WK 2010 lijkt uit te draaien op een catastrofe
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
Het WK in 2006 is nog niet afgelopen maar morgen, vrijdag, wordt het nieuwe logo voor het volgende WK in 2010 al voorgesteld. Dat WK zal in Zuid-Afrika plaatsvinden, meteen ook het eerste WK dat in het continent Afrika zal gespeeld worden. En traditiegetrouw zijn er jaren voordien enkele vraagtekens bij het WK. Dat is nu ook het geval, maar velen twijfelen eraan of het wel nog in orde komt.
Zo zijn er enkele heikele punten. De onderlinge organisatie laat te wensen over. “De linkerhand weet niet wat de rechterhand doetâ€, zo drukt een raadgever van WK-stad Durban het uit. Bij de Fifa ontvangen ze vaak een delegatie van Zuid-Afrika en telkens moet men opnieuw beginnen met de uitleg. Zelfs een Zuid-Afrikaans weekblad verspreidt onheilspellende berichten.
Bouwvallige stadions
De grootste zorg zijn de vele stadions die in orde moeten geraken. Voor een WK moet het land over tien stadions beschikken die door de Fifa goedgekeurd zijn. Momenteel is nog geen enkel stadion in orde. Meer zelfs, het nationaal stadion van Kaapstap moet nog afgebroken worden én echte plannen voor een nieuw stadion zijn er nog niet. “De stadions van Kaapstad en Durban zouden 250 miljoen euro kosten en er zijn nog wegenwerken nodig voor de helft van dat bedrag.†Aldus Helen Zille, de burgemeester van Kaapstad die zich enigszins tegen de regering kant en stelt dat het organiseren van het WK ervoor zorgt dat de eigen mensen in de steek gelaten worden. Volgens haar zou het geld beter in zuiver water gestoken worden, iets waar een schrijnend tekort aan is in Zuid-Afrika.
Welke tram?
In totaal moet men nog beginnen aan de bouw van vier stadions en zes andere moeten gerenoveerd worden. Ter vergelijking: Duitsland was vier jaar geleden al zo goed als klaar met de meeste stadions. Ook het transport ter plaatse zal een groot probleem vormen. Het land is drie keer groter dan Duitsland en beschikt slechts over 2.000 kilometer autosnelwegen. Nu al wordt er geijverd om de meeste ploegen hun wedstrijd in hetzelfde stadion te laten afwerken om zo de transportproblemen voor de supporters te reduceren. De commissie die eerder dit jaar onder leiding van onze landgenoot Jan Peeters het land bezocht maakte melding van metro’s en trams. Wat blijkt nu; er rijden helemaal geen trams in het land.
De veiligheid is een ander punt. Johannesburg is één van de onveiligste steden van de wereld. En dat zeker voor blanken. Zuid-Afrika is hét land dat bekend staat om z’n apartheidsregime. Het wordt bang afwachten voor de Fifa en vele voetballiefhebbers of alles in orde komt.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief