Analyse Charleroi: 'Europees te hoog gegrepen'

Dirk Pieters
| 0 reacties
Charleroi: 'Europees te hoog gegrepen'
Foto: © SC
Word fan van Charleroi! 604

Het seizoen 2007-2008 zit erop. Ondanks het bruuske einde met de dood van François Sterchele mogen we niet vergeten dit seizoen het jaar was waarin Standard alles en iedereen wegspeelde en waarbij Anderlecht en Club Brugge zich tevreden moeten stellen met de respectievelijk tweede en derde positie. Onderaan is het pleit beslecht voor Brussels en Sint-Truiden. Van waar de suprematie van de Rouches en de zwakte bij Brussels en STVV? Voetbalkrant.com analyseert alles tot in de puntjes en neemt alle achttien ploegen onder de loep.

* SCHETS VAN HET SEIZOEN

Bij de winterstop had Charleroi twintig punten bijeengesprokkeld en stond het in de rechterkolom op de dertiende plaats. Philippe Vandewalle had ondertussen al plaats gemaakt voor Thierry Siquet. De terugronde zou voor de Karolo’s beter worden. Ze zouden zeven van hun zeventien wedstrijden winnen, en niet van de minste.

Op de eerste speeldag na de winterstop won Charleroi van Roeselare. De Zebra’s namen zo wraak voor de bekeruitschakeling door Roeselare een week eerder. Een week later bleef Charleroi tegen Westerlo op een 1-1 gelijkspel steken.

In de volgende drie wedstrijden, thuis tegen Sint-Truiden en Germinal Beerschot en uit bij Bergen geraakte Charleroi niet verder dan drie puntendelingen. De motor leek te gaan sputteren, maar een week later was daar niet veel van te merken. Charleroi won met 0-2 in het Jan Breydelstadion van Club Brugge. Beide doelpunten vielen in de tweede helft. Charleroi kon die stunt niet overdoen want het ging een week later de boot in tegen Anderlecht. De Zebra’s waren zeker niet de mindere ploeg in die match, maar bleven toch met lege handen achter.

Ook tegen Moeskroen werd er verloren, met 3-1. Moeskroen domineerde de wedstrijd en Charleroi geraakte niet verder dan een doelpunt van Akpala. Er moest dus dringend actie ondernomen worden en dat gebeurde ook. In de volgende wedstrijden haalden de Zebra's twaalf op twaalf. Charleroi zette Lokeren, FC Brussels en Dender opzij, maar de mooiste overwinning tot dan toe was wellicht die tegen Racing Genk. De Karolo's wonnen die wedstrijd overtuigend met 3-1.

Op de 31e speeldag geraakte Charleroi in het Regenboogstadion niet voorbij Zulte Waregem. Het werd een 2-2 gelijkspel. De stunt van de terugronde kwam er op de volgende speeldag. Charleroi versloeg Standard met 2-1. Het werd meteen de eerste en enige nederlaag voor Standard in de competitie.

Charleroi sloot het seizoen echter niet in schoonheid af want op de voorlaatste speeldag verloor het in het Jules Ottenstadion met 2-1 van AA Gent en de laatste speeldag werd er met 1-3 verloren van Cercle Brugge.

Al bij al kende Charleroi een goede terugronde waarin het zowel Club Brugge, Racing Genk als landskampioen Standard kon verslaan. 46 punten en een verdiende achtste plaats waren de beloning.

* WINTERTRANSFERS

De opvallendste naam die tijdens de winterstop naar Charleroi kwam, was duidelijk die van Cyril Théréau. De aanvaller werd op huurbasis overgenomen van Anderlecht. Ook Juan Pablo Pino moest de ploeg van Siquet komen versterken.

Bij de vertrekkers weinig opmerkelijke namen. Mahamadou Habibou vertrok naar Roemenië. De andere vertrekkers zochten het dichter bij huis. Steve Verelst trok naar Olympic Charleroi en Brice Jovial koos voor Namen.

* ONTGOOCHELING / REVELATIE

Joseph Akpala was dit seizoen de absolute smaakmaker bij Charleroi. Al kreeg de aanvaller op het einde van de competitie nog veel concurrentie van Geoffrey Mujangi Bia. Akpala werd de topschutter van Charleroi en in de competitie met achttien treffers. Doelpunten maken kan Akpala als de beste. Voor hij naar Charleroi kwam was hij nog topscorer in de Nigeriaanse hoogste afdeling. In zijn eerste seizoen in België moest hij wachten tot de laatste drie wedstrijden om zich in de kijker te spelen. Toch scoorde hij toen nog twee doelpunten. Ook het jaar daarna liet hij zien een neus voor doelpunten te hebben. De aanvaller had nog geen basisplaats, maar scoorde wel vijf treffers in acht wedstrijden.

Sporting Charleroi stelde na de winterstop nog een andere talentvolle aanvaller voor, maar dat avontuur lukte niet. De Colombiaanse international Juan Pablo Pino (foto) kwam amper aan speelminuten bij Charleroi. De 20-jarige spits kwam over van AS Monaco, waar hij twee seizoenen aan de slag was. Bij de min 21-jarigen maakte hij zes doelpunten in negen wedstrijden en was hij topscorer in het kampioenschap van Centraal Amerika en de Caraïben. Momenteel zit hij in de A-selectie van zijn land.

* EVALUATIE

Charleroi startte het seizoen met veel ambitie. De club mikte op een plaats in de top vijf en misschien zelfs Europees voetbal. Maar al snel bleek dat dat niet haalbaar was. Een achtste plaats was misschien net iets te weinig, maar een Europese plaats was te hoog gegrepen voor de Zebra's. Toch speelde Charleroi geen onaardig seizoen, maar de resultaten zaten niet altijd mee voor de ploeg van Thiery Siquet. Toch liet het tegen de topclubs verschillende aardige zaken zien.

* VOLGEND SEIZOEN

Wat de ambities bij Charleroi voor volgend seizoen gaan zijn, valt af te wachten. Met de familie Bayat weet je maar nooit. Toch lijkt er heel wat te gaan veranderen bij de club. Zo kan Joseph Akpala rekenen op buitenlandse interesse. Het Israëlische Beitar Jeruzalem is erg geïnteresseerd in de topschutter. Defays kiest dan weer voor Namen.

David Vandenbroeck is momenteel de enige inkomende transfer van de Zebra’s. Vandenbroeck is 22 jaar en was aanvoerder bij Tubeke. Hij speelde zijn vierde seizoen bij de tweedeklasser en speelde 89 wedstrijden, waarin hij zes keer scoorde. (AN)
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties