Het Europees Rapport: RSC Anderlecht
Foto: © SC
Het Europees Rapport:
RSC ANDERLECHT
In een minireeks getiteld "Het Europees Rapport" beoordeelt Voetbalkrant de Belgische clubs in Europa. Er wordt rekening gehouden met de prestaties, de tegenstanders en de verwachtingen.
Dit rapport openen we met een vraag. Hoe zou u reageren mocht uw vriend(in) u de sterren van de hemel beloven maar u met de ene na de andere ontgoocheling aan het opzadelen is? Zou u hij/zij dumpen of blijft u hem/haar trouw, ook in de kwade dagen? In de liefde kan men erover discussiëren, maar in het voetbal niet: eens supporter, altijd supporter. Bovenstaand gevoel moet ongetwijfeld overheersen bij de gemiddelde Anderlecht-supporter.
Geen voorronde
Een erg belangrijk gegeven toch wel is dat Anderlecht niet de altijd lastige Champions League-voorronde moest afhaspelen. Paarswit kreeg meteen een plaatsje tussen de Europese groten dankzij ons landencoëfficiënt van een paar jaar terug. Toen eind augustus geloot werd voor het kampioenenbal kon niemand in het Astridpark een glimlachje onderdrukken. Ook voorzitter Roger Vanden Stock niet. Datzelfde lachje zagen we enkele maanden later terug in Zwitserland toen hij Club Brugge de duvel aandeed bij de loting van de Uefabeker. Lille OSC, AEK Athene en AC Milan waren de tegenstanders in ongetwijfeld de zwakste poule van de Champions League. Stoere uitspraken kwamen uit de monden van de Anderlecht-bonzen. Dit was de uitgelezen kans om in de achtste finales van de Champions League te raken en het publiek te verwennen. Enkel coach Francky Vercauteren bleef voorzichtig. Zag hij de bui al hangen?
Midden augustus zijn we als Anderlecht een vriendschappelijke wedstrijd mag spelen bij Real Madrid. Anderlecht verliest nipt, aankopen als Lucas Biglia en Mbark Boussoufa worden opgehemeld. Boussoufa zag de loting van de Champions League en prompt had hij de ambitie Europa aan zijn voeten te leggen. Vele miljoenen zijn betaald voor de Argentijn en de Marokkaan en daarenboven was er vorig seizoen ook al Nicolas Frutos bijgekomen. Bij Anderlecht het moment dus om hun dromen voor werkelijkheid te nemen en vooral om het openbaar aan iedereen te verkondigen die het horen wil.
Angsthaas Vercauteren
Anderlecht begon goed in de eerste wedstrijd tegen de Fransen uit Lille. Nicolas Pareja kopte voor de rust de 1-0 binnen, maar dan beging Francky Vercauteren een tactische blunder van formaat. Hij haalde Biglia in de tweede helft naar de kant en de ploeg stuikte ineen. Nicolas Fauvergue scoorde tien minuten voor tijd de dan verdiende 1-1-gelijkmaker voor Lille, weliswaar in buitenspel. Anderlecht mocht vervolgens naar Athene afreizen waar AEK - de enige ploeg van hetzelfde niveau van Anderlecht - partij moest worden gegeven. Weer kwam Anderlecht 0-1 voor, maar Julio César scoorde vrij snel tegen. In de tweede helft mocht paarswit nog blij zijn dat het met een gelijkspel wegkwam uit Griekenland. AEK was dan gewoon beter.
What's in a name
Na twee billijke gelijke spelen, ontmoette Anderlecht in een dubbelconfrontatie het grote AC Milan. Bij de rossoneri speelt toevallig de man wiens naam het best refereert naar de voorbije drie Champions League-campagnes van Anderlecht: Ricardo Kaká. Een simpele woordspeling of een flauw mopje, maar helaas is de realiteit niet anders. Meer betekende Anderlecht niet op het allerhoogste Europese niveau. Laat het net Kaká zijn die paarswit horendol speelde. Hij tekende subliem de 0-1 aan in Brussel en was weergaloos met drie doelpunten in San Siro. En Anderlecht? Wel, in die twee wedstrijden werd bewezen dat ondanks al die aankopen, er eigenlijk niet veel veranderd is.
Angsthaas Vercauteren bis
In Lens speelde Anderlecht zijn beste wedstrijd in deze Europese campagne al mag het ook Mbo Mpenza danken dat hij net die dag zijn tot dus ver enige begenadigde dag kende tijdens dit voetbalseizoen. Anderlecht voetbalde goed mee, trachtte Lille intelligent te bespelen maar moest uiteindelijk een gelijkspel toestaan omdat de Fransen sneller spelen en globaal een betere basistechniek hebben dan de Brusselaars.
Dan kwam AEK Athene over de vloer in Anderlecht. Paarswit kwam 2-0 voor dankzij Anthony Vanden Borre en Nicolas Frutos. De Brusselaars leken de wedstrijd naar hun hand te zetten en zelfs nog kans te maken op Europese overwintering. Dat was dan buiten AEK gerekend en Francky Vercauteren. Na de 2-0 schakelde hij om naar een andere veldbezetting. Net als tegen Lille werd Anderlecht onder de voet gelopen en dwong AEK alsnog een gelijkspel af. Opnieuw een tactische blunder die kan tellen. Anderlecht ligt net als de vorige jaren uit de Champions League en weer eindigt het laatste.
Score
Wat nemen we mee in de score van Anderlecht? Helaas moeten we net als bij de aartsrivaal uit Brugge vooral het negatieve benadrukken. Wie de sterren van de hemel belooft en uiteindelijk met ontgoochelingen komt aandraven, moet daar op aangepakt worden. Hoogmoed komt voor de val. Ten tweede is er het feit dat er geen lastige voorrondes moesten afgewerkt worden, paarswit kreeg zijn plaatsje cadeau. Ten derde hebben de aankopen bewezen dat ze het spelniveau onvoldoende kunnen opkrikken. Boussoufa kennen ze in Europa nog altijd niet en zal nog veel boterhammen moeten eten, Frutos bewees waarom hij destijds niet slaagde in de Primera Division want als het te snel gaat zoals tegen Milan ben je met de Argentijn bitter weinig en Biglia was (voorlopig) nog onvoldoende, maar kan nog groeien. Zoals de situatie er nu voorstaat - met de nadruk op nu - kan Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck zich beter concentreren hoe hij de uitgegeven miljoenen terug kan verdienen in plaats van te becijferen welke veelvouden ervan hij kan en wil verwachten. Ten vierde is natuurlijk ook het tactisch blunderen van de coach een heus minpunt en ten vijfde: Anderlecht zat in de makkelijkste poule en dan moet je meer brengen. Spelen in het voordeel: Paarswit speelde in de Champions League bij de groten van Europa en daar spelen bijna altijd teams die in hun eigen land structureel de top spelen. Tweede punt is dat de club uiteindelijk toch vier gelijke spelen haalde met vooral de wedstrijd in en tegen Lille als uitschieter. En dat was toch een verbetering ten opzichte van de de voorbije jaren. Moraal van het verhaal is dat ook Anderlecht met een buis naar huis mag.
Score: 4/10
Andere rapporten:
De Europese coëfficiënten
Anderlecht
Club Brugge
SV Zulte-Waregem
Standard Luik
SV Roeselare
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief