Word fan! 656

Info Sporting Lokeren

Volledige naam: Sporting Lokeren Oost-Vlaanderen
Nummer: 282
Opgericht: 1970
Aansluitingsjaar: 1970
Stadion: Daknam
Website: www.sporting.be
E-mail: info@sporting.be
Telefoon: 09/348.39.05
Sponsors: Edialux, DCM, Q-team,VP Lambrechts, Start People, Vitrine.be, Garage Van Winckel, Van De Walle Industriebouw
Budget: 5,7 miljoen euro
Bijnamen: Tricolores

Geschiedenis

KRC Lokeren is opgericht in 1923, speelt zijn thuiswedstrijden in het Daknamstadion en draagt het stamnummer 282. Lokeren speelde in zijn beginjaren vooral in tweede -en derde klasse. In de jaren ’50 zakte de club zelfs af naar de provinciale afdelingen. Ook in de jaren ’60 was er nog geen hoogconjunctuur op Daknam, de ploeg bleef maar aanmodderen in de laagste reeksen van het Belgische voetbal.

In 1970 fusioneerde FC Lokeren met KRC Lokeren en veranderde de naam naam Koninklijke Sporting Club Lokeren (KSC Lokeren) en werden de clubkleuren zwart-wit-geel. De fusieploeg begon aan een steile opmars, slechts vier jaar na de samensmelting mocht Lokeren een eerste keer genieten van voetbal op het hoogste niveau (1974). De Oost-Vlamingen stoten meteen door naar de subtop en speelden enkele jaren later zelfs Europees voetbal tegen Barcelona.

In het seizoen 1980-1981 behaalde de club zijn beste resultaten. Sporting speelde weer Europees in de UEFA Cup en schakelde Dinamo Moskou, Dundee United en Real Sociedad uit, maar strandde in de kwartfinales tegen AZ. In de eigen competitie werd Lokeren vicekampioen achter Anderlecht en in de beker verloor het pas in de finale tegen Standard. De club zou in de jaren ’80 nog drie keer Europees spelen (1982, 1983, 1987) maar kon nooit echt ver doorstoten.

De hoogconjunctuur stopte in de jaren ’90. In 1993 degradeerden Lokeren naar tweede klasse en duurde het drie jaar voor het terug naar eerste klasse promoveerde en werd het weer een goede middenmoter. Er kwam ook een tweede fusie in 2000 tussen Sint-Niklaas en KSC Lokeren, maar alles bleef eigenlijk bij het oude.

Niet veel later werd Lokeren derde (2002/2003) en dwong het opnieuw Europees voetbal af, al ging het er in de eerste kwalificatieronde uit. Het eerste echte succes kwam er in maart 2012 na de winst van de beker van België. De Oost-Vlamingen versloegen KV Kortrijk in de finale ondanks een vroege rode kaart voor Benji De Ceulaer. Het was uiteindelijk Hamdi Harbaoui die een kwartier voor tijd de enige goal maakte.

Twee jaar later won Lokeren opnieuw de beker, opnieuw werd het 1-0 in de finale. Dit keer was Zulte Waregem het slachtoffer en was Alexander Scholz de doelpuntenmaker. Toenmalig trainer Peter Maes is ondertussen weg en na het ontslag van Bob Peeters is George Leekens de huidige trainer.

Lokeren won in zijn geschiedenis twee keer de beker van België (2012, 2014). Op een eerste landstitel is het nog even wachten maar in 1981 kwam de club erg dichtbij met een tweede plek. Met Jan Koller (1999) en Hamdi Harbaoui (2014) vaardigt Lokeren twee topschutters af.

Wedstrijden