De strijd om het WK 2018 - De Amerikaanse concurrenten
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
België en Nederland dingen samen naar de organisatie van het WK 2018 of 2022. De strijd belooft echter zwaar te zijn, want er zijn tien andere gegadigden. Voetbalkrant.com analyseert alle kandidaten en zet hun voor- en nadelen op een rijtje.
FIFA World Ranking: 24
Belangrijkste stadion: Aztec Stadium, Mexico City (105.000 plaatsen)
Eerdere WK-organisaties: 1970 en 1986
Mexico kan straks het eerste land worden dat het WK voor de derde keer mag organiseren. De Mexicanen deden het al eens in 1970 én in 1986, toen ze invielen voor het door een aardbeving geteisterde Colombia.
Aan ervaring hebben de Mexicanen dus geen gebrek, maar net die eerdere WK's kunnen de FIFA er toe brengen om het toernooi aan een land dat het nog niet of maar één keer organiseerde, toe te wijzen.
Mexico heeft wel degelijk de nodige stadions -waaronder het indrukwekkende Aztekenstadion met 105.000 plaatsen-, maar die hebben vaak wel een flinke opknapbeurt nodig vooraleer ze voldoen aan de FIFA-normen.
In ieder geval lijkt Mexico een degelijke kandidaat. Als we de Engelse onderzoeksjournalist Andrew Jennings mogen geloven, is de overwinning zelfs al binnen, dankzij de steun van FIFA-topman Jack Warner.
Verenigde Staten
FIFA World Ranking: 20
Belangrijkste stadion: Rose Bowl, Pasadena (91.000 plaatsen)
Eerdere WK-organisaties: 1994
Na het succes van 1994 dingt de Verenigde Staten opnieuw mee naar het grootste voetbaltoernooi ter wereld. En dat doet het uiteraard niet zonder een ernstige kandidaat te zijn.
Aan infrastructuur is er de USA uiteraard geen gebrek. Ook commercieel is en blijft het land bijzonder interessant, ondanks het feit dat voetbal in de VS een buitenbeentje blijft.
De Amerikaanse voetbalbonzen hopen dat de steun van nieuwbakken president Barack Obama de kandidatuur een stevige duw in de rug kan geven. Obama is graag gezien in de hele wereld en zijn charmes kunnen de FIFA-bobo's misschien helpen overtuigen.
De Verenigde Staten hebben met Chicago wel de topfavoriet voor de Olympische Spelen van 2016 in huis, en dat zou hen wel eens parten kunnen spellen bij de eindbeslissing van het WK. Al blijft dat wel relatief: de VS organiseerde in 1994 al eens het WK, en haalde toen net zo goed de Olympische Spelen van 1996 (in Atlanta) binnen.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief