Analyse Seizoensanalyse Lierse
Foto: © SC
Word fan van Lierse SK! 733
Lierse, Lierse, arm Lierse! Dit zal wel de slagzin bij uitstek zijn na het seizoen 2005-2006. Met een constante pijn in het hart baanden de Pallieters zich een weg doorheen de competitie. En toch, zelfs na de vele tegenslagen die de club doorheen het seizoen kende, werd de ploeg door dik en dun gesteund door een groot aantal supporters en een strijdvaardig bestuur. Leo Theyskens, Danny Aras, Marc De Noël en gemiddeld 7300 anderen geloofden tot een luttele twee minuten voor het einde van de competitie nog in de definitieve redding. Helaas voor Lierse liep het mede dankzij het omkoopschandaal, het negativisme van de pers en de (uiteindelijk) overroepen licentieperikelen toch nog slecht af… een domme own-goal van Moeskroen in de slotfase vergalde het feest in Lier en veroordeelde de Pallieters tot een strijd in de eindronde.
Lierse begon enorm goed aan het seizoen maar kende al in de eerste wedstrijd van het seizoen tegenslag. Door een foute beoordeling van de lijnrechter werd de gelijkmaker op de openingsspeeldag tegen Standard onterecht afgekeurd. Na winst via een gelukje tegen Sint-Truiden, door een flater van Belic, ging het alsmaar bergaf voor de Lierenaars. Vooral tegen de toppers kwamen de Pallieters wel weer aardig uit de hoek, een gemiste strafschop van Vairelles kon Lierse in de slotminuten de winst opleveren tegen Club Brugge en Anderlecht werd op hun eigen veld keurig op een gelijkspel gehouden. Ook op de volgende speeldag kon Lierse verrassen door Gent in eigen huis op een 1-1 te houden. Dat waren spijtig genoeg wel de enige uitschieters die de club kende. Tegen de uiteindelijk rechtstreekse concurrenten bakte Lierse er maar weinig van. De ploeg die in het begin van het seizoen nog getipt werd als outsider was nergens meer te bespeuren, tegen Germinal Beerschot, Cercle en Beveren werd in de heenronde hopeloos verloren en laat dit dan meteen de ploegen zijn die Lierse ook in de tweede seizoenshelft nekten.
Het omkoopschandaal bracht Lierse enorm veel schade toe. Zowel financieel als sportief want hoofdsponsor Krefima hield het voor bekeken en de club ontsloeg Laurent Fassotte en Cliff Mardulier. Ook het trainersduo Put-Deman mocht vertrekken. Diezelfde Paul Put is op dit moment nog altijd een boeman voor Lierse.
Het omkoopschandaal bracht Lierse enorm veel schade toe. Zowel financieel als sportief want hoofdsponsor Krefima hield het voor bekeken en de club ontsloeg Laurent Fassotte en Cliff Mardulier. Ook het trainersduo Put-Deman mocht vertrekken. Diezelfde Paul Put is op dit moment nog altijd een boeman voor Lierse.
Niemand gaf Lierse na de eerste seizoenshelft nog een kans op de redding, zelfs niet via de eindronde. Een nobele onbekende in de gedaante van René Trost moest Lierse weer op de rails zetten, onmogelijk zou je toen denken. Hier en daar waren wel negatieve reacties te horen, het was uiteraard een groot risico om iemand zonder ervaring zomaar aan het roer van een degradatiekandidaat te zetten. Trost schuwde echter de kritiek niet en toonde op het veld dat zijn moed, kracht en enthousiasme ook op het veld geprojecteerd werd. Ongelofelijk hoe die man zich gedroeg naast het veld maar één ding wist Lierse zeker, het had resultaat. De zielloze ploeg werd opnieuw leven in geblazen en de motivatie was als nooit tevoren, de coach werd op handen gedragen. Al snel wijzigden de meningen en menig tegenstrever had dezelfde woorden veil: “Dit Lierse zakt niet.â€
Door Ronny Anthonis. [AN]
Het honderdjarig bestaan van Lierse verliep door de sportieve omstandigheden wel een beetje in mineur maar dat weerhield talrijke Lierse-supporters niet om mee te komen vieren. Zes maart 2006, een nieuwe memorabele dag voor alles wat Lierse lief is. Op die dag bestond Lierse welgeteld een eeuw en dat hebben ze in Lier geweten. De gratis vaten gingen er vlot door en een volksfeest in Lierse-stijl maakte de avond compleet. Rond die tijd was ook de opmars van de Pallieters volop aan de gang, niemand gaf nog een cent voor de redding van Lierse, zowel financieel als sportief, toen werd er zelfs nog niet over de eindronde gesproken. Na de thuisoverwinningen tegen Brussels en Lokeren groeide het geloof weer. Lierse kwam zelfs op de zestiende plaats terecht, een plaats die niemand weken geleden nog voor mogelijk hield.
Helaas kreeg het vertrouwen in de groep een nieuwe deuk toen alweer nieuwe namen in de omkoopaffaire opdoken, een feit dat zeker meespeelde in de hoofden van de Pallieters dit seizoen want, wie kon je uiteindelijk nog wél vertrouwen? Hasan Kacic en doelman Van der Straeten werden later op non-actief gezet. Het vertrouwen binnen de groep daalde alweer tot enkele jongelingen hun kop boven water staken. Timothy Dreesen speelde onder Trost een sterk seizoen en ook de jonge rechtsachter De Corte kreeg zijn kans, uiteindelijk bleken het geen verkeerde keuzes te zijn. De Corte bewees zich als een talent voor de toekomst en de 19-jarige kapitein Dreesen versierde een voor alle partijen lucratieve transfer naar Club Brugge. Ook de jonge doelman Tanghe kon zich enkele wedstrijden onderscheiden.
En dan richting de laatste speeldag, het verlies in Brussels kostte Lierse een veiligere uitgangspositie maar niets was minder waar. Een luttele 120 seconden voor het laatste fluitsignaal werd het toch nog even stil in het Herman Vanderpoortenstadion. Een own-goal besliste over de eindronde-regeling, ondanks winst tegen Roeselare moet Lierse zich straks bewijzen ten opzicht van de ploegen uit tweede klasse die in de winning mood zijn.
De club zag in tussentijd veel spelers vertrekken, zo gaat Stef Wils straks naar Westerlo en trekt Kristof Imschoot naar Willem II, sterkhouder Timothy Dreesen werd als toptransfer binnengehaald bij Club Brugge. Toch hielden ze Lierse weg van de laatste plaats en hielpen ze hun club bijna aan het rechtstreekse behoud in eerste klasse. Hopelijk voor Lierse kan hun hart nog eventjes geel-zwart bloed pompen om ook de eindronde veilig door te komen. Over inkomende transfers is nog niet veel geweten, enige zekerheid is Ernandes, een spits die bij de Brugse reserven werd weggehaald. Manager Aras verklaarde ook exclusief aan Voetbalkrant dat Harald Meysen welllicht niet zou tekenen vanwege zijn te hoge eisen.
Conclusie: Lierse mocht wel niet meteen het mooiste voetbal spelen, er werd wel fair voor elke bal gevochten. Paul Put, nu al berucht omwille van het omkoopschaal, liet het volledig afweten en bracht de club veel schade toe. Een klap die de Pallieters fataal werd. Met René Trost heeft Lierse alweer een topcoach in de rangen, een vat vol emotie en een leider in de strijd. Buskruid zal het ontgetwijfeld worden maar het is nu aan de spelers zelf om uit te maken of dit nu in eerste klasse of in tweede zal worden. Dankzij het werk van het bestuursduo Theyskens – Aras is Lierse ook weer financieel aan de betere hand.
Morgen is het de beurt aan het nummer 16, SK Beveren.
Morgen is het de beurt aan het nummer 16, SK Beveren.
Door Ronny Anthonis. [AN]
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief