"Leg puntenhalvering eens uit aan vrouw van manager; die gaat volgende keer naar opera"
Foto: © SC
Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!
Gisterenavond vond er in Gent een debat plaats over het Belgische voetbal. Daarin deden Roland Duchâtelet (Standard), Vincent Mannaert (Club Brugge) en Peter Vandenbempt (Sporza) enkele opmerkelijke uitspraken.
De liberale studentenvereniging LVSV organiseerde als slotactiviteit van haar gevuld tweede semester een debat over de huidige staat én over de toekomst van het Belgische voetbal. Oude en nieuwe voorstellen kwamen op de tafel te liggen en ook de discussie met het publiek werd niet vermeden.
Play-offs
Toen de moderator aan Peter Vandenbempt vroeg om zijn analyse van het huidige systeem te geven, vroeg die laatste met een zucht “nog eens?”
Hij gaf aan dat onze competitie in het verleden altijd spannend is geweest. Hij verwees onder andere naar de testmatchen om het kampioenschap tussen Anderlecht en Standard van enkele jaren geleden. De argumentatie dat de play-offs meer spanning moeten brengen, veegde hij bij deze dus van tafel.
Daarnaast keerde hij zich vierkant tegen de halvering van de punten.
Vincent Mannaert gaf toe dat “geld finaal de doorslaggevende reden is geweest voor de invoering van de play-offs. Er is toen een compromis à la Belge gevonden dat zeker niet perfect is. Wel heeft het de verdienste dat er ten minste nagedacht is om onze competitieformule te wijzigen.”
De Club-manager voegde er met frisse tegenzin aan toe er “nog een jaar aan vast te zitten”, waarop Vandenbempt zich luidop afvroeg waarom we nog een jaar doorgaan met de huidige formule: “Alle actoren zijn er tegen; de supporters blijven thuis. Het voetbal slaagt er telkens weer in om als enige een product op de markt te brengen dat niemand wil.”
Ook Roland Duchâtelet toonde zich een tegenstander van het huidige opzet. Hij gaf de hoge ticketprijzen als verklaring waarom zoveel mensen thuisblijven. “De mensen in Luik hebben een eenvoudig loon. Die kunnen dat niet blijven betalen. Ik vind het sociaal onverantwoord dat sommige van die mensen bijna een maandloon betalen om 40 wedstrijden bij te wonen, inclusief busvervoer en dergelijke.”
De voormalige STVV-mecenas voegde daar aan toe dat "de play-offs een ramp zijn vanuit business-oogpunt. Leg maar eens uit aan een vrouw van een General Manager dat de punten gehalveerd worden en dat we de halve punten omhoog afronden. Die vrouw begrijpt dat niet en gaat in de toekomst met haar man naar de opera.”
Scheidsrechters
De laatste tijd was er heel wat te doen om de prestaties van de scheidsrechters in de Belgische competitie. Roland Duchâtelet was gisterenavond duidelijk: “We zitten in een slechte periode en er moet aan gewerkt worden. Het is hoog tijd voor technische hulpmiddelen. Om buitenspel te kunnen bepalen, laat je iedere speler een chip dragen en steek je een chip in de bal. Simpel!”
Peter Vandenbempt laakte vooral het feit dat sommige scheids- en grensrechters “nog tot enkele uren voor de match dassen staan te verkopen”. De radioverslaggever vindt dat “onbegrijpelijk voor een bedrijfstak waar zoveel miljoenen in omgaan.”
Volgens Vandenbempt presteren scheidsrechters beter als ze allemaal professioneel te werk zouden gaan. Hij verwees onder andere naar de Italiaanse mannen in het zwart (die weliswaar in het fluo geel optreden).
Vincent Mannaert voegde er aan toe dat vaste arbitrale trio's een verbetering zouden zijn. Daarnaast wil hij een betere evaluatie van de scheidsrechters: “Nu is die scheidsrechterscomissie eerder een vakbondsvertegenwoordiger van de scheidsrechters in plaats van een objectief orgaan.”
Morgen brengen we deel 2 van het verslag. Daarin gaan Duchâtelet, Mannaert en Vandenbempt in op onder andere de Beneliga en het Belgische jeugdvoetbal.
Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief