Merk geeft blunder toe
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via Instagram!
In Duitsland staat topscheidsrechter Markus Merk in het oog van de storm. Afgelopen weekend blunderde de man die op het EK 2004 nog de finale tussen Portugal en Griekenland leidde.
Werder Bremen versloeg vorig weekend Borussia Dortmund met 2-0. Op zich een logische overwinning van de tweede in de Bundesliga tegen het nummer dertien. Toch had het resultaat er anders kunnen uitzien, mocht scheidsrechter van dienst, Markus Merk, in een meer begenadigde dag geweest zijn.
Omstreden beslissingen
BVB-spits Mladen Petric zei wat alle Dortmundspelers dachten: “We voelen ons door de scheidsrechter bedrogen.” Terecht, geeft Merk zelf toe. De topreferee had op het halfuur een doelpunt van BVB-speler Tinga afgekeurd wegens een door hem vastgestelde voorafgaande fout van Petric. Daarover kon nog gediscussieerd worden, maar vlak voor de rust keurde de man uit Kaiserslautern Werders openingsdoelpunt van Markus Rosenberg goed, ondanks een duidelijke buitenspelpositie. Seconden later zag Merk zijn fout in, toen een herhaling van de bewuste fase op een groot scherm aan heel het stadion getoond werd.
Technologische middelen
Merk, die voor deze fase beroep deed op het oordeel van zijn assistent Markus Wingenbach, was er het hart van in. “Erg, wanneer iedereen in het stadion kan zien dat we er met onze beslissing naast zaten. Het bitterste moment uit mijn bijna 20-jarige carrière.” De viervoudige 'Scheidsrechter van het Jaar' pleit dan ook, in tegenstelling tot veel van zijn collega’s, voor het invoeren van technologische middelen in wedstrijden.
“In deze tijd met zoveel mediamogelijkheden kan je iedere betwistbare situatie in één minuut ophelderen. Ik denk in eerste instantie niet als scheidsrechter, maar als voetballer.” Merk heeft op zijn laptop zelfs al een concept ontworpen. “Belangrijk is echter dat het voetbal snel en vol emoties blijft.”
Scepsis
Theo Zwanziger, voorzitter van de Duitse voetbalbond, toont zich sceptisch tegenover Merks idee. “Technisch is het mogelijk, maar de druk op de scheidsrechter door trainers en toeschouwers zou steeds groter worden. Ze zouden proberen om de referee bij iedere kleinigheid voor het scherm te halen.”
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief