De opmars van Haacht
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
De opmars van Haacht
door: Kevin Van Cutsem
Haacht, de gemeente van Hertog Jan Primus en zijn gelijknamig bier, telt verscheidene succesvolle voetbalverenigingen. Zo is er FCVV Tildonk (2 de prov), Olympia Haacht-Wespelaar, aartsvijanden Stade en Sparta Haacht (3 de prov) en de vrouwen van DVK Haacht (2 de klasse). Naast de gemeenschappelijke hoofdgemeente hebben de clubs nog twee dingen gemeen, ambitie en potentieel.
De club met het rijkste verleden is ongetwijfeld KV Olympia Haacht-Wespelaar . De club kwam in 1993 tot stand door een fusie van Olympia Haacht en Wespelaar Sportif . Een fusie die niet voltrokken werd zonder slag of stoot. De twee clubs lagen amper één kilometer verwijderd van elkaar, enkel gescheiden door “Den Dijkâ€. Ook hadden beide clubs door de jaren heen een zeer mooi palmares bij elkaar gevoetbald. Olympia haalde ooit 3 kampioenstitels op rij en verbleef vier jaren op nationaal niveau. Wespelaar van zijn kant is één van de oudste clubs in de regio. De roodgroenen speelden jaren lang een vooraanstaande rol in de hoogste provinciale reeksen.
Hoewel de nieuwe club in eerste provinciale mocht starten, zag het enkel zwarte sneeuw. Samenspelen met de vijand zagen de spelers niet zitten en ook de sponsors waren niet happig op de samensmelting. In een mum van tijd zakte de nieuwbakken club weg naar 3 de provinciale. Ondertussen is er bij Olympia Haacht-Wespelaar licht aan het einde van de tunnel. Dit jaar speelt KV, voor het eerst sinds haar fusie, een meer dan behoorlijk seizoen. De troepen van trainer Jean-Marie Theunis staan momenteel 3 de in de D-reeks. Zo lijkt het toch nog een voorbeeldfusie te worden van een club met infrastructuur en een club met centen, die elkaar wisten te vinden. De ambitie van de club is dan ook niet min. Volgend jaar voor de titel gaan, of in het slechtste geval de eindronde halen.
Ambitie is ook iets wat Stade Haacht sinds kort bezit. In 2003 promoveerde de club voor het eerst in zijn KBVB-bestaan naar 3de. De Stormarenden prediken al jaren een gedreven jeugdpolitiek. Stade heeft dit jaar maar liefst 75 duiveltjes, 3 preminiemen-ploegen en nog eens 3 miniemen-teams onder haar hoede. Een beleid dat de laatste jaren zeker vruchten afwerpt. De gemiddelde leeftijd van de eerste ploeg ligt immers rond 21 jaar. Met veel trots houden ze zich dit seizoen goed staande in de bovenste regionen van de rangschikking. Stade mikt, net als buur Sparta Haacht naar 2 de provinciale, een realistisch doel.
Ondanks hetzelfde streven is Sparta Haacht een ander verhaal. Onder leiding van onder andere Jim Blair (zie Voetbalkrant-interview van 13/02/2005) scheerde de club destijds hoge toppen. Nadien zakte het weg naar 3 de provinciale waar het nu nog steeds acteert. Sinds de komst van enkele ex-Tildonkenaren, waaronder Van Kasteren en topschutter Steven Luyten is het niveau er echter op vooruitgegaan. Met de jongeren Farant en Godts heeft ook “Haacht-Statie†goede jeugdspelers in haar rangen. De jongens van Sparta mogen dan wel de laagst geplaatste ploeg van Haacht zijn, met hun 7 de plaats maken ze echter geen slecht seizoen door.
De verrassing in de gemeente van burgervader Mon Filet is ongetwijfeld FCVV Tildonk . De Verenigde Vrienden werden voor 1996 maar liefst vier maal tweede in de rangschikking. Maar nooit konden ze een eindronde winnen. Na 40 jaar activiteit wierpen ze in ‘96 dan eindelijk het imago van eeuwige tweede weg en werden voor de eerste maal kampioen. Vorig jaar was het weer zover. Na een zeer sterk en erg spannend seizoen mocht FCVV de titel en de promotie naar 2 de vieren. Met sterkhouders Brahim Habchi (9 doelpunten), Kevin Van den Bosch (14 doelpunten) en Eddy Collier staat het nu op een virtuele vierde plek in de rangschikking (de hoogste plaats in het bestaan van de club!). Ook in dit onderste hoekje van Haacht is men intensief met jongeren bezig. De broertjes Windey, René Vogeleer en Laurens Troch zijn daar levende voorbeelden van. Ook bij de geelgroenen is het codewoord ambitie. Eerste provinciale is een must volgens de club. Voorzitter Jos Pardon windt er dan ook geen doekjes om, en toverde voor volgend seizoen reeds enkele nieuwe sterspelers uit zijn portefeuille. Bogaerts en Terlaeken komen over van Bierbeek en Vranckx ruilt eersteprovincialer Ol. Wijgmaal in voor Tildonk.
Samen met de vrouwen van DVK Haacht , die zich bovenaan in 2 de nationale hebben genesteld, zitten de Haachtse clubs dus in de lift. De tijd dat er in de Vlaams-Brabantse gemeente nog ploegen in 4 de provinciale speelden, lijkt voorgoed voorbij. Een pluim voor de voetbalclubs in Haacht en tegelijk een vinger naar de naburige dorpen en gemeenten. Want bij clubs in Keerbergen, Baal, Werchter of Rotselaar blijven de resultaten momenteel uit. De rode draad lijkt dan ook jeugd, het gezond beleid en de visie van de clubs te zijn. Noem het maar de drie stappen naar voetbalprofessionalisme. Drie stappen die ze, gezien de resultaten, in Haacht onder de knie lijken te hebben.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief