Tsjechië heeft de eer om vanavond om 18u00 het EK te openen tegen Zwitserland. Bij beide ploegen staat telkens één man centraal: de spits die voor de broodnodige doelpunten moet zorgen. Hier een portret van Jan Koller.
De Tsjechen willen in hun eerste groepswedstrijd geen steek laten vallen. Ze schreeuwen het niet van de daken, maar diep in hun binnenste zijn de spelers erop gebrand om met niets minder dan het goud naar huis terug te keren. Na het EK neemt Tsjechië afscheid van een talentrijke generatie. Het zou dan ook de opperste bekroning zijn om Europees kampioen te worden. Daarbij rekent de natie – bij afwezigheid van draaischijf Thomas Rosicky – op Jan Koller om de ploeg op sleeptouw te nemen.
Topschutter
De Belgische supporters herinneren zich zeker nog Jantje Koller, de slungelige speler die zich na zijn transfer van Lokeren naar Anderlecht ontpopte tot een echte doelpuntenmachine met zelfs de nodige dosis techniek. Koller begon zijn carrière op 20-jarige leeftijd bij Sparta Praag. Daar kon hij zicht niet doorzetten en toen hij in 1996 de overstap naar SC Lokeren maakte, werd er zelfs meewarig gelachen met hem. Het lachen verging de criticasters toen Koller zich in het seizoen 1998-1999 met 24 doelpunten tot topscorer kroonde. Het leverde lange Jan een droomtransfer naar Anderlecht op.
Koningskoppel
Tijdens de twee seizoenen dat Dino in het Astridpark speelde, werkte hij zich samen met Thomas Radzinski op tot een koningskoppel in de paars-witte aanval. Vooral in de Champions Leaguecampagne van 2000-2001 braken beide spitsen potten. Anderlecht stootte voor het eerst in zijn bestaan door naar de tweede ronde van het Kampioenenbal. Manchester United, PSV, Dinamo Kiev, Lazio Roma en Real Madrid gingen allen met de billen bloot in het Constant Vanden Stockstadion. Enkel Leeds United bleek een maat te groot. In die twee jaargangen scoorde Koller niet minder dan 43 treffers voor de Brusselaars. Het leverde hem in 2000 de Gouden Schoen op.
Gescheurde kruisbanden
In 2001 zette Koller een volgende stap in carrière. Hij verkaste naar Borussia Dortmund, waarmee hij al in zijn eerste seizoen kampioen speelde en de finale van de UEFA Cup bereikte. Daarin was Feyenoord echter te sterk. Vijf seizoenen BVB waren goed voor 59 treffers. Zijn laatste seizoen bij de Borussen eindigde in mineur: Koller scheurde in september 2005 zijn kruisbanden en stond tot mei 2006 langs de kant.
Via Monaco naar Nürnberg
In juni van datzelfde jaar werd de dubbele meter naar AS Monaco getransfereerd. Anderhalf jaar lang zou hij aan de Côte d’Azure zijn brood verdienen, maar hij vond er nooit zijn draai. Slechts twaalf keer deed hij zijn supporters juichen. Afgelopen winter was Koller betrokken in een heuse transfersoap. De doelpuntenmaker had al snel een akkoord met FC Nürnberg, maar het duurde een hele tijd vooraleer AS Monaco zijn fiat gaf. Koller kende een ongelukkige tweede seizoenshelft in Duitsland. Op Dortmund werd hij door zijn eigen supporters uitgefloten omdat hij zijn voormalige fans iets te uitbundig groette in hun ogen en op de koop toe degradeerde hij met Nürnberg naar de tweede klasse.
Recordhouder
Zijn interlanddebuut maakte Koller pas op 9 februari 1999. Sinds 2000 is hij basisspeler. Met Tsjechië nam hij deel aan Euro 2000 en 2004 en het WK van 2006, waar hij door zijn kruisbandblessure slechts 44 minuten in actie kwam. Toch was hij in die match tegen de VS weer goed voor een doelpunt. Sinds 2005 is Koller recorddoelpuntenmaker van zijn land. Met 54 doelpunten in 86 interlands is Koller even belangrijk en succesvol als Alexander Frei, zijn opponent van vanavond.
Eén doel: Europees kampioen
De ex-Anderlechtspeler is met één doel naar het EK vertrokken: Europees kampioen worden. Daarvoor heeft hij veel over. Zijn lievelingsactiviteit, kaarten, laat hij aan zich voorbijgaan. “’s Avonds wil Jantje zelfs geen pintje drinken”, zegt materiaalmeester en ex-Lokerenspeler Roman Vonasek in Het Laatste Nieuws. “Ik heb mijn vrouw al gebeld dat er iets niet klopt en dat ik later thuis zal zijn dan verwacht. Zo rond de 30ste juni”, aldus Vonasek.