Lierse-Antwerp: Koppensnellers op de dool

Erik Huygens
| 0 reacties
Lierse-Antwerp: Koppensnellers op de dool
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via Instagram!

Het einde van de donkere tunnel is - misschien - eindelijk in zicht voor Lierse. Het zwalpende geheel krijgt week na week opnieuw wat meer kleur en met de steun van Maged Samy kan de jacht op een eindrondeticket succesvol ingezet worden.

Het geloof in een rooskleurige toekomst moet sterk zijn. De ‘toekomstvisie’ lijkt scherp omlijnd en het doel is duidelijk. Lierse moet opnieuw gezond, rendabel en geloofwaardig worden en dit het liefst in de hoogste klasse. Maar wie naar het klassement kijkt, weet dat eerste klasse nog steeds niet op het parcours ligt dat de Pallieters afleggen. En nu krijgen ze ook nog eens het op revanche beluste Antwerp op bezoek.

Iedereen is op de hoogte van dit geladen treffen en alreeds ‘fezelen’ de oudjes tegen elkaar - residerend in de onmiddellijke omgeving van het Herman Vanderpoorten stadion - over hun angsten voor oorlogstoestanden tijdens en na deze hernieuwde uitgave van Lierse-Antwerp. De eeuwelingen aldaar zouden niets liever willen dan een alternatieve avondklok in het leven te roepen en een hondertal – eveneens hoogbejaarde - champetters opnieuw – voor één voetbalavond - het grimmige straatbeeld in te sturen om het dreigende ongeluk en explosief geweld te bezweren. Het moet een klein jaar geleden zijn dat Antwerp, subliem, scherp als glas en helder als het licht van 10 poolsterren, Lierse met 1-4 cijfers van het veld kegelde in een bekertreffen en er tijdens deze geelzwarte afgang op het veld een middelgrote oorlog woedde in de daverende tribunes als gevolg van de falende ticketverkoop en het eclatante scoreverloop.

Antwerp, een traag uitmergelende titelkandidaat maar met een quasi bovennatuurlijke ambitie en eindeloze vechtlust, maal je niet zomaar tot puin. Het is een ploeg met een achterban zo trouw als de hond die uit onkunde en onwetendheid door zijn verwarde meester mishandeld wordt maar toch trouw – haat is hem vreemd – naar hem terugkeert in de hoop elkaar op een dag (opnieuw) te begrijpen. Ergens onderweg is de communicatie spaak gelopen en de ‘foute’ herhaling van de feiten wordt ongemerkt omgezet in gewenning en berusting. De mond lacht maar de ogen weerspiegelen slechts droefheid. Het is de gloeiende bewondering en de zwarte romantiek voor de stervende bloem op de vuilnishoop. Antwerp ontbeert tussen en naast de krijtlijnen een Houdini die met een flits van vuur uit de hoed en een hagel van vlammen uit de voetbalsloffen doorheen de neerwaartse spiraal kan branden en op tactisch en mentaal gebied kan genezen wat al lang aangetast is en niet behandeld wordt.
 
Met Lierse en Antwerp staan zaterdagavond ook twee ploegen tegenover elkaar die, al hing de uiteindelijke tuimelperte naar tweede klasse al langer in de bezoedelde lucht, op zoek zijn naar een nieuwe reden van sportief bestaan en eerherstel. Zij hebben, ongewild en ondoordacht, karikaturen van zichzelf geboetseerd, opgetrokken uit de klei van een bijna amateuristisch wanbeleid en het varen van een blinde koers.

Even lachwekkend als intriest. Lierse tankte vertrouwen aan de verkeerde pomp en Antwerp kon niet eens meer een druppel vertrouwen tanken. Uitbollende bolides kunnen zelfs – de ultieme laatste meters - door een slaperige schildpad voorbijgestoken worden als men de inschattingsfouten opstapelt.

Uitgespuwd als een smaakloze kauwgom in eerste klasse en thans dolend tussen hoop en vrees zich een weg banend naar de stekelige top in de tweede klasse. Dit schijnt het lot te zijn van beide emotionele ploegen. Zij creëren een band van liefde en haat in het voetballandschap en verstaan de pure kunst om onverschilligheid uit harten te bannen. Het zijn, met andere woorden, nog steeds ploegen van betekenis die zichzelf uit de grote wereld uitgesloten hebben en sindsdien het noorden kwijt zijn.

Would-be bandieten, schobbejakken en ongekuist rapaille die deze tweede klasse verder bevolken als landlopers zonder stafkaarten in het hoofd en vonken van het heilige vuur in het hart, maken het verloop van deze competitie er alleen maar spannender en grilliger op. Dat is tweede klasse, dat zijn ‘moments suprèmes’ van onvoorspelbare ploegen zoals Namen, Doornik en Virton die diverse titelkandidaten meermaals het vuur aan de schenen zullen leggen. Dan wordt, zoals Antwerp al meerdere keren aan den lijve heeft ondervonden, het sissende verdriet om de gemiste promotie geblust met vlagen van misplaatste onverschilligheid en mokkend protest en kraken de pijlers van de brug die eerste klasse met tweede verbindt en gaat men, uiteindelijk, roemloos ten onder aan de uitputting van het lange wachten.

Het zal een treffen worden op het scherp van de snee, waarbij Lierse zich ongetwijfeld zal optrekken aan de moeizame maar gerechtvaardigde opmars in het klassement en waarbij Antwerp de verrassende en zure thuisnederlaag tegen een wel ontzettend fortuinlijk Doornik zal willen doorspoelen zoals men de slechte smaak van tabak en schraal bier wil wegpoetsen na een te lange nacht zonder slaap.
Het is de ontmoeting waarbij de eigenheid ook een beetje in ere wordt hersteld. In tweede klasse komt de ware aard sneller bovendrijven. Daar kan men de mankementen en sluimerende tekortkomingen niet langer verdoezelen. Uitschuivers worden cash geïnd en het krediet is strikt gelimiteerd. Het bobijntje van het geduld loopt op z’n einde zoals de astmalijder zijn adem voelt verliezen bij een nakende aanval.

Maar in de verte wuift Egypte dit ‘herrijzende’ Lierse een verkwikkende bries toe en het is te hopen dat in het kielzog van deze aanbeden wederopstanding geen zeven plagen hardnekkig aanklampen. Lierse wil genezen maar het blijft de vraag of de exotische medicatie niet te veel nadelige bijwerkingen zal vertonen op langere termijn.
Antwerp is al langer ziek – het schoolvoorbeeld van de bedlegerige patiënt met doorligklachten - maar zolang er leven is, is er hoop die de kaars brandende houdt, hoe klein en kwetsbaar de wiek na al die weggegleden jaren ook geworden is.
Mozes moet, volgens bepaalde bronnen, veertig jaar rondgedwaald hebben in de woestijn en nooit behoefte gehad hebben aan een frisse, schuimende pint of een relaxerende voetverzorging. Iedereen met een - door de ongenaakbare goden opgedragen - missie  draagt een loodzware last op zijn schouders. In het voetbal is het niet anders. Vroeg of laat wil men zich – opnieuw – onderscheiden, het graf verlaten en de ontbrekende lijnen van een gemiste toekomst behoedzaam bijschilderen om het geheel te vervolmaken.
Hoge verwachtingen worden helaas zelden ingelost en in tweede klasse wordt het vaak minieme verschil in kwaliteit regelmatig gecompenseerd door de vorm van de dag en de bruisende, heetgebakerde motivatie.
Motivatie is veel, zoniet alles voor de 'passionele' dingen die men onderneemt. Een hoog aangeschreven en ontbolsterende waarde die, eens afgebot als een versleten mes, vaak de doorslaggevende factor is voor collectief verlies en individueel falen. (EH)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

Nieuwste reacties