Het Europees Rapport: Club Brugge
Foto: © SC
Het Europees Rapport:
CLUB BRUGGE
In een minireeks getiteld "Het Europees Rapport" beoordeelt Voetbalkrant de Belgische clubs in Europa. Er wordt rekening gehouden met de prestaties, de tegenstanders en de verwachtingen.
1 april 2006, nee het is geen aprilgrap, maar Club Brugge verliest de 'derby der beide Vlaanderen' met 4-1 tegen Mbark Boussoufa. Voor het eerst sinds lange tijd dreigt Club Brugge een Europees ticket te mislopen. Coryfee Jan Ceulemans wordt daags nadien samen met René Verheyen bij het groot huisvuil gezet door hun eigen 'vrienden'. Nog geen uur later wordt Brusselaar Emilio Ferrera voorgesteld als vervanger van Ceulemans. Hij deed wat van hem verlangd werd en dat was Europa halen.
Litouwers en Slovaken als opwarmers
Club Brugge moest naar de tweede kwalificatieronde en trof daar in de Noord-Europese zone de Litouwers van FK Süduva, niveau van de Belgische derde klasse. Club Brugge ging er zonder veel moeite en met even weinig glans met 0-2 winnen, maar de thuiswedstrijd was ondanks vijf doelpunten ondermaats. Club kwam 2-0 voor maar vlak na de rust maakten de Litouwers in geen tijd 2-2-gelijk. Voor een Belgische topclub is dergelijk scenario een schandaal. Dat er uiteindelijk nog met 5-2 afstand werd genomen is wel het minste wat je nog mocht verwachten.
Club mocht nadien op bezoek bij de Slovaakse landskampioen MFK Ruzomberok. Een hapklare brok volgens velen want voor hetzelfde geld kwam Tottenham Hotspur als tegenstander uit de bus. Club speelt ontstellend zwak in Slovakije maar een vrije trap van Bosko Balaban beslist de wedstrijd. De thuiswedstrijd werd bijna helemaal een drama. Robert Rak strafte een monumentale blunder van doelman Stijn Stijnen af en lange tijd bleef het 0-1 in het Jan Breydelstadion. Toen iedereen zich al neer had gelegd bij onverwachte verlengingen, verdween een schot van 'Superbosko' alsnog in doel. Club naar de poulefases maar met het spel dat op de mat werd gelegd kon je je al gaan afvragen wat het daar eigenlijk te zoeken had.
Weggeveegd in Engeland, besluiteloos aan de Bosporus
Club begon met een thuiswedstrijd tegen het Duitse Bayer Leverkusen, in een niet zover verleden Champions League-finalist nota bene. Club speelt goed, met veel inzet, maar kent pech al is dat natuurlijk ook deels toe te schrijven aan de afwerkingscapaciteiten van de Brugse spitsen - of beter - het gebrek er aan. Philippe Clement redt de meubelen met een frommelgoal nadat Duits international Bernd Schneider het openingsdoelpunt had aangetekend. De draw was billijk want ook de Duitse bezoekers hadden de wedstrijd nog in hun voordeel kunnen beslissen mocht Stijnen niet op topniveau hebben gekeept.
Club Brugge staat bekend om zijn vechtlust en eindeloze fysiek, ook iets typisch voor de tweede tegenstander van de West-Vlamingen: Tottenham Hotspur. Nee, Club zou er niet aan ontsnappen zoals in de eerste ronde. Tottenham herbergt de kwaliteiten van het huidige Club Brugge minstens in het kwadraat en overgiet dat ook met toch wat meer techniek en creativiteit. De fraaie openingsgoal van Ibrahim Salou deed de talrijk meegereisde fans hopen, maar nadien werd blauzwart op een hoopje geveegd en in een hoekje gedrumd, namelijk die waar de klappen vallen.
We hebben het al eerder gezegd dat je het Roemeense clubvoetbal van vandaag niet meer mag onderschatten. Club Brugge ontmoette in zijn derde wedstrijd - een thuismatch - het Dinamo Boekarest van Mircea Rednic. Een taaie ploeg met tal van Roemeense topvoetballers in spe dat in de eigen competitie autoritair rivaal Steaua Boekarest afhield. Ook nu weer nekte de besluiteloosheid van de Brugse spitsen blauwzwart. Deze keer moest een penalty van Sven Vermant een thuisnederlaag vermijden.
Met twee punten uit drie duels zakte Club af naar de hel van Inönu om Besiktas partij te geven. Club moest winnen wilde het nog kans maken op kwalificatie. Het begon zelfs goed toen Balaban een penalty op het kwartier verzilverde, maar nadien miste hij de kans om de Turken definitief uit te tellen. Gesteund door het fanatieke thuispubliek zette Besiktas de situatie recht tegen een onmondig Club en blauwzwart lag uit Europa.
Score
Club scoorde in al zijn Europese wedstrijden dit seizoen, maar per gescoord doelpunt rateerde het minstens drie kansen. Meer nog dan die bescheiden verdienste viel het gebrek aan creativiteit en bijhorend technisch vermogen op. Bovendien verzoop de ploeg tegen een tegenstander die dezelfde kwaliteiten herbergt als zijzelf en in de wedstrijden om in de poulefase van de Uefabeker te geraken, was het spelniveau - zonder excuus - beneden alle peil. De wedstrijden van blauwzwart (op de twee thuismatchen in de poulefase na) deden ongelooflijk veel pijn aan de ogen. Het gebrek aan bezieling, mentaliteit en vooral kwaliteit moet de Clubsupporter treffen in het diepst van hun hart. Bij Voetbalkrant denken we dan ook dat ze het eens moeten zijn met een ferme dikke buis.
Score: 3,5/10
Morgen: RSC Anderlecht
Andere rapporten:
De Europese coëfficiënten
Anderlecht
Club Brugge
SV Zulte-Waregem
Standard Luik
SV Roeselare
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief