Interview Courtois: "Ons land opnieuw op de kaart zetten"

Geoffrey Verbruggen
| 3 reacties
Courtois: "Ons land opnieuw op de kaart zetten"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via Instagram!

Voetbalkrant pakt uit met een driedelige reeks over de Belgisch-Nederlandse kandidatuur voor het WK in 2018. DEEL I: interview met projectleider Alain Courtois.

Nu België en Nederland zich officieel kandidaat hebben gesteld om het WK voetbal in 2018 te organiseren, kan de strijd tussen alle kandidaat-organisatoren losbarsten. Een clash om geld, maar nog meer om het prestige. Alain Courtois (foto), de Belgische projectleider, is overtuigd van onze troeven. “Het WK is de ideale gelegenheid om ons internationaal imago op te poetsen."

Op welke vlakken levert een WK-organisatie voordelen op?

“Eerst en vooral heb je het economische aspect. Een WK creëert een enorme tewerkstelling. Denk maar aan bouwondernemingen bij het zetten van nieuwe stadions. Maar niet alleen de bouwsector vaart er wel bij. Tijdens een wereldkampioenschap ontvangen de gastlanden gemiddeld twee miljoen mensen. Die moeten allemaal eten, drinken, slapen, bellen, zich verplaatsen. Na het WK in 2006 incasseerde de Duitse fiscus 1,265 miljard euro extra. Om nog maar aan te tonen dat heel wat sectoren mee profiteren van de inkomsten. Bovendien is het in crisistijd ongetwijfeld heel nuttig om die richting uit te gaan.
Ten tweede is er ook de sportieve kant van de zaak. Sport in België wordt over het algemeen erg onderschat. De organisatie van een planetair evenement kan ons land opnieuw op de kaart zetten.”

Zal de economische crisis de investeerders niet weerhouden?

“Op dit ogenblik zijn alle partners van het project heel actief en ook bereid om hun bijdrage te intensiveren. De stadions moeten wel gefinancierd worden door de privésector, maar dat impliceert uiteraard ook tegenprestaties naar hen toe. Het beste voorbeeld is Brugge. Daar moet de nieuwe voetbaltempel langs een commerciële galerij komen. Ook de overheid heeft via de Nationale Loterij al 500.000 euro in de kandidatuur gepompt. Waarschijnlijk volgt er zelfs nog een tweede en eventueel een derde financiële injectie. Dus ik denk niet dat de huidige economische situatie een struikelblok zal vormen.”

België en Nederland hebben samen 15,5 miljoen euro ter beschikking voor de kandidaatstelling. Toch kunnen we niet tippen aan Engeland wat het financiële plaatje betreft. De Lage Landen willen daarom een sociale dimensie aan de kandidatuur toevoegen om de FIFA te overtuigen. Wat houdt die precies in?

“In vergelijking met Engeland vragen we inderdaad niet veel geld van de overheid. Maar voetbal beperkt zich niet tot het geld alleen. Daarom hebben we aan de Pro League (de eerste klasse, red) gevraagd om, samen met ons ministerie van Ontwikkelingssamenwerking, een aantal buitenlandse projecten te financieren zoals een waterpomp in Afrika. Engeland is een geldmachine, onze kandidatuur wil symbool staan voor multiculturaliteit en integratie.”

In de maatschappij bestaat er nogal wat scepsis. Op welke manier wil je die mensen overtuigen dat het WK 2018 wel goed is voor België en Nederland?

“De WK-stichting heeft drie opdrachten. Om te beginnen moeten we de nationale bevolking ervan overtuigen dat het mogelijk is en dat het een uitgelezen kans is om ons land opnieuw internationaal aanzien te geven. Dan is er een internationale opdracht die erin bestaat om de 24 leden van het Uitvoerend Comité van de FIFA te overtuigen. Aangezien Club Brugge-voorzitter Michel D’Hooghe daar één van is, zouden we dus nog 23 mensen moeten overtuigen (lacht). Ten slotte moeten we in juni 2010 een ‘bidbook’ indienen bij de FIFA. Dat is het finale dossier waarin onder meer de garanties voor de nieuwe stadions staan. Verder zijn er nog de acties in de kranten, op de radio en op televisie.”

Concurrentie

De kans is groot dat het WK in 2018 opnieuw naar Europa komt, wat onze kansen ten goede komt. Welke kandidatuur is onze grootste concurrent?

“Engeland. Daar bestaat geen twijfel over. Momenteel hebben Spanje en Portugal een aanvraag ingediend voor hun kandidatuur, maar die is nog niet officieel bevestigd. De regering moet zich nog engageren. In tegenstelling tot onze gezamenlijke kandidatuur hebben Spanje en Portugal immers geen gemeenschappelijk organisatiecomité. En dat is niet naar de zin van FIFA-baas Sepp Blatter. Het WK in Japan en Zuid-Korea (2002) ging al uit van twee aparte organisaties en de wereldvoetbalbond zal zich geen tweemaal aan dezelfde steen stoten. Bovendien heeft Blatter onlangs verklaard dat Spanje groot genoeg is om het zelf op touw te zetten. Spanje kampt overigens ook nog met het probleem dat het al kandidaat is voor de Olympische Spelen van 2016.”

“Engeland is een geldmachine, onze kandidatuur wil symbool staan voor multiculturaliteit en integratie.”

“Als we het WK niet toegewezen krijgen, hebben we tenminste een dialoog rond de stadions op gang gebracht.”

Welke troeven heeft de Belgisch-Nederlandse kandidatuur ten opzichte van de andere?

“Naast het feit dat we in het centrum van Europa liggen, beschikken we natuurlijk over een heel goede verkeersinfrastructuur. Via onze autosnelwegen, spoorwegen en luchthavens is alles vlot bereikbaar. Daarnaast kunnen we zelfs akkoorden afsluiten met Frankrijk en Duitsland zodat ook zij erbij betrokken worden. Ik denk dan aan grenssteden als Rijsel en Aken. Ook dat kan een rol spelen in de stemming voor de toewijzing van het WK.”

Maar zoals de legendarische Nederlandse voetballer Johan Cruijff ooit sprak, zijn er aan elk voordeel ook nadelen verbonden.

"Klopt. Het nadeel is uiteraard dat we kleinere landen zijn. Maar van een nadeel moeten wij een voordeel maken. Na de co-organisatie van Nederland en België van Euro 2000 werd het pad geëffend voor een duo-organisatie in 2008 (Oostenrijk en Zwitserland) en 2012 (Polen en Oekraïne). Nu moeten we hetzelfde doen, maar dan voor een wereldkampioenschap.”

Wat als we het WK niet toegewezen krijgen?

“Dan hebben we alles gedaan om de Belgische sport een ander imago te geven en is er tenminste een dialoog rond de stadions op gang gebracht. Wat ons betreft kan dat toch tellen.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties