Interview Voetbalkrant sprak met Chris Ceulemans

Jacobus De Wilde
| 0 reacties
Voetbalkrant sprak met Chris Ceulemans
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via Instagram!

Voetbalkrant sprak deze week met Chris Ceulemans, voorzitter van SCF, de tot nu toe enige Vlaamse Subbuteoclub.

Chris, kan je ons iets vertellen over het ontstaan van de Subbuteo Club Flanders?
Tijdens de eindronde van de laatste wereldbeker voetbal in Japan en Korea kreeg ik de subbuteo-microbe terug te pakken. Zo begon ik met mijn oude jeugdvrienden – we verlieten de schoolbanken zo’n 20 jaar geleden – terug subbuteo te spelen in mijn garage. Daarna, begin 2003, deed ik op het internet een oproep aan mensen die eventueel eens een spelletje wilden spelen. Tot mijn grote verbazing kwam er respons vanuit heel Vlaanderen zodat mijn garage spoedig te klein werd en ik besloot om maandelijks in mijn gemeente Bonheiden een locatie te huren. Vanaf september 2003 spelen we wekelijks op maandagavond en kennen we een gemiddelde bezetting van zo’n 12 mensen op een totaal effectief van 20.

Wat bieden jullie de leden aan?
Ten eerste vragen wij geen lidgeld, enkel een kleine bijdrage van 2 euro per avond voor deelname in de onkosten.  De leden hoeven geen materiaal mee te brengen en alle wedstrijden worden gespeeld op astropitch, het hoog kwalitatieve competitieveld.  Naast de clubavonden organiseren we twee clubtornooien.  De meesten van onze leden hebben zowat een profiel gelijkaardig aan het mijne: dertiger of veertiger, sinds de schooltijd gestopt met subbuteo spelen, en net niet sterk genoeg voor de Belgische competitie.

Wat betekent Subbuteo in Vlaanderen?
Niet veel op dit ogenblik. Tot eind de jaren ’90 waren er in Vlaanderen 4 clubs aangesloten bij de B.S.T.V.B.: Antwerpen, Mechelen, Beernem en Oostende. Maar door een terugval in het ledenaantal en een verhuis van de sterkere krachten naar Waalse en buitenlandse teams raakten deze clubs in verval. Wij trachten een thuishaven te bieden voor spelers waar ook in Vlaanderen die om welke reden dan ook lokaal geen club kunnen oprichten, zo organiseert Alain Mengé in Blankenberge ons jaarlijks open tornooi.

Wat moeten jullie doen om te kunnen wedijveren met de succesrijke Waalse clubs zoals Hennuyer en Charleroi.
Dat wordt geen gemakkelijke opgave. Niet enkel hebben we een achterstand van zo’n 20 jaar, de meeste van onze leden wagen zich niet aan nationale competities. Tevens worden onze sterkere spelers, zoals Diederik Boyen (Templeuve Utd.,406de wereldlijst seniors ) meteen door onze Waalse concurrenten weggeplukt. Op korte termijn moeten we onze sterkere spelers in de club kunnen houden en hopen dat “lokale” spelers zoals Jos Ceulemans (SC Charleroi, 4de wereldlijst veteranen) ons ooit willen vervoegen. Een andere sterkte van de Waalse clubs is hun jeugwerking. Dit jaar startte Peter Pollaert bij ons een jeugdwerking op, maar dat wordt oogsten op langere termijn.
Wat doen jullie nog om zowel de club als de subbuteo-sport te doen groeien?
Inderdaad, onder het F.I.S.T.F. leiderschap van Vincent Coppenolle is de sport aan een revival bezig.  Wij steken daarbij een handje toe door de P.R. naar de Vlaamse pers toe te verzorgen in het voornamelijk anglo/francofone subbuteowereldje. Anderzijds treden wij naar buiten om leden te werven. Zo vind je ons op zondag 12 maart in de Nekkerhallen te Mechelen tijdens Bras Rommelmarkt en organiseren wij een open tornooi op zaterdag 26 augustus in Blankenberge. Veel meer informatie vind je op www.users.pandora.be/SCF/

Nog veel succes en speelplezier, en bedankt voor het interview. [KV]   
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties