Word fan! 734

Info Lierse SK

Volledige naam: Koninklijke Lierse Sportkring
Nummer: 30
Opgericht: 1906
Aansluitingsjaar: 1906
Stadion: Herman Vanderpoortenstadion (Het Lisp)
Website: www.lierse.com
E-mail: info@lierse.be
Telefoon: 03/480 13 70
Sponsors: Wadi Degla
Budget: 12,5 miljoen euro

Geschiedenis

Lierse SK is opgericht in 1906 en draagt het stamnummer 30. Het duurde tot 1927 vooraleer de Pallieters hun debuut maakten in de hoogste voetbalklasse. De club draaide vlot mee in eerste klasse en verraste iedereen door in 1932 kampioen van België te worden.

Het volgende decennium bleef Lierse in de top van het klassement meevoetballen en viel het maar één keer in de komende twaalf jaar uit de top vijf. Tien jaar na de eerste titel volgde in ’42 de tweede titel.

Na de Wereldoorlog ging het bergaf met de Antwerpenaren. In 1948 eindige Lierse als allerlaatste en degradeerde het voor het eerst in de geschiedenis. Het verblijf in tweede klasse duurde vijf jaar, toen promoveerde Lierse samen met Lyra. Het komende decennium nestelde geel-zwart zich in de middenmoot zonder echte uitschieters.

In 1960 was het echter opnieuw prijs. Totaal onverwacht werd de derde titel behaald na een overwinning tegen RFC Liégeois op de voorlaatste speeldag. De Pallieters mochten Europa in maar werden na één ronde uitgeschakeld tegen grootmacht Barcelona. Na dat ene superjaar werd Lierse opnieuw een middenmoter, al wonnen ze in 1969 wel de beker van België.

Het volgende decennium werd vooral opgefleurd door enkele Europese deelnames. Vooral de deelname in 1972 was memorabel. Na een thuisnederlaag tegen het grote Leeds United (0-2) leek Lierse al in de eerste ronde de worden uitgeschakeld. In Engeland zorgde geel-zwart voor een enorme stunt door 0-4 te gaan winnen in Leeds. Het zorgde voor een enorme boost in Lier, de ploeg haalde uiteindelijk de kwartfinale, waarin AC Milan een maatje te sterk was.

Lierse in de jaren ’80 was in het begin een succesverhaal. Met Erwin Vandenbergh had de club drie jaar op rij de Belgische topschutter in zijn rangen, zo maakte hij in 1980 liefst 39 goals. De spits verhuisde in 1982 naar Anderlecht en Lierse zakte een paar jaar later naar tweede klasse. Al duurde het maar twee seizoenen vooraleer ze terug op het hoogste niveau speelde.

Dé succesperiode uit de clubgeschiedenis is die van de jaren ’90. Erik Gerets werd coach (1994) en drie jaar later werd het team, opnieuw tot grote verassing van iedereen, kampioen van België. Het opmerkelijk van deze titel was dat veertien van de 25 spelers uit de eigen jeugdopleiding kwamen. Door die titel plaatste Lierse zich voor de Champions League maar verrassen kon het daar niet. In 1999 won Lierse voor de tweede keer de beker van België.

Het dieptepunt van de club kwam er in 2006. De Chinees Zheyun Ye werd de spilfiguur van een groot omkoop-en gokschandaal in België. Paul Put, toenmalig trainer, Cliff Mardulier en aanvoerder Laurent Fassotte waren betrokken en werden op staande voet ontslagen. De club zat in een neerwaartse spiraal en degradeerde in 2007.

Datzelfde jaar nam de Egyptenaar Sami Maged het roer in handen bij de Pallieters via zijn bedrijf Wadi Degla. In 2010 pakte de club met heel wat jonge Egyptische talenten de titel in tweede klasse. Het behoud werd op de laatste speeldag verzekerd ten nadele van KAS Eupen. Uiteindelijk bleef de club in de hoogste klasse tot 2015, toen degradeerden de Pallieters opnieuw naar tweede klasse (1B), waar ze na de competitiehervorming vandaag de dag nog steeds vertoeven.

Wat niet wil zeggen dat er de laatste jaren op het Lisp weinig te beleven valt. In 2018 haalde Lierse nog de meeste punten in 1B, maar speelde het geen promotiefinale omdat het geen periodetitel pakte. Een jaar later zag het er nog veel bedrukter uit: de Egyptenaar Samy hield het voor bekeken, er werd geen overnemer gevonden en er werd naast een proflicentie gegrepen. Het stadion, de naam, logo en inboedel van Lierse werd bij de curator opgekocht door de groep die in zee ging met Oosterzonen, waardoor er verder gespeeld kon worden onder de naam Lierse Kempenzonen, of kortweg Lierse K.

Dat gebeurde aanvankelijk in de eerste amateurklasse, waar Lierse Kempenzonen in het coronaseizoen slechts goed was voor een dertiende stek. Toch speelde het in het hieropvolgende seizoen in eerste klasse B, omdat het hard zoeken was om aan voldoende clubs te geraken in het profvoetbal en Lierse aan de voorwaarden voldeed. In eerste klasse B heeft Lierse K. nog niet echt kunnen meedingen voor promotie. 

Het palmares van geel-zwart oogt mooi. Met vier landstitels (en één onofficiële), twee Belgische Supercups en twee bekers heeft Lierse een rijke traditie.