Theyskens - Samy deel 2: Het opmerkelijk jeugdplan
Foto: © SC
Grotesk, ondoordacht, onrealistisch – en volgens het nieuwe modewoord – megalomaan… Maged Samy weet wat hij wil en is een zakenman pur sang. Als we zijn entourage mogen quoten : “Waar Maged komt, verandert alles.â€
OF dat effectief zo is, komt u de volgende dagen te weten als we kennis maken met hem en zijn plannen.
Voetbalkrant.com wil met behulp van jullie ingestuurde vragen, de persoon achter de redding van Lierse beter leren kennen. Tijdens de komende paar dagen laten we Maged Samy en Leo Theyskens aan het woord om één en ander uit te klaren.
Vandaag kijken we naar de jeugd. Samy en Theyskens hebben hier een wel heel in het oog springend plan voor. Om onderstaande quote te illustreren nam Maged Samy zelfs spontaan onze papieren uit handen voor een schets van zijn idee.
"Onze talenten verkopen voor 10 of 20 miljoen"
Wat is de basis van het plan?
LT: het is doordacht, het elimineert risico’s die elke voetbalclub hier ondervindt. Aan de basis staan de jeugdacademies. De doorstroom van kwaliteitsspelers zal hier nog meer dan vroeger gegarandeerd worden. Dit is net HET probleem bij uitstek dat de clubs hier parten speelt.
Je speelt als club een goed seizoen maar je blijft met hoofdpijn achter. De club zal om gezond te blijven enkele spelers moeten verkopen. Er moet dan op zoek gegaan worden naar nieuw talent maar meestal vinden ze niet dezelfde kwaliteitsspelers. Het volgende seizoen gaat dan mogelijk minder goed en de fans zullen gaan klagen.
En de academies zullen dit opvangen?
LT: natuurlijk, er zal een continue doorstroming zijn van zulke kwaliteitsvolle spelers. Deze zullen ook niet alleen vanuit de Lierse-academie of Lierse-jeugd komen. De academie hier in Lier zal vooral scouten, idealistisch gezien in de Benelux, maar ook daarbuiten.
Laat ons zeggen dat vanaf binnen vijf tot zes jaar, élk jaar, een veertigtal nieuwe spelers zullen klaarstaan. Dit zal de leverancier en de basis van het success zijn. Elk van die spelers zal goed zijn.
MS: (onderbreekt) Exeptional players! We delen de voetballers in in 5 categoriën, van graad 1 naar graad 5. Als je kijkt naar wat nu gebeurt, naar spelers uit graad 1 als ze 20 jaar zijn ... die zullen clubs al 4 tot 5 miljoen euro kosten, elks.
De key is om deze spelers sneller en sneller te ontdekken. Wij willen deze spelers al scouten als ze elf of twaalf zijn en al een groot talent tentoon spreiden. Dan willen en kunnen we ze uitbouwen tot klasse-spelers en kosten ze ons misschien maar 150.000 euro. De kost om deze spelers op te leiden is een peulschil ten opzichte van het transferbedrag dat gevraagd zal worden.
We scouten ze niet als ze reeds 10 of 20 miljoen waard zijn, dan is het al te laat. Als je ze dan koopt dan maak je geen of slechts amper winst. Wij zullen scouten als ze niets waard zijn en verkopen ze dan voor 10 of 20 miljoen! De inkomsten uit transfers zullen hoger liggen dan normaal en dat tegenover de minimale kost van het opleiden. Het heeft geen nut als ploegen als Real Madrid, Arsenal of Manchester spelers aan hoge prijzen verkopen als ze ze ook aan hoge prijzen hebben aangekocht. De marges zijn niet groot bij hen.
Waarom verkoos je België, is het niet pakweg Engeland niet interessanter . Het niveau ligt er toch veel hoger, de prijzen ook …
MG: Ik ben naar Engeland gegaan, het was zelfs mijn eerste keuze. Maar na het bestuderen van de condities en toestanden rond mijn project ondervond ik al snel dat Engeland mogelijk het slechts denkbare land is om zoiets te doen. Het Engelse voetbal is het beste in de wereld maar dat is ook niet alles.
Er zijn andere factoren economische, en er moet een compromis zijn. Redelijk voetbal, niet het beste, hoeft ook niet! De werkomstandigheden en de wet moeten ook goed zijn. Er zijn mensen geweest die ongeveer hetzelfde project probeerden in pakweg Kosovo en Slovenië maar het probleem daar dan is dat er helemaal geen wet is, dat is ook niet goed. Daarom viel mijn oog op België, het voetbal is misschien van lager niveau maar de werkomstandigheden en de wet zijn beter, het is een goede mix.
Je bent nu in België, wordt je na de 'Farao van de Kempen' ook de 'Farao van Europa'?
MS: Ik ontvang nog bijna dagelijks aanbiedingen van clubs die failliet of te koop zijn. Neen, it’s finished now, je KAN het slechts één keer in één leven bewerkstelligen, twee keer is niet mogelijk. Ik doe het nu hier en ik wil me hierop concentreren tot het einde.
Als ik morgen hoor dat een club in Holland te koop staat, dan doe me dat niets. Ik zal mijn project hier afmaken al duurt het 20, 30 of misschien wel 40 jaar!
LT: belangrijk is de jeugdopleiding, dat blijft echt de basis. De eigen jeugd EN de jeugdacademies. Onze eigen jeugd zal een fantastische accomodatie krijgen en zal nog verder verbeterd worden. Ik benadruk het nog steeds, Lierse is nog steeds bij de beteren als het gaat om jeugdopleiding. Lierse zal steeds een familieclub blijven, enkel zal het nu een grote en professioneel geleide familieclub worden. Daarnaast komt er nog een academie hier in Belgie en deze zal dit jaar nog starten.
Wat met Jean Marc Guillou, het Beveren-scenario, en Lokeren?
MS: Laat mij iets duidelijk maken, Jean Marc Guillou is NIET de baas en zal dat ook NOOIT worden! Ik heb geleerd om nooit twee verschillende relaties met mensen te hebben. Om het voorbeeld van Guillou te geven: de trainer of technische baas kan nooit de leverancier van spelers zijn … Het scenario in Beveren was volledig verkeerd, zet dat hier dus maar uit jullie hoofd.
LT: Lierse zal nooit een Beveren of Lokeren worden, er zijn altijd een juiste balans zjn tussen eigen spelers en buitenlanders. Wel zal er een einde komen aan de middelmatigheid van buitenlandse spelers. Op termijn willen we een topacademie voor alle Belgische toptalent uitbouwen, de financiering staat klaar. Er zullen dus nog meer nationale talenten komen, de buitenlandse invloed willen maximaal beperken.
Hoe ziet de structuur van de jeugdacademies er uit?
Dat Maged Samy en Leo Theyskens in hun ideeën geloven illustreren ze in onderstaand filmpje. Met veel passie werd de situatie omtrent jeugdacademies geschetst en beter begrijpbaar gemaakt. Maged nam zelfs spontaan ons blaadje en begon de structuur uit de doeken te doen
We laten u mee kijken en luisteren:
Bekijk hier het filmpje
Morgen komt het laatste deel van het interview online aangaande de toekomst op korte en lange termijn, het stadion, en nog veel meer! Tot slot maken we op luchtige wijze kennis met Maged Samy en diens voorliefde voor een full house, winnen, de combinatie van beide en; chocolade ...
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief