De elf markantste figuren uit geschiedenis van KV Mechelen
Foto: © SC
Word fan van KV Mechelen! 1443
De maker van de belangrijkste goal. Met een kopbal tegen Ajax bezorgde de Nederlandse spits KV Mechelen de Europacup II. Gekomen als onbekende en onbehouwen stormram in tweede klasse groeide Den Boer mee met de hele club tot één van de toonaangevende sterren van het grote Malinwa. Den Boer maakte de 1-0 en de defensie hield de nul: dat was jarenlang het succesrecept van KV.
Wie aan KV Mechelen denkt, denkt logischer wijs aan minimum één van deze personen. Allen beteken ze veel in de geschiedenis van Maloinois FC. Zonder hen was dit een andere club geweest.
1. John Cordier
De man die KV Mechelen de meest succesvolle jaren bezorgde. Als topman van Telindus voerde de West-Vlaming in de jaren tachtig een revolutie door.
Cordier zette een professionele organisatie neer, richtte de investeringsmaatschappij Cova Invest op om spelers te kopen, bouwde loges en busi-ness-seats en had vooruitstrevende ideeën over tv-rechten en merchandising. KV won onder zijn leiding in drie jaar tijd de Belgische Beker, de Europacup II, de Europese Supercup en de landstitel. Door een te beperkte achterban, het uitblijven van een nieuw stadion en financiële problemen bij Telindus kon Cordier de concurrentiestrijd met Anderlecht niet langer aan en hij nam in 1992 afscheid van het voetbal.
2. Willy Van den Wijngaert
De meest omstreden voorzitter. Geen man die de geschiedenis van KV Mechelen zo typeerde als Willy Van den Wijngaert. Geen periode waarin vreugde en verdriet, hoop en wanhoop, triomf en schande, verafgoding en verafstoting zo dicht bij elkaar lagen als onder de sympathieke koekjesbakker uit Peulis.
Heroïek, dramatiek, enorme blijdschap, diepe teleurstelling, prachtige verhalen, onverkwikkelijke affaires, crisissen, euforieën, twee promoties, één degradatie, financiële problemen, financiële reddingen, talloze ontslagen, alle mogelijk denkbare emoties hielden Malinwa vier jaar lang in hun greep. Van den Wijngaert pompte 12,5 miljoen euro in de club, maar liet ze ook achter met een schuld van 12,5 miljoen. Hoewel KV Mechelen onder Van
den Wijngaert aan populariteit won, liet de Willy de club ook afglijden tot een lachwekkende klucht, wat bijna het einde van stamnummer 25 betekende.
3. Aad de Mos
De succesvolste trainer en meest omstreden technisch directeur tegelijk. God en duivel in één persoon. De Nederlander leidde KV Mechelen onder John Cordier naar grootse triomfen, maar leidde de club onder Van den Wijngaert óók bijna de afgrond in. Van 1986 tot 1989 kneedde De Mos een stelletje afdankers met een fikse portie Haagse bluf en het conflictmodel tot een onoverwinnelijke topploeg, die België en Europa veroverde. Hij keerde 12 jaar en veel afkoopsommen later terug Achter de Kazerne. Als sportief directeur, maar de magie was uitgewerkt, want zijn veel te duur technisch beleid vergrootte de bestaande schuld alleen maar. KV ging failliet en De Mos ging mee roemloos ten onder in een kolderiek moddergevecht met Van den Wijngaert.
4. Torke Lemberechts
Volgens de oudere supporters de beste voetballer van KV Mechelen en de beste rechtsbuiten die ooit op de Belgische velden ronddraafde. Jarenlang hét gezicht van de gouden Malinois, die in de jaren veertig uitgroeide tot de toonaangevende club in België, met landstitels in 1943, 1946 en 1948.
Hoogtepunt voor Lemberechts en KV Mechelen was zijn aanduiding om op 10 mei 1947 als enige Belg mee te spelen met de Europese ploeg tegen Groot-Brittanië in Glasgow.
5. Michel Preud'homme
De beste doelman en dé verpersoonlijking van de gouden jaren tachtig. De Luikenaar ontpopte zich tot de haast onverslaanbare sluitpost van een ijzeren defensie, die de basis was voor de successen van Malinwa.
Preud'homme groeide als imponerende persoonlijkheid op én naast het veld uit tot een wereldster, zeker na zijn verkiezing tot beste doelman van het WK 1994.
6. Kanunnik Francis Dessain
De langstzittende voorzitter. Deze doctor in de rechten schopte het als speler van KV Mechelen tot international in 1904, promoveerde in 1912 tot voorzitter en leidde de club tot aan zijn dood in 1951. Dessain deed als eerste voorzitter transfers, bouwde tribunes en was dus een eigenzinnig en vooruitstrevend voorzitter. Hij werd zelfs geroemd als de eerste
professionele clubbestuurder uit het Belgisch voetbal. Dat was ook de bond niet ontgaan, want Dessain werd in 1913 al ondervoorzitter van het Uitvoerend Comité en in 1945 zelfs bondsvoorzitter.
7. Mark Uytterhoeven
De meest bekende supporter én redder van KV Mechelen. Toen de club in december 2002 failliet verklaard werd en definitief dreigde te verdwijnen, zette de alom gerespecteerde tv-persoonlijkheid een unieke reddingsactie op.
Onder zijn inspirerende leiding brachten de supporters voldoende geld samen om het stamnummer te redden. KV Mechelen degradeerde naar derde klasse, maar het voortbestaan werd gevierd als een promotie en Uytterhoeven was dé held.
8. Fi Vanhoof
De meest trouwe clubman. Als supporter, speler, jeugdtrainer, assistent, hoofdtrainer, interim-trainer, scout en technisch directeur: Fi Vanhoof stond altijd en staat nog steeds klaar om zijn oude liefde te helpen. Altijd op dezelfde manier: degelijk, hardwerkend, in stilte, zonder grootspraak.
Hij werkte even voor Lokeren en Wilrijk, maar zelfs op de meest moeilijke momenten bleef Vanhoof zijn club trouw.
9. Bert De Cleyn
De beste goalgetter. De Cleyn debuteerde in 1932 op 15-jarige leeftijd in het eerste elftal en groeide uit tot één van de meest gevreesde spitsen op de Belgische velden. De Cleyn leverde twee uitzonderlijke prestaties: hij scoorde zeven keer in één wedstrijd (7-1 tegen RC Brussel in 1943) en scoorde als enige Belgische voetballer ooit 40 goals in één seizoen (1946) en is daarmee nog steeds de beste topschutter in het Belgisch voetbal.
10. Piet den Boer
11. De supporters
KV Mechelen kan rekenen op een zeer trouwe aanhang. Wat de supporters deden onder begeleiding van Mark Uytterhoeven is fenomenaal. Zij steunen hun club in goede en slechte tijden.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief