiens aandelen hij overnam.
KV Mechelen is de laatste Belgische club die een Europese trofee haalde, de Europacup II in 1988. Daarnaast werd het vier keer kampioen en won het twee keer de Beker van België (1987 en 2019).