Jeugd als succesrecept voor regelmaat? "Kansen durven geven"
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
In het voetbal is tijd een vluchtig begrip. Toch biedt een terugblik op het verleden soms de raad voor morgen en kunnen bepaalde bevindingen toekomstig werk besparen. Onze redactie sprak met sportief directeur Fi Van Hoof en Cercle-voorzitter Paul Vanhaecke over hun transfervisie.
Transferactiviteiten nemen meer dan vroeger de bovenhand in het dagelijkse voetbal. Een korte blik op de voorbije vier seizoenen brengt enkele clubs naar voren, die de afgelopen jaren zuinig waren op de transfermarkt en dit wisten te combineren met goede resultaten. KV Mechelen en Cercle Brugge kunnen daarbij tot voorbeeld worden gebombardeerd.
KV Mechelen wist zich de afgelopen seizoenen op te werken tot een club die zijn plaats in de middenmoot verdient. Malinwa eindigde in de afgelopen vier seizoenen respectievelijk op een dertiende, tiende en tweemaal een zevende plek, met als uitschieter een bekerfinale in het seizoen 2008/2009. Ook dit seizoen doen ze het verre van slecht, waarmee KV Mechelen zijn status als standvastige club lijkt te bevestigen. Cercle Brugge kan eveneens goede papieren voorleggen. De vereniging eindigde de afgelopen jaren steevast in de middenmoot en kan eveneens een bekerfinale voorleggen.
Het effect van de jeugd
Volgens Fi Van Hoof, sportief directeur bij KV Mechelen, heeft een doelbewuste keuze voor de jeugd zijn effect. “Op zich zou ik het geen recept noemen, maar destijds hebben we de basis voor ons eerste elftal gelegd in tweede en derde klasse.”
“We zijn toen heel wat spelers bij andere tweedeklassers gaan halen en hebben daarnaast kansen geboden aan onze jeugd. Natuurlijk steunt onze club ook op ervaren spelers, maar het is van belang om kansen te durven geven aan de jonge spelers”, aldus Van Hoof tegenover onze redactie.
Ook Cercle-voorzitter Vanhaecke is van mening dat de keuze voor de jeugd zijn vruchten afwerpt. “We proberen zoveel mogelijk de kaart van de jeugd te trekken. Het is een deel van onze filosofie om jeugdspelers de kans te geven om door te groeien in het eerste elftal.”
“Daarnaast kan interne rust bijdragen tot een stabiele vereniging. Er zijn weinig strubbelingen waardoor we beter werk kunnen leveren. Het is vooral belangrijk om verstandig om te gaan met de middelen die je hebt”, aldus Vanhaecke.
Een nieuwe wind moet kunnen
Beide clubs blinken uit in bescheidenheid en proberen dan ook het maximum te halen uit de spelerskern. Hiervoor proberen ze een zo groot mogelijk deel van de kern te behouden, iets wat de afgelopen seizoenen goed gelukt is.
Scouting is bij KV Mechelen van primordiaal belang. Het is dan ook serieus en hard werken volgens Van Hoof. “We spiegelen ons wat aan Westerlo”, verduidelijkt hij, “we kiezen volop voor de jeugd en willen deze filosofie staande houden.”
Toch erkent Van Hoof dat het steeds moeilijker wordt om een kern samen te houden. “We moeten het hebben van goedkope spelers, die we eventueel kunnen doorverkopen. Daarnaast moet je de vraag stellen hoe hoog je wilt mikken als club. Wij zijn daar echter vrij duidelijk in, onze ambitie is de middenmoot en dat is de plaats waar we ook staan.”
Bij Cercle Brugge erkent men eveneens dat eenzelfde kern moeilijk te behouden is. “Een kern behouden is belangrijk, maar je moet ook denken als een bedrijf: af en toe roteren is een goede afwisseling, al moet die rotatie binnen de perken blijven”, geeft Vanhaecke aan.
De vereniging probeert zich vooral gericht te versterken maar kan ook terugvallen op een succesvolle samenwerking met Sporting Lissabon. “Je moet soms wat geluk hebben met die zaken. Voor beide clubs betekent zo’n samenwerking echter een boost.”
“Zo werd Renato Neto bij zijn terugkomst in Portugal meteen opgenomen in de A-kern en doen de nieuwkomers het bij ons zeer goed. Natuurlijk is het altijd afwachten of nieuwe spelers een meerwaarde betekenen, daar bestaat immers geen garantie voor”, aldus Vanhaecke.
Bedachtzaam kopen
KV Mechelen is niet de club die het geld langs ramen en deuren kan buitengooien. Transfers zijn echter geen noodzaak tot succes, beseft Van Hoof. “Deze transferperiode hebben we geen spelers gekocht, omdat we met de huidige kern voort kunnen. De resultaten geven ons daar ook gelijk in: we boekten in het nieuwe jaar reeds overwinningen tegen Club Brugge en Genk.”
Daarnaast blijft de sportief directeur hameren op het belang van de jeugd. “Het is aan ons om de goede lijn van de afgelopen jaren verder te zetten. Er worden dan ook afspraken gemaakt met onze trainer. Het moet duidelijk zijn dat hij kansen moet geven aan de eigen jeugd. Dat vergt sowieso geduld, maar de resultaten mogen er zijn,” besluit Van Hoof.
Cercle Brugge probeert zich eveneens te hoeden voor al te gekke aankopen. “Financieel proberen we ervoor te zorgen dat we zo weinig mogelijk spenderen aan transfers. Deels uit financiële noodzaak proberen we dan ook geen hoge sommen te betalen,” verduidelijk de Cercle-voorzitter.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief