"Beneliga zal niveau halen van huidige Europa League"

Jefrey Van der Straeten
| 102 reacties
"Beneliga zal niveau halen van huidige Europa League"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Donderdagavond vond er een debat plaats over het Belgische voetbal met Roland Duchâtelet, Vincent Mannaert en Peter Vandenbempt. Ze deden enkele opmerkelijke uitspraken. Dit is deel 2 van het verslag.

Gisteren kon u hier al het eerste deel van het debat nalezen. Daarin spraken de heren zich uit over de huidige play-off-formule en werd er ingegaan op de prestaties van de scheidsrechters.

Vandaag geven we weer wat er werd verteld over de potentiële Beneliga en over de voetbalbond en de overheid.

Beneliga

De Beneliga was eigenlijk de rode draad van het debat. Zozeer Duchâtelet, Mannaert en Vandenbempt tegen de play-offs zijn, zozeer is men voorstander van de Beneliga. Toch bleven enkelen met wat vragen zitten. Zo vreest Peter Vandenbempt vooral voor de aantrekkelijkheid van de competitie met de “achterblijvers” (zij die niet aan de Beneliga mogen deelnemen). Hij vergeleek deze competitie met de huidige PO2. Daarnaast stelde hij de suggestieve vraag “wat als Ajax en PSV op het einde strijden voor het kampioenschap?

Roland Duchâtelet, die in het debat ongetwijfeld de grootste pleitbezorger van de Beneliga was, sprak de vrees van Vandenbempt tegen. Volgens hem gaat het niveau van de “achterblijvers” dat van de huidige eerste klasse benaderen; de Beneliga zal voetbaltechnisch vergelijkbaar worden met de huidige Europa League.

Verder gaf hij aan dat Rusland en Turkije binnenkort ook echte topcompetities worden. We moeten volgens hem dus zeker naar een Beneliga, die op een markt van 28 miljoen mensen kan mikken. Bij die Belgische en Nederlandse markt wil de Standard-voorzitter het echter niet houden. Hij gelooft dat de rechten van deze gemeenschappelijke competitie ook verkocht zouden kunnen worden in de Aziatische groeilanden.

Als voorbeeld haalde hij Indonesië aan, “een voormalige kolonie van Nederland.” Duchâtelet gaf wel toe dat er dan straffe marketing-acties aan te pas zullen moeten komen.

Vincent Mannaert was het vrijwel eens met de analyse van de andere debaters, al bekeek hij de zaken iets nuchterder dan zijn Luikse collega. “Schaalvergroting is een logische evolutie”, stelde hij. “Het is ook voor het eerst dat UEFA positief staat ten opzichte van regionale competities. Naast de Beneliga denkt men ook aan een competitie voor de Balkan-landen en een Scandinavische competitie.”

Maar Mannaert wees ook op enkele obstakels, zoals de Belgische jeugdopleidingen en de infrastructuur. Daarnaast pleitte hij er voor om eerst de Pro League te professionaliseren. Op die manier zou België in een sterkere positie staan t.o.v. de Nederlanders in vergelijking met nu.

Voetbalbond en overheid

In een debat over het Belgisch voetbal kan uiteraard geen discussie over de KBVB vermeden worden. Vandenbempt: “Steven Martens is goed gestart, maar mag nu wel met iets naar buiten komen. Hij heeft echter te kampen met oude en verstarde structuren. Eén ervan is het Uitvoerend Comité, dat beter wordt afgeschaft."

De roep om een professionalisering en objectivering van de Pro League vond de journalist terecht. Op dat vlak had hij goed nieuws: “De Pro League zou iemand gevonden hebben met veel kwaliteiten.

Ondertussen kabbelde de discussie voort en kwam men onvermijdelijk terecht bij de overheid. Roland Duchâtelet vroeg de overheid om “zij die willen investeren in het voetbal niet tegen te houden door administratieve rompslomp en dergelijke.”

Er kwam een vraag uit de zaal over Oswal Alvarez, een Colombiaanse 16-jarige die niet naar AA Gent kon getransfereerd worden maar wel naar Anderlecht. In Vlaanderen zou de speler niet speelgerechtigd worden en ook de vader zou moeilijk aan een arbeidskaart geraken. Daarop staakte Gent de onderhandelingen, waarna Anderlecht hem binnenhaalde. Wat met die verschillende regels in Vlaanderen en Brussel, luidde de vraag.

Het antwoord van Duchâtelet was simpel: “Gewoon alles herfederaliseren. Maak van België opnieuw een unitaire staat en alles is opgelost”, vloekte hij in de Vlaamse kerk. Peter Vandenbempt trad Duchâtelet in zekere zin bij door te vragen “in welk land van onze oppervlakte men drie verschillende ministers van Sport heeft.”

Even werd ook ingegaan op het verbod om voetbalclubs te subsidiëren, bijvoorbeeld bij de bouw van hun nieuwe stadions. Peter Vandenbempt vond het op zich normaal dat voetbalclubs geen subsidies mogen krijgen, “maar moet de overheid dan wel 25.000 euro betalen voor een promotiecampagne om een prijs te winnen op de Oscars?

Maandag krijgt u het laatste deel van het verslag van dit debat. Daarin wordt ingegaan op ons jeugdvoetbal, Financial Fair Play én het vrouwenvoetbal.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties