De strijd om het WK 2018 - De Aziatische concurrenten

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
De strijd om het WK 2018 - De Aziatische concurrenten
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

België en Nederland dingen samen naar de organisatie van het WK 2018 of 2022. De strijd belooft echter zwaar te zijn, want er zijn tien andere gegadigden. Voetbalkrant.com analyseert alle kandidaten en zet hun voor- en nadelen op een rijtje.

Australië

FIFA World Ranking: 27
Belangrijkste stadion: Melbourne Cricket Ground, Melbourne (100.108 plaatsen)
Eerdere WK-organisaties: Nooit

Als we er gemakshalve van uitgaan dat het WK 2018 in Europa wordt georganiseerd, dan lijkt Australië de topfavoriet om dat van 2022 binnen te halen. Australië zette zich in 2006 op de voetbalkaart door goed te presteren op het Wereldkampioenschap. Hoogstwaarschijnlijk zijn ze er ook in 2010 weer bij. Het voetbal in Australië zit dus in de lift, en net als Rusland maakt dat de Aussies commercieel bijzonder interessant.

Toch lijkt Australië zich vooral op 2022 te moeten concentreren. In 2018 gaat het WK wellicht naar Europa, en zelfs als dat niet het geval is, lijkt het weinig waarschijnlijk dat de FIFA het WK voor de derde keer op rij (na Zuid-Afrika en Brazilië) toewijst aan een land uit het zuidelijke halfrond.

Stadions heeft Australië in ieder geval genoeg, al gaat het vooral om rugby- en cricketstadions. Die aanpassen naar voetbalstadions is echter niet onoverkomelijk.

Australië organiseerde nog nooit een groot voetbaltoernooi, maar kan niet van onervarenheid beschuldigd worden. In 2000 ontving Sydney immers de Olympische Spelen, en die verliepen zo goed als vlekkeloos.

Tot slot lijken de Aussies de volle steun te krijgen van de Aziatische voetbalbond, die meer mogelijkheden ziet in het Australische project, dan in dat van Qatar, Japan, Zuid-Korea of Indonesië.

Japan
FIFA World Ranking: 37
Belangrijkste stadion: International Stadium, Yokohama (72.000 plaatsen)
Eerdere WK-organisaties: 2002 (samen met Zuid-Korea)

Japanners zijn razend ambitieus, en dus konden zij niet ontbreken in de strijd om het WK 2018 / 2022. Toch lijkt hun kandidatuur bij voorbaat kansloos.
De reden daarvoor is vrij simpel: Japan organiseerde in 2002 al het WK, samen met buurland Zuid-Korea. Hetzelfde toernooi 16 of 20 jaar later opnieuw organiseren, lijkt net iets teveel van het goede, zeker gezien de grote concurrentie. Bovendien verliep de organisatie van het WK 2002 allesbehalve vlekkeloos.

Het lijkt er dan ook sterk op dat Japan zich zal moeten concentreren om de strijd voor de Olympische Spelen van 2016, waarvoor hoofdstad Tokio één van de vier kandidaten is.


Zuid-Korea

FIFA World Ranking: 46
Belangrijkste stadion: Seoul World Cup Stadium, Seoul (64.677 plaatsen)
Eerdere WK-organisaties: 2002 (samen met Japan)

Om dezelfde reden als Japan lijkt het Zuid-Koreaanse project nu al een verloren zaak. Zuid-Korea ontving al in 2002 het WK en een snelle terugkeer lijkt gezien de grote concurrentie vrijwel uitgesloten.


Indonesië

FIFA World Ranking: 137
Belangrijkste stadion: Bung Karno Stadium, Jakarta (88.000 plaatsen)
Eerdere WK-organisaties: Nooit

Van een gebrek aan ambitie kan je de Indonesiërs zeker niet beschuldigen, maar de kans dat zij straks het WK mogen organiseren, is wel heel klein. Indonesië lijkt in ieder geval meer na- dan voordelen te hebben.

Om te beginnen is er het totale gebrek aan voetbalcultuur. De Indonesiërs waren op slechts één WK aanwezig, dat van 1936. Momenteel staat het land pas 137e op de FIFA World Ranking.

Bovendien is er ook nauwelijks geschikte infrastructuur in het land. Het Bung Karno Stadium in Jakarta biedt genoeg plaats voor een finale, maar dat is het dan ook. En dan zwijgen we nog over de gebrekkige transportmogelijkheden, sowieso belangrijk voor een land dat eigenlijk uit verschillende eilanden bestaat.

Indonesiës enige troef lijkt de organisatie van de Asia Cup in 2007, al had het daar wel de hulp van Thailand, Vietnam en Maleisië voor nodig. De Aziatische bondsvoorzitter noemde de toewijzing van het toernooi aan die vier landen achteraf “een vergissing." Niet echt goede reclame dus...


Qatar

FIFA World Ranking: 91
Belangrijkste stadion: Qatar Khalifa International Stadium, Doha (50.000)
Eerdere WK-organisaties: Nooit

Qatar is met deze WK-kandidatuur niet aan zijn proefstuk toe. Hoofdstad Doha was al een -serieuze- kandidaat voor de organisatie van de Olympische Spelen van 2016, maar viel net uit de shortlist van vier topkandidaten. Het dossier van Doha oogde erg aardig, maar uiteindelijk volgde er een njet omwille van het klimaat.

Het grote probleem van Qatar is immers de hitte. In de zomer kan het er tot 45 graden warm worden. Daarom stelde het land voor om de Olympische Spelen in oktober te organiseren, maar daar wilde het Internationaal Olympisch Comité niet van weten. Het lijkt hoogst onwaarschijnlijk dat de FIFA het idee wel ziet zitten.
Nochtans heeft Qatar enkele interessante troeven. Aan geld is er geen gebrek, en bovendien heeft het land wel wat ervaring wat betreft het organiseren van sportevenementen. Het organiseerde al eens een Asia Cup, en mag dat in 2011 opnieuw doen (zij het in januari). Ook het tennis (de WTA Masters), golf en motorcross passeren regelmatig in de golfstaat.

Alles bij elkaar genomen lijken de kansen van Qatar eerder klein. Het feit dat de Aziatische bondsvoorzitter, zelf afkomstig uit Qatar, de voorkeur lijkt te geven aan Australië, is veelzeggend.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties