CONCACAF: special Aruba-Suriname

CONCACAF: special Aruba-Suriname
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

In alle werelddelen komt de kwalificatie voor het WK 2006 in Duitsland op gang. Zo ook in Midden- en Noord-Amerika (CONCACAF-zone), waar de allereerste voorrondes op het programma staan. De meest in het oog springende affiche is de clash tussen Aruba en Suriname, twee voetbaldwergen met dezelfde (Nederlandse) achtergrond. Op zaterdag 28 februari ontvangt Aruba in het Trinidad Stadium te Oranjestad. De terugwedstrijd is op 27 maart in het Andre Kamperveen Stadion in Panamaribo, Suriname. Niemand minder dan Peter Prendergast zal die wedstrijd arbitreren. Deze Jamaïcaanse referee keurde het doelpunt van Wilmots tegen Brazilië af tijdens de 8ste finales op het WK 2002.

Aruba hoorde tot 1986 bij de Nederlandse Antillen (Sint-Maarten, Bonaire, Curaçao en klein-Curaçao), maar scheidde zich toen af als autonoom gebied. Het staat nog altijd onder het bestuur van Nederland. Een poging om in 1990 definitief onafhankelijk te worden mislukte. Aruba is één piepklein Caraïbisch eiland ten noorden van Venezuela. Oranjestad is de hoofdstad en Nederlands is er de officiële taal. Er wonen circa 70.000 mensen en het heeft een oppervlakte van slechts 193 km², dat zijn 367 inwoners per km².

Suriname bracht veel grote voetballers voort (Davids, Winter, Kluivert, Seedorf, enz...) maar die kozen voor de Nederlandse nationaliteit. In 1975 werd Suriname definitief onafhankelijk van Nederland. Suriname ligt in noordelijk Zuid-Amerika en heeft een oppervlakte van 163.270 km², een pak groter als het piepkleine Aruba dus. Suriname grenst aan Guyana, Frans Guyana en Brazilië en telt slechts 435.000 inwoners, wat zeer weinig is t.o.v de oppervlakte. België telt met ca. 30.000 km² zelfs 10 miljoen inwoners. Zes keer meer inwoners in het grote Suriname dan in het kleine Aruba dus maar oppervlakte-gewijs is het nog een onlogische verhouding. Suriname komt aan slechts 2,6 inwoners per km². Ook hier is Nederlands de officiële taal. Net deze aspecten maken van dit duel het interessantste in de allereerste voorrondes van de CONCACAF-zone.

In maart 2000 won Aruba z'n eerste interland ooit. Aan de pauze stond het 0-2 achter tegen Puerto Rico in Oranjestad, maar het scoorde 4x in de tweede helft. Lesley Felomina scoorde drie goals. In de terugwedstrijd haalde Aruba een knap 2-2 gelijkspel en stootte door naar de volgende kwalificatieronde. In de volgende ronde verloor Aruba met 0-1 op eigen veld van Bermuda en ging het zelfs met 6-1 onderuit op verplaatsing. In 1932 werd de Arubaanse voetbalbond reeds opgericht, maar het eiland kwam onder de gemeenschappelijke noemer van de Nederlandse Antillen terecht. In 1988 kreeg de Arubaanse voetbalbond definitieve onafhankelijkheid nadat het eiland zich had afgescheiden van de Nederlandse Antillen. In 1934 speelde Aruba z'n eerste interland, uitgerekend tegen Suriname. In 1998 nam het trouwens pas voor de eerste keer deel aan een WK-voorronde. Dit is dus hun derde campagne. Hun grootste nederlagen komen uit de duels tegen Suriname (jawel) en Frans Guyana, telkens met 6-0.

Suriname ligt dus in Zuid-Amerika, maar neemt toch deel aan de voorrondes van de CONCACAF-zone wegens de te sterke concurrentie in Zuid-Amerika. Ook Guyana en Frans Guyane verkeren in deze situatie. Behalve de WK-kwalificatiematchen speelt Suriname bijzonder weinig interlands. Hun beste periode dateert van 1978 toen het achtereenvolgens Frans Guyana en Trinidad & Tobago uitschakelde en doorstootte tot de eindfase van hun regio. In die eindfase verloren het alle vijf de confrontaties, waarvan vier met één goal verschil en een harde 8-1 nederlaag tegen Mexico. Suriname heeft vooral naam omdat er veel Nederlandse topvoetballers geboren en getogen zijn zoals Davids, Kluivert, Hasselbaink, Winter, Seedorf, Gullit. De nationale voetbalbond werd in 1920 gesticht en sloot in 1929 aan bij de FIFA. In 1938 nam het voor de eerste keer deel aan de WK-voorronde. Dit is hun 12de campagne. Tussen 1962 en 1974 noemde Suriname ''Nederlands Guyana''. Sinds 1978 maakte Suriname geen enkele indruk meer op Caraïbisch niveau. Voor het WK in 2002 ging het roemloos ten onder tegen Cuba. Hun grootste nadeel is dat de meest talentvolle voetballers steevast kiezen voor Oranje omdat er in Suriname weinig tot geen toekomst is. Clarence Seedorf hoopt hierin verandering te brengen. Deze Surinaamse Nederlander bouwde een eigen stadion en een voetbalschool in de hoofdstad Panamaribo in de hoop Suriname ooit op een hoger niveau te zien acteren.

Op 11 augustus 2002 was de laatste confronatie tussen beide teams. Suriname won toen in eigen huis met 6-0. Het beste resultaat voor Aruba was in maart '98 toen het 2-2 gelijkspeelde in Oranjestad. Aruba speelde sinds hun onafhankelijke status in 1988 (slechts) 21 interlands, daarvan won het één duel, speelde tweemaal gelijk en verloor 18 keer en dit telkens tegen opponenten uit de regio zoals de Nederlandse Antillen, Suriname, Barbabos enz...Suriname heeft uiteraard een veel langere traditie en speelde veel meer interlands. Hun laatste duel ging op 17 januari 2004 met 2-0 verloren op de Nederlandse Antillen. Sinds hun 6-0 zege op 11 augustus 2002 tegen Aruba speelde het slechts twee duels, telkens tegen de Antillen met een 2-0 nederlaag dus en een 1-1 gelijkspel in Suriname. Aruba speelde zelfs slechts één duel sinds hun 6-0 nederlaag tegen Suriname in augustus 2002. Het verloor met 6-1 tegen de Nederlandse Antillen.

Het ''probleem'' bij deze FIFA-landen ligt bij het feit dat het voetbal er nog in z'n kinderschoenen staat, nauwelijks interlands gespeeld worden en telkens tegen dezelfde tegenstanders uit de regio. De wedstrijd zal met veel belangstelling gevolgd worden vanuit Nederland omdat het een mogelijkheid is om deze eilanden in de kijker te plaatsen.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties